Γιώργος Ηλιόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες


Desperados
Μια παρέα φίλων που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη δίνουν απόψε το τελευταίο τους πάρτι. Σε λίγες ώρες θα ορκιστούν δικηγόροι και ο καθένας θα επιστρέψει στην πόλη του. Το “αύριο” είναι πλέον “παρόν”. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά την παταγώδη αποτυχία του πάρτι, μέσα από το φίλτρο του χιούμορ και της τρυφερότητας περνάνε οι προβληματισμοί της σημερινής νέας γενιάς. Η ανάγκη για τη λήψη κάποιων σημαντικών αποφάσεων για την προσωπική και επαγγελματική ζωή και το μέλλον της φιλίας τους. Η ανάγκη των νέων για τη δημιουργία ενός κώδικα επικοινωνίας, η κατανόηση της πραγματικότητας που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς σε μια εποχή που οι απαιτήσεις αυξάνονται καθημερινά. Κατά πόσο είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν τα παιδικά τους όνειρα προς όφελος της επαγγελματικής επιτυχίας; Αυτοί οι άνθρωποι, ως προϊόντα αυτού του τρόπου ζωής, είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του; Απόψε πρέπει να αποφασίσουν. Τελικά, σήμερα, το να είσαι νέος ίσως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα!

Το μαύρο κουτί
Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Ηλιόπουλος καταπιάνεται με ένα άκρως επίκαιρο θέμα, με ένα golden boy με καριέρα στη Νέα Υόρκη, που επιστρέφει στο πατρικό του, για να έρθει αντιμέτωπος με τη ζωή και το θάνατο, τον έρωτα και την αγάπη, το μίσος και την παράνοια.
Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία γεμάτη ανατροπές, που ήρωές της είναι οι σημερινοί νέοι και θέμα της η θέση τους απέναντι στην οικογένεια, τον τόπο και τα ιδανικά τους.

Το τέλος του καλοκαιριού
Στο δάσος μιας επαρχιακής πόλης, μια παρέα φίλων που μεγάλωσαν μαζί έχουν ένα καταφύγιο: την Κιβωτό, ένα μέρος αποκομμένο από τη ζωή της πόλης τους, όπου αισθάνονται ελεύθεροι. Η αποψινή βραδιά είναι ιδιαίτερη. Η παρέα συγκεντρώνεται για μια ακόμη φορά, αλλά τα πράγματα φεύγουν γρήγορα από τον έλεγχο και καθένας τους έρχεται αντιμέτωπος με τους πιο μεγάλους φόβους του… Ένα έργο προκλητικό, βίαια ποιητικό, με γλώσσα κοφτερή και ταυτόχρονα τρυφερή. Ένα έργο που πραγματεύεται την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να γίνει αποδεκτός, ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί, να κυνηγήσει τα όνειρά του και να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

Speed Date
Δώδεκα χαρακτήρες τόσο διαφορετικοί ο ένας με τον άλλον, όλοι μαζί σε έναν χώρο με έναν κοινό στόχο: αυτό το βράδυ πρέπει να βρουν το ταίρι τους… Πρόσωπα σημερινά, άτομα της διπλανής πόρτας που όλοι μας κάπου έχουμε συναντήσει, καθένας με τα προβλήματά του, με τον δικό του κόσμο, με τους δικούς του δαίμονες και επιδιώξεις, βρίσκονται μαζί αυτή τη νύχτα με έναν σκοπό: να ζευγαρώσουν! Η πίεση του χρόνου αλλά και η προσπάθεια και το άγχος να γίνουν αποδεκτοί δημιουργούν ένα πυκνό περιβάλλον συγκρούσεων και ανατροπών που με γερές δόσεις χιούμορ συγκροτούν μια αποκαλυπτική πινακοθήκη σημερινών χαρακτήρων και συμπεριφορών.

Θεατρικά
Τα μεγάλα ροκ συγκροτήματα δε διαλύονται ποτέ
Δεύτερη ευκαιρία
4 Ever
Ορέστεια (2000)
Desperados (2000)
Στα σκοτεινά – Bedtime stories (2001)
Το τέλος του καλοκαιριού (2002)
Μιά ωραία και πιστευτή ιστορία (2005)
Τα μυστικά της αποτυχίας μου (2006)
Το μαύρο κουτί (2009)
Πάρε το χρήμα και τρέχα (2009)
Το κελεπούρι (2011)
Speed Date (2016)

Μεταφράσεις
Vilém Flusser, Προς το σύμπαν των τεχνικών εικόνων (2008)
Ρέα Στριγγάρη – Thönges, Joseph Beuys: Η επανάσταση είμαστε εμείς (2010)
Martin Heidegger, Νίτσε (2011)

Διακρίσεις – Βραβεία
Υποψηφιος για βραβειο καλυτερου ελληνικου εργου στα Κρατικα Βραβεια Καρολος Κουν με το εργο “Το Μαυρο Κουτι”
1ο Βραβειο στους Αγωνες Νεων Δημιουργων με το εργο “4 Ever”
Υποψηφιος για βραβειο καλυτερου ελληνικου εργου στα Βραβεια του περιοδικου Αθηνοραμα με το εργο “Το τελος του καλοκαιριου”
To εργο του “Το Τέλος Του Καλοκαιριού” περιλαμβάνετε στη λίστα των προτεινόμενων ευρωπαϊκών έργων από 03’ European Theatre Council
Το έργο του “4 Ever” εντάσσετε στα Θεατρικά μονόπρακτα της ΕΤ και κινηματογραφείτε από τη Λαγια Λιουργου
Ιδρυτικό μέλος του Comedy Lab Gr

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Σοκόλη, Εκδόσεις Καστανιώτη, Δραματική Σχολή Ίασμος