Γιώργος Καπουτζίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Καπουτζίδης γεννήθηκε το 1972 στις Σέρρες, όπου και μεγάλωσε.
Στην ηλικία των 18 ετών εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Έμεινε εκεί για πέντε χρόνια, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έπειτα μετακόμισε στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη την περίοδο 1995 με 1998. Ομιλεί αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι σεναριογράφος, ηθοποιός και παρουσιαστής. Έχει γράψει τα σίριαλ: Στο Παρά 5, Σαββατογεννημένες και Εθνική Ελλάδος. Η πρώτη του σεναριακή τηλεοπτική δουλειά ήταν η κωμωδία Σαββατογεννημένες στο Mega (σεζόν 2003-2004), όπου έγραφε το σενάριο και είχε τον ρόλο του Ουρουγουανού Χοσέ. Το καλοκαίρι του 2001 ο ίδιος δούλευε σε μαγαζί στο Μοναστηράκι όπου πουλούσε αγαλματάκια. Η σειρά έγινε δημοφιλής και βραβεύτηκε με το βραβείο ΠΡΟΣΩΠΑ 2004 ως η καλύτερη κωμική σειρά για το έτος 2003-2004. Το 2006 επιλέχθηκε από την ΕΡΤ για να συγγράψει τους διαλόγους του Σάκη Ρουβά και της Μαρίας Μενούνος για την παρουσίαση του διαγωνισμού της Eurovision, και παράλληλα ήταν τηλεοπτικός σχολιαστής του τελικού μαζί με τη Ζέτα Μακρυπούλια. Στον διαγωνισμό της Eurovision το 2009 έγραψε τα κείμενα των σχολιαστών – αδερφών Μαγγίρα. Το 2013 επιλέχθηκε από την ΕΡΤ και το MAD TV GREECE να παρουσιάσει τον ελληνικό τελικό της Eurovision, Eurosong 2013 – A MAD Show, με συμπαρουσιάστρια την Δέσποινα Βανδή. Ο ίδιος έγραψε και τα κείμενα αυτού του τελικού. Το ίδιο επαναλήφθηκε και το επόμενο έτος το 2014, αυτή τη φορά για την προσωρινή Δημόσια Τηλεόραση. Επίσης, παρουσιάζει τηλεοπτικά όλους τους διαγωνισμούς από το 2013 μέχρι σήμερα, μαζί με την Μαρία Κοζάκου. Το 2019 έγραψε για πρώτη φορά το σενάριο θεατρικής παράστασης, η οποία έχει τίτλο “Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του” η οποία θ’ ανέβει τη σεζόν 2019-2020.
Πηγή: el.wikipedia.org
Θεατρικά έργα
Όποιος θέλει να χωρίσει… (2019), Κάπα Εκδοτική
42497 (2022), Κάπα Εκδοτική

42497 – Γιώργος Καπουτζίδης

42497


Το έργο διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον. Δεν υπάρχει ζωή στην επιφάνεια του πλανήτη. Όλος ο πληθυσμός της γης ζει κάτω από την επιφάνειά της. Έχει συρρικνωθεί κατά πολύ, οι άνθρωποι δεν έχουν ονόματα, δεν υπάρχουν σεξουαλικές επαφές, η αναπαραγωγή γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού και με τεχνητό τρόπο. Οι κάτοικοι των μικρών κοινοτήτων τρέφονται με τις προμήθειες που τους αποστέλλονται από την κεντρική μονάδα διαχείρισης και ελέγχου του πληθυσμού.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης προσεγγίζει θέματα όπως την απώλεια της ανθρώπινης επαφής, την επικείμενη απώλεια της φυσικής ομορφιάς του τόπου που ζούμε, την απώλεια του φίλου. Το χιούμορ, που είναι ο σύμμαχός του πάντα και τον συντροφεύει και στη δουλειά αλλά και στη ζωή, εδώ απουσιάζει. Στιγμές στιγμές εμφανίζεται, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του έργου τον αφήνει μόνο του, να αναμετρηθεί με τον φόβο, τον εφιάλτη, την απώλεια.

Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2022, 112 σελ.

Όποιος θέλει να χωρίσει… – Γιώργος Καπουτζίδης
Είναι λογικό δύο άνθρωποι να υποσχεθούν ο ένας στον άλλον ότι θα είναι για πάντα μαζί;
Μπορούν, όμως, να κρατήσουν αυτή την υπόσχεση;
Το “Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του”, είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, το οποίο έχει ως κεντρικό θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις. Τέσσερις φίλοι, η Δήμητρα, η Κική, ο Χάρης και η Νατάσα ζούνε τις δικές τους ιστορίες κάπου στην Αθήνα.
Το βασικό ερώτημα που γεννάται μέσα από την ιστορία μας είναι: “Δεν μπορεί να είναι κάποιος ευτυχισμένος μόνος του χωρίς να είναι παντρεμένος ή δεσμευμένος;” Και η απάντηση ίσως να κρύβεται πως πάντα οι άνθρωποι αναζητούν τη μαγεία που υπάρχει ανάμεσά τους. Ο ένας άνθρωπος να θέλει να είναι με τον άλλον: να είναι μαζί, να ονειρεύονται μαζί, να γελάνε μαζί, να αναπνέουν μαζί. Παντρεμένοι ή όχι, ούτε που έχει σημασία. Σημασία έχει να ζει κάποιος αυτά που ονειρεύεται, κι όχι να ζει αυτά που μπορεί… λόγω κάποιων συνθηκών…

Ο Γιώργος Καπουτζίδης αποκαλύπτει με τις στιχομυθίες των ηρώων του, οι οποίες είναι γεμάτες χιούμορ σε ένα τραγικό περίβλημα, το ζήτημα της πίστης και της απιστίας στον γάμο και στις σχέσεις. Το κείμενο είναι βαθιά κωμικοτραγικό, δίχως ανούσιες φρασεολογικές πολυπλοκότητες. Επίσης, ο συγγραφέας κατορθώνει να σηκώσει το χαλάκι που τοποθετούμε στο κέντρο της καθημερινής μας ζωής και να ξεσκεπάσει τα απόκρυφα μυστικά και τις μύχιες επιθυμίες και τους αδήλωτους φόβους των ηρώων του, προκαλώντας μας να κάνουμε ακριβώς το ίδιο: Να μιλήσουμε για εκείνα που επιθυμούμε και πουφοβόμαστε… Και με τη φράση “Συγνώμη αν σε πονάει, αλλά είναι η αλήθεια…”, η οποιαδήποτε πρόκληση, γίνεται πρόσκληση να αλλάξουμε τον εαυτό μας και την εικονική μας ζωή…

Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2019, 88 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κάπα Εκδοτική