Γιώργος Κοζανιτάς

Γιώργος Κοζανιτάς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Κοζανιτάς γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε μαθηματικά στο ΕΚΠΑ και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης. Με το “Μαύρο πάτωμα”, το πρώτο του μυθιστόρημα, αποδεικνύει πως τα μαθηματικά και η συγγραφή δεν αποτελούν έννοιες ασύνδετες.
Μυθιστορήματα
Μαύρο πάτωμα (2016), Ωκεανίδα
Εμείς που χάσαμε το όνομά μας (2021), Φιλύρα

Εμείς που χάσαμε το όνομά μας – Γιώργος Κοζανιτάς

Εμείς που χάσαμε


Πριν από 15 χρόνια μια μεγάλη εξέγερση ξέσπασε στο κέντρο της πόλης, «τα Γεγονότα». Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση του στρατού. Ένα νέο καθεστώς εγκαθιδρύθηκε, «το Καθεστώς της Ανασυγκρότησης». Το κέντρο έκτοτε παρέμεινε αποκλεισμένο, με τα κτήρια βομβαρδισμένα και τους δρόμους ρημαγμένους.
Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης περιορίστηκε και τέθηκε υπό την αυστηρή επίβλεψη ενός ισχυρού σώματος ασφαλείας τους «Υπνοβάτες». Ο ουσιαστικός όμως έλεγχος βρίσκεται στα χέρια των «Μεσιτών», των υψηλά ιστάμενων στην ιεραρχία της Ανασυγκρότησης.
Η δολοφονία του Γενικού Μεσίτη πυροδοτεί τώρα όμως νέες εξελίξεις. Νέοι και παλιοί σύμμαχοι συγκρούονται μεταξύ τους.
Ένας σκιώδης άνδρας, ο ΑΔ, που ελέγχει το σώμα των Υπνοβατών, αντιλαμβάνεται πως μια νέα δυσαρέσκεια ολοένα και φουντώνει και προσπαθεί να καθορίσει τις εξελίξεις.
Μια παλιά γνώριμη του ΑΔ, η Μεσίτρια, εποφθαλμιά την θέση του Γενικού Μεσίτη. Δολοπλοκεί ενάντια σε στελέχη της Ανασυγκρότησης, ενώ κυκλοφορεί παντού μαζί με τους δίδυμους σωματοφύλακές της.
Ο ΄Αρης, ένας επαγγελματίας δολοφόνος, παλιός γνώριμος του ΑΔ κι αυτός, βρίσκεται τώρα στην υπηρεσία της Μεσίτριας.
Η Ηλέκτρα, μια νεαρή κοπέλα που πρόσφατα έχει καταφέρει να μετακομίσει μέσα στο κέντρο, κουβαλά μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά με σκοπό να χρηματοδοτήσει μια νέα ένοπλη εξέγερση.
Ισχυρές ομάδες παλεύουν μες στην Ανασυγκρότηση για την απόκτηση εξουσίας, ενώ στους δρόμους ξεσπούν διαρκώς νέα επεισόδια. Για ακόμη μια φορά το κέντρο της πόλης είναι έ­τοιμο να εκραγεί, ενώ νέες εξουσίες ξεπηδούν μέσα από τα συντρίμμια της.

Μυθιστόρημα, Φιλύρα, 2021, 450 σελ.

Μαύρο πάτωμα – Γιώργος Κοζανιτάς

Μαύρο πάτωμα


Ο Σίμος αναλαμβάνει να παραδώσει ένα παράνομο δέμα στο Ναύπλιο. Η επιλογή του να πει «ναι» στην πρόταση του αφεντικού του θα τον φέρει αντιμέτωπο με όσα πίστευε πως άφησε πίσω του εδώ και καιρό: τις καταχρήσεις, το μοναδικό φίλο που είχε ποτέ, τον αξέχαστο πρώτο του έρωτα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο θάνατος του φίλου του και μια σκοτεινή απειλή απ’ το παρελθόν θα θέσουν σε δοκιμασία τη σχέση του με την τωρινή του σύντροφο και θα φέρουν στην επιφάνεια τον παλιό του εαυτό που χρόνια τώρα προσπαθεί να θάψει.

Σ’ ένα μυθιστόρημα με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, με φόντο ένα συνεργείο αυτοκίνητων στα δυτικά προάστια, ο ήρωας βουτά στο μαύρο πάτωμα και γίνεται ένα με τη βρομιά και το ξεραμένο γράσο. Δεν αναζητά τη λύτρωση, αλλά την εύκολη λύση.

Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2016, 304 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ωκεανίδα, Φιλύρα