Γιώργος Καστρουνής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Καστρουνής γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (Bachelor of Arts) στην Αγγλία στο Kingston University. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά (Master of Arts) στο London School of Economics στην Αγγλία και στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Η αγάπη του όμως για το θέατρο τον ώθησε να σπουδάσει Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο American Academy of Dramatic Arts στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα (North Dakota State University) στην Αμερική, όπου και απέκτησε το πτυχίο Master of Arts στις Θεατρικές Τέχνες.
Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή και το θέατρο άρχισε το 1981. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2008 εξέδωσε ένα λεύκωμα / gift book (“Εραστές – Ιστορίες και Εικόνες”) με τις Εκδόσεις Καλέντη. Το 2010 και το 2012 εξέδωσε δυο βιβλία-ημερολόγια για το 2011 και το 2013, αντίστοιχα, με τις Εκδόσεις Κοντύλι και με τίτλο “Συναισθήματα”. Επιπλέον, έχει γράψει θεατρικά έργα τα οποία έχουν παιχτεί από πανεπιστημιακές θεατρικές ομάδες καθώς και από ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους στην Αμερική και στην Ελλάδα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, και σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός.
Από το 1992, είναι διευθυντής του Κέντρου Ξένων Γλωσσών “Αμφιθέατρο” (www.amfitheatron.gr) με παραρτήματα στον Πειραιά και στην Καισαριανή. Το 2009 πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής. Δημιούργησε τη Θεατρική Σκηνή “Αμφιθέατρο” (www.amfitheatrikiskini.gr) για παιδιά και ενήλικες, επίσης στον Πειραιά και στην Καισαριανή.
Τέλος, το 2014, ίδρυσε τον δικό του εκδοτικό οίκο (Εκδόσεις Αμφιθέατρο). Τα “Μυστικά Γυναικών – Η Κόκκινη Συλλογή” είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει με τις δικές του εκδόσεις.
Έχει το blog: Γιώργος Καστρουνής.

Το τελευταίο σκαλί – Γιώργος Καστρουνής
ΣΤΟ CAFÉ
Στο café σαν μπω, και καθίσω στο συνηθισμένο τραπέζι, θα πιω το συνηθισμένο καφέ, που όσο ζάχαρη και να ’χει, πικρός για μένα είναι πάντα. Κι όμως τον πίνω γιατί διψώ, γιατί χρόνια τώρα τον πίνω, γιατί τον έχω συνηθίσει, γιατί χωρίς αυτόν η κάθε επαφή μαζί σου σβήνει. Με την ελπίδα να ξαναγευτώ ετούτο τον καφέ που μ’ άρεσε τόσο, στο café θα ξαναβρεθώ, και θα καθίσω στην ίδια γωνία, στο ίδιο σημείο, που είπαμε τόσα και διηγηθήκαμε πολλά. Εκεί θα συχνάζω ωσότου το café αλλάξει όνομα, ωσότου ο καφές που πίνω δε σερβίρεται πια, ωσότου το café κλείσει και το παρελθόν χαθεί. Αλλά πώς να χαθεί; Μαζί το χτίσαμε, μαζί το ζήσαμε, στο café τούτο ’δώ, όπου μόνος τώρα μεταξύ πολλών τον καιρό μου τον κούφιο μ’ αναμνήσεις τον περνώ. Ο καφές που πίνω τελείωσε—μικρό βλέπεις το φλιτζάνι—και παραγγέλνω άλλον κι άλλον, ώσπου νυχτώνει, το μαγαζί κλείνει, και φεύγω για να ξαναγυρίσω αύριο, την ίδια ώρα, για να ξανακαθίσω στο ίδιο τραπέζι, για να ξαναπιώ τον ίδιο καφέ—τον ίδιο πικρό καφέ—πάλι μόνος—εγώ, ο πιο πιστός πελάτης.

Ποίηση, Δωδώνη, 1994, 80 σελ.

Εραστές – Γιώργος Καστρουνής

Ιστορίες και εικόνες


Οι “Εραστές” είναι μια συλλογή από μικρές “ιστορίες” συνοδευόμενες από ασπρόμαυρες εικόνες, μικρά, καθημερινά ενσταντανέ της ζωής με θέμα το ερωτικό πάθος και πρωταγωνιστές όλους τους αιώνιους και αμετανόητους εραστές.

Είναι ένα πρωτότυπο άλμπουμ που βασίζεται στην ιδέα της αμφίσημης και ταυτόχρονα αμφίδρομης λειτουργίας κειμένου-εικόνας που μπορεί να αγοραστεί σαν δώρο από όλους.

Φωτογράφιση: Σάββας Βασιλειάδης
Επιμέλεια σειράς: Έμιλυ Στάμου – Κωνσταντοπούλου

Φωτογραφικό άλμπουμ, Καλέντης, 2008, 123 σελ.

Ημερολόγιο 2011: Συναισθήματα – Γιώργος Καστρουνής
Τα “Συναισθήματα” είναι ένα ημερολόγιο αποτελούμενο από μικρά λογοτεχνικά κείμενα ή αλλιώς ενσταντανέ συνοδευόμενα από ασπρόμαυρες συλλεκτικές ρετρό εικόνες με θέμα τα ποικίλα, έντονα, και πολλές φορές αντικρουόμενα συναισθήματα στον έρωτα. Ένα θέμα που αναμφισβήτητα αγγίζει όλους μας καθώς όλοι, ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας, έχουμε ζήσει, γευτεί, χαρεί, πληγωθεί και παραλογισθεί από το ερωτικό συναίσθημα. Πιο συγκεκριμένα, το ημερολόγιο εστιάζει στις εντάσεις των δύο φύλων, στα πάθη και στους πόθους τους, στα ανεκπλήρωτα όνειρα τους, στις κρυφές επιθυμίες τους.

Στο ημερολόγιο, οι μεν εικόνες ενισχύουν και αναδεικνύουν τα κείμενα, τα δε κείμενα προβάλουν και “ζωντανεύουν” τις εικόνες. Έτσι, τα ενσταντανέ μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μικρές σκηνές που εξελίσσονται μπροστά στον αναγνώστη.

Κυρίαρχο στοιχείο τους είναι το ρήμα (και όχι τόσο το ‘δεσμευτικό’ επίθετο). Αυτό γίνεται για να τονιστεί και να αναδειχθεί η πράξη, η δράση, με λίγα λόγια, η θεατρικότητα των κειμένων.
Τα κείμενα επίσης είναι μικρά, περιεκτικά, τα μηνύματά τους είναι συμπυκνωμένα. Δεν ταλαιπωρούν τον αναγνώστη με περιττά λόγια και δυσνόητα νοήματα, αλλά αντιθέτως τον διευκολύνουν να κατανοήσει και να εκτιμήσει εύκολα και άμεσα το μήνυμα τους, προβληματίζοντάς τον ευχάριστα.

Ημερολόγιο, Κοντύλι, 2010

Ημερολόγιο 2013: Συναισθήματα – Γιώργος Καστρουνής
Τα “Συναισθήματα” είναι ένα Ημερολόγιο αποτελούμενο από μικρά λογοτεχνικά κείμενα ή αλλιώς ενσταντανέ συνοδευόμενα από ασπρόμαυρες εικόνες, με θέμα τα συναισθήματα στον έρωτα. Εστιάζει στις εντάσεις των δύο φύλων, στα πάθη και τους πόθους τους, στα ανεκπλήρωτα όνειρα τους, στις κρυφές επιθυμίες τους.

Τα ενσταντανέ είναι μικρές σκηνές (στιγμιότυπα) που εξελίσσονται μπροστά στον αναγνώστη. Κυρίαρχο στοιχείο τους είναι το ρήμα. Έτσι αναδεικνύεται η πράξη, η δράση, με λίγα λόγια, η θεατρικότητα των κειμένων. Οι μεν εικόνες ενισχύουν τα κείμενα, τα δε κείμενα προβάλλουν τις εικόνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι σαν να εξελίσσεται μια πραγματική σκηνή μπροστά στον αναγνώστη.

Eπιμέλεια: Άννα Ιορδανίδου

Ημερολόγιο, Κοντύλι, 2012, 280 σελ.

Μυστικά γυναικών – Γιώργος Καστρουνής

Η κόκκινη συλλογή


Το ατέρμονο παιχνίδι εξουσίας και η συναισθηματική διελκυστίνδα ανάμεσα στα δύο φύλα, οι ατελέσφοροι έρωτες, τα ασίγαστα πάθη και οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες είναι μερικά μόνο από τα θέματα που πραγματεύεται το πρώτο βιβλίο-λεύκωμα “Μυστικά Γυναικών – Η Κόκκινη Συλλογή” του Γιώργου Καστρουνή.

Ζευγάρια που ερωτεύονται, πλήττουν ή διαπληκτίζονται. Άνθρωποι που διεκδικούν πόντους στο αιώνιο παιχνίδι εξουσίας των δύο φύλων, διασταυρώνουν τα ξίφη τους επί χάρτου στο νέο βιβλίο του συγγραφέα. Άντρες και γυναίκες συζητούν και πράττουν, πότε με διάθεση χιουμοριστική και πότε με διάθεση φιλοσοφική, χωρίς σεμνοτυφία αλλά με συναίσθημα, χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Πόλεμος ή συμφιλίωση, συναίνεση ή σύγκρουση;… Εσείς θα κρίνετε, μόλις το διαβάσετε!…

Αποφθέγματα, Καστρουνής Γιώργος – Αμφιθέατρο, 2014, 211 σελ.

Η άλλη πλευρά – Γιώργος Καστρουνής
“Η άλλη πλευρά” είναι μια ποιητική συλλογή με θέμα τις υπαρξιακές και συναισθηματικές ανησυχίες και αναζητήσεις μας. Ο σκοπός του βιβλίου είναι αυτά τα μηνύματα που φέρουν τα κείμενα να μας αφυπνίσουν να μας προβληματίσουν και να μας κάνουν να δούμε με άλλη οπτική τη ζωή μας. Μας περιβάλλει μια ασφυκτική καθημερινότητα, μια επιφάνεια, που πολλές φορές μας εμποδίζει να δούμε παραπέρα την ουσία των πραγμάτων. Πολλές φορές χανόμαστε μέσα σε μια προβλεπόμενη ύπαρξη περιφραγμένη με κανόνες, τύπους, και συμβάσεις. Γινόμαστε άθελά μας απλοί θεατές στο παιχνίδι της ζωής, αντί ενεργοί συμμέτοχοι. Άλλο να παρατηρείς και άλλο να συνειδητοποιείς. Η επιφάνεια μπορεί να είναι κάποιες φορές λαμπερή, αστραφτερή, αλλά είναι μόνο το περιτύλιγμα. Τα κείμενα αυτά προσδοκούν να ανοίξουν το περιτύλιγμα και να δούμε κατάματα το περιεχόμενο, δηλαδή αυτήν την “άλλη πλευρά”. Αν το δούμε, ίσως τότε να υπάρχει ελπίδα να παρέμβουμε και να το αλλάξουμε.

Ποίηση, 24 γράμματα, 2018, 124 σελ.

Εκτός ορίων – Γιώργος Καστρουνής

Το εύστοχο απόσπασμα που ακολουθεί από το βιβλίο, “Σε παρακαλώ, κατάλαβέ με”, του David Keirsey , αντικατοπτρίζει πολλά από τα θέματα, είτε υπαρξιακά είτε συναισθηματικά, που πραγματεύεται η ποιητική συλλογή, «Εκτός Ορίων». Πολλές φορές για να περιφρουρήσουμε την ατομικότητα και την διαφορετικότητά μας και να μην χαθούμε μέσα σε ένα απρόσωπο, ομοιογενές, άκαμπτο, και προκαθορισμένο σύστημα ιδεών και αξιών αναγκαζόμαστε να πορευτούμε έξω από την ζώνη άνεσής μας (comfortzone), δηλαδή, “εκτός ορίων” ή αλλιώς “εκτός κουτιού”.


ΞΕΧΝΑΕΙ
Θέλει να την ξεχάσει. Πετάει τις φωτογραφίες της,
τα γράμματά της, κάτι ποιήματα που του ’γραψε
στον κάλαθο αχρήστων του γραφείου του
που όλο ξεχνάει ν’ αδειάσει…

ΛΙΜΝΗ
Θάλασσα η ψυχή του, ταραγμένη, με κύματα.
Λίμνη η ψυχή της, ήρεμη, με χρυσόψαρα.
Κι όμως αυτός σε λίμνη πνίγηκε.

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ
Ψηλά στο βουνό αυτός κοιτάει το πέλαγος.
Δίπλα του αυτή κοιτάει χαμηλά την πεδιάδα.
Και οι δύο κάνουν όνειρα… μόνο που τα δικά της
θα πραγματοποιηθούν.

ΚΛΕΙΔΙΑ
Εκατομμύρια κλειδιά στο μυαλό μου.
Ποιο απ’ όλα θα ξεκλειδώσει την καρδιά σου;
«Κανένα», μου λες, «γιατί η κλειδαρότρυπα
δε βρίσκεται στην καρδιά μου,
αλλά στο μυαλό μου…»

Ποίηση, 24 γράμματα, 2020, 206 σελ.

Ποίηση
Το τελευταίο σκαλί (1994), Δωδώνη
Η άλλη πλευρά (2018), 24 γράμματα
Εκτός ορίων (2020), 24 γράμματα

Αποφθέγματα
Μυστικά γυναικών (2014), Καστρουνής Γιώργος – Αμφιθέατρο

Φωτογραφική συλλογή
Εραστές (2008), Καλέντης

Ημερολόγια
Ημερολόγιο 2011: Συναισθήματα (2010), Κοντύλι
Ημερολόγιο 2013: Συναισθήματα (2012), Κοντύλι

Πηγές: Biblionet, Καλέντης, 24 γράμματα, Δωδώνη, Αμφιθέατρο