Γιώργος Κλεφτογιώργος

Ελληνες λογοτέχνες
O Γιώργος Κλεφτογιώργος γεννήθηκε στην Αμφιλοχία και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ασχολήθηκε με τη στιχουργική διανύοντας σημαντική διαδρομή στην ελληνική δισκογραφία, με περισσότερα από τριακόσια τραγούδια.
Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες, όπως οι: Γιάννης Σπανός, Αντώνης Βαρδής, Χρήστος Νικολόπουλος, Σοφία Βόσσου, Νίκος Κυπουργός, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Παπαδόπουλος κ.ά.
Τα τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από επίσης κορυφαίους ερμηνευτές, όπως οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Νταλάρας, Στράτος Διονυσίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Αντώνης Καλογιάννης, Πασχάλης Τερζής, Μανώλης Λιδάκης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Κανά κ.ά.
Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, γράφοντας στίχους για την ταινία “Όλα είναι δρόμος”.
Οι στίχοι του μιλούν για τον έρωτα, ξεχειλίζοντας από πρωτοφανή δυναμισμό και καταφέρνοντας να αποδώσουν τα πιο δυνατά συναισθήματα. Γνήσια ερωτικός, αλλά και εντυπωσιακά ανήσυχος, πραγματεύεται τα θέματά του με μια χροιά σχεδόν πολιτική.
Έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του με τίτλο: «Τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου», στο οποίο έχει συγκεντρώσει τους στίχους από 72 αγαπημένα τραγούδια του. Προλογίζοντας το βιβλίο ο Μάνος Ελευθερίου γράφει: «Ο Γιώργος Κλεφτογιώργος συνεχίζει επάξια στους στίχους των τραγουδιών του, την παράδοση εκείνων των στιχουργών που ύμνησαν με πάθος τη γυναίκα, τον έρωτα και την αγάπη».
Στην εφημερίδα Athens Voice 18-24 Μαΐου 2017, σε συνέντευξή του ο Μάνος Ελευθερίου αναφέρει επίσης τον Γιώργο Κλεφτογιώργο, ως έναν από τους σπουδαιότερους στιχουργούς της Ελλάδος. Ο ίδιος, τέλος, στο βιβλίο του «Είναι αρρώστια τα τραγούδια», εκδόσεις Καστανιώτη 2002, αναφέρει μεταξύ άλλων σημαντικών ονομάτων, τα τραγούδια των οποίων, όπως σημειώνει, θα έπρεπε να έχουν γίνει ανάρπαστα και το όνομα του Γιώργου Κλεφτογιώργου.
Μυθιστορήματα
Κράτησε κανένας για ταξί;(2019), Εκδόσεις Καστανιώτη

Τραγούδια
Τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη
Είναι αρρώστια τα τραγούδια (2002), Eδόσεις Καστανιώτη

Κράτησε κανένας για ταξί; – Γιώργος Κλεφτογιώργος
Η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας στην αλλαγή του 20ού με τον 21ο αιώνα μέσα από μια απολαυστικά ρεαλιστική και ενίοτε αλληγορική περιγραφή καταστάσεων που σημάδεψαν την καθημερινότητα, τις επιλογές μας και την αισθητική της χώρας. Οι καταβολές και οι μνήμες ενός κόσμου από τον Εμφύλιο και αργότερα τη Χούντα, που κυνηγήθηκε, έζησε στην αφάνεια, στη φτώχεια και στον αποκλεισμό και ξαφνικά βρέθηκε στο προσκήνιο. Πόσο έτοιμος ήταν να διαχειριστεί τις αλλαγές; Πώς τις βίωσε; Πώς τις ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά του; Οι επιδοτήσεις, η εκμετάλλευση των “κουτόφραγκων”, το Χρηματιστήριο, οι βίλες και τα πανάκριβα αυτοκίνητα ήταν το ξεφάντωμα μιας κοινωνίας ή η δικαίωση ενός καταπιεσμένου λαού; Και τι έμεινε από όλα αυτά; Πόσο λυτρωτικό ή πόσο πικρό μπορεί να είναι το γέλιο που αφήνουν οι σελίδες του βιβλίου, αν σκεφτούμε τι ακολούθησε στη συνέχεια; Και τελικά, πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Κράτησε κανένας για ταξί ή θα γυρίσουμε με τα πόδια;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 192 σελ.

Τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου – Γιώργος Κλεφτογιώργος
Ο Γιώργος Κλεφτογιώργος συνεχίζει επάξια στους στίχους των τραγουδιών του την παράδοση εκείνων των στιχουργών που ύμνησαν με πάθος τη γυναίκα, τον έρωτα και την αγάπη. Σύμμαχό του σ’ αυτή την ευφρόσυνη περιπέτεια έχει την ευαισθησία του και την τεχνική του. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσοι καταξιωμένοι συνθέτες έσκυψαν με στοργή κι έμπνευση πάνω στους στίχους του και μας χάρισαν τόσα σπουδαία τραγούδια. Βέβαια, υποστηρίζουν πολλοί, τα τραγούδια πρέπει να ακούγονται μαζί με τη μουσική τους, αλλά υπάρχουν φορές που οι στίχοι λειτουργούν ανεξάρτητα από τη μουσική και τραβούν το δικό τους δρόμο. Και αυτή είναι ασφαλώς η περίπτωση των στίχων του Γ. Κλεφτογιώργου. (Μάνος Ελευθερίου)

«Να κοιμηθούμε αγκαλιά»
Πάλι μέτρησα τ΄αστέρια κι όμως κάποια λείπουνε,
μόνο τα δικά σου χέρια δε μ΄ εγκαταλείπουνε
πώς μ΄αρέσουν τα μαλλιά σου στη βροχή να βρέχονται,
τα φεγγάρια στο κορμί σου να πηγαινοέρχονται…
Να κοιμηθούμε αγκαλιά
να μπερδευτούν τα όνειρά μας
και στων φιλιών τη μουσική
ρυθμό να δίνει η καρδιά μας
Να κοιμηθούμε αγκαλιά
να μπερδευτούν τα όνειρά μας
για μια ολόκληρη ζωή
να είναι η βραδιά δικιά μας
Τα φιλιά σου στο λαιμό μου μοιάζουνε με θαύματα,
σαν τριαντάφυλλα που ανοίγουν πριν απ΄τα χαράματα
στων ματιών σου το γαλάζιο έριξα τα δίχτυα μου
στις δικές σου παραλίες θέλω τα ξενύχτια μου
Στίχοι: Γιώργος Κλεφτογιώργος
Μουσική: Σοφία Βόσσου
Ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

«Τα χρώματα»
Τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου
που χαμηλώνει πάντα,
τι χρώματα να βρω στη μουσική μου
τι νότες στην μπαλάντα;
Τι χρώματα να βρω στη μουσική μου
τι νότες στην μπαλάντα,
τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου
που χαμηλώνει πάντα;
Τα χρώματα που βάφω τα όνειρα τις Κυριακές
τα σβήνουνε οι μέρες που είναι βιαστικές.
Τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου
που χάνεται στο χρόνο,
τι χρώματα να βρω στην εποχή μου
που με γεμίζει τρόμο;
Τι χρώματα να βρω στην εποχή μου
που με γεμίζει τρόμο,
τι χρώματα να βάλω στη φωνή μου
που χάνεται στο χρόνο;
Στίχοι: Γιώργος Κλεφτογιώργος
Μουσική: Γιάννης Σπανός
Ερμηνεία: Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Τραγούδια, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001, 75 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη

Please wait...