Γιώργος Ηλιάδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Ηλιάδης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1957.
Σπούδασε θέατρο. Το παράτησε, όμως, για βιοποριστικούς λόγους.

Τα δυο πουγκιά – Γιώργος Ηλιάδης

“Τα δύο πουγκιά” είναι ένα κινηματογραφικό μυθιστόρημα με ολοζώντανους διαλόγους. Μια περιήγηση στη ζωή δύο οικογενειών που είδαν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται με φόντο το καμίνι των γεγονότων του 20ού αιώνα.

Ο Γιώργος Ηλιάδης με τον δικό του ιδιαίτερο αλλά και πρωτότυπο αφηγηματικό λόγο μας μεταφέρει μέσα στην καρδιά των ταξιδιών που περιγράφει, από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως το Αιγαίο, και από το μακρινό Μπουένος Άιρες έως το Βενεράτο και το Ηράκλειο της Κρήτης. Από τα μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, έως την περιπετειώδη καθημερινότητα δύο απλών οικογενειών.

Μυθιστόρημα, Ραδάμανθυς, 2016, 330 σελ.

Το μαγκάλι – Γιώργος Ηλιάδης

Ο Ιορδάνης ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην γενέτειρά του το πρώτο του βιβλίο. Το ταξίδι του από την Αθήνα στο Ηράκλειο και η επιστροφή στην Κρήτη έπειτα από αρκετά χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια τα παιδικά του χρόνια, με τις ιστορίες δίπλα στο μαγκάλι και τα πρώτα του βήματα στη ζωή. Το ταξίδι του αναπλάθει την ατμόσφαιρα μιας εποχής που χάθηκε, μα δεν διαγράφηκε από την ατομική και συλλογική μνήμη.

Ο αναστοχασμός του μας οδηγεί μακριά, ως τις ρίζες και τις απαρχές της γραφής και της ανάγνωσης, στη Κίνα, στη Βαβυλώνα, στην αρχαία Αίγυπτο, στην Αθήνα. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να συνταξιδέψει με τους Βυζαντινούς και, αργότερα, με τους σταυροφόρους στους “Δρόμους του μεταξιού”, να νιώσει την ατμόσφαιρα της πολιορκίας του Χάνδακα, να αναπνεύσει το ζωογόνο αέρα της Ιστορίας…

Το ταξίδι της επιστροφής του Ιορδάνη στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, δεν είναι απλό. Και αν αναρωτιέσαι πως σχετίζονται τα λαϊκά παραμύθια, η θρησκεία, το Παρίσι, ο Μάης του 1968, η Τρούμπα, ένας γάμος, ένα διαζύγιο και ένα βιβλίο, με τους Σουμέριους, τον Γουτεμβέργιο και την ιστορία της τυπογραφίας, τότε κάνε τον κόπο να διαβάσεις…. Αν αναρωτιέσαι, θα πει πως και το δικό σου μαγκάλι σιγοκαίει ακόμα!

Μυθιστόρημα, Ραδάμανθυς, 2017, 266 σελ.

Ο Μπάμπης ο πλασιέ – Γιώργος Ηλιάδης

Μετά από τα ιστορικά μυθιστορήματα “Τα δυο πουγκιά” και “Το Μαγκάλι”, ο Γιώργος Ηλιάδης μας συστήνει τον “Μπάμπη”. “Ο Μπάμπης ο πλασιέ” είναι ένας ιδιαίτερος τύπος της νεοελληνικής κοινωνίας, με φιλοδοξίες που τον φέρνουν στα καζίνο, αλλά και στο κατώφλι της Σκάλας του Μιλάνου! Η περιπέτεια της ζωής του δεν διαφέρει και πολύ από την περιπέτεια κάθε ελεύθερου επαγγελματία που παλεύει μέσα σε αντίξοες συνθήκες για τον επιούσιο. Όμως, ο τρόπος του Μπάμπη, τα ταξίδια και η ιστορία του, έχουν κάτι εξωτικό και μυστηριώδες. Βλέπεις, η λάμψη δεν συνοδεύει πάντα το χρυσό!

Μυθιστόρημα, Ραδάμανθυς, 2019, 234 σελ.

Μυθιστορήματα
Τα δυο πουγκιά (2016), Ραδάμανθυς
Το μαγκάλι (2017), Ραδάμανθυς
Ο Μπάμπης ο πλασιέ (2019), Ραδάμανθυς

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Ραδάμανθυς