Γιώργος Μανιατάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Μανιατάκης είναι Mέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Γεννήθηκε στον Πειραιά, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή των Καλών Τεχνών και στα εργαστήρια του Νικολάου και του Γραμματόπουλου. Συγχρόνως παρακολουθεί προγράμματα Art & Design στις σχολές Βακαλό, Δοξιάδη και στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών. Την ίδια χρονική περίοδο γράφει διηγήματα και ποίηση που δημοσιεύονται στα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής “ΝΩΕ”, “Τραμ” και “Λωτός”. Μετά το τέλος των σπουδών του στην ΑΣΚΤ φεύγει για το Marburg της Γερμανίας όπου παρακολουθεί σεμινάρια χρωματολογίας και διαφορές τεχνικές πάνω στη θαλασσογραφία, στη σχολή τέχνης του Marburg. Συγχρόνως εργάζεται στο εικαστικό κέντρο της πόλης όπου υπάρχουν και έργα του. Εκείνη την περίοδο άρχισε να ασχολείται πιο εντατικά με τη λογοτεχνία με έναν κύκλο ποιημάτων και νουβέλες. Όμως οι υποχρεώσεις του στην τέχνη του χρωστήρα, οι διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν του επέτρεψαν να δώσει περισσότερο χρόνο στη γραφή, κάτι που έγινε μετά το 2012.
Η περίοδος 2015-2019 ήταν η πιο παραγωγική. Έγραψε τρία μυθιστορήματα, δεκαεπτά διηγήματα και δύο ποιητικές συλλογές. Ακόμα, έχει πάρει μέρος σε μαθήματα σκηνοθεσίας, κριτικής και θεατρικής γραφής ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικής λογοτεχνίας και επιμέλειας κειμένων στο ΕΚΠΑ.
Μυθιστορήματα
Χίλια χρόνια για μια στιγμή (2017), Όστρια Βιβλίο
Στα χνάρια της μνήμης (2020), Αγγελάκη Εκδόσεις

Ποίηση
Ωδή στην άνοια (2022), Αγγελάκη Εκδόσεις

Ωδή στην άνοια – Γιώργος Μανιατάκης

Ωδή στηνΗ ποίηση και η διηγηματική γραφή της
Α΄ κύκλος


Τι σχέση μπορεί να έχει ένας οίκος ευγηρίας με τους Doors, ένα ρόλερ κόστερ και το θερινό ηλιοστάσιο;
Μια Καρυάτιδα που το έσκασε από το βρετανικό μουσείο και περιπλανιέται στα σοκάκια της Πλάκας με ένα χωνάκι παγωτό στο χέρι, με μια χοντρή Γερμανίδα γκαρσόνα που ζει στη Νέα Υόρκη;
Τι σχέση μπορεί να έχει το μπαρ που έκανε κονσομασιόν η Άντζη με το μπαρ που προμηθευόταν τη δόση του ο Σάμης και ένα περιθωριακό καφέ στη Νέα Υόρκη;
Ένας ουρανοξύστης με ογδόντα ορόφους, με δυο μοτοσυκλέτες που τρέχουν σαν τρελές μέσα στο βαρέλι του γύρου του θανάτου;
Τι σχέση μπορεί να έχει η ποίηση με τη νουβέλα και τα τέσσερα διηγήματα που υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου που κρατάς τώρα στα χέρια σου;
Και όμως έχουν γιατί με αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας σε μια από τις πιο ώριμες συγγραφικές του στιγμές προσπάθησε να παντρέψει την ποίηση με τον πεζό λόγο.

Μια ιδέα.
Ένα θέμα.
Ίδιος τίτλος.
Όμως δυο τρόποι έκφρασης.

Ένα μουσικοποιητικό παιγνίδι που ξεκίνησε τα βράδια στα χρόνια της πανδημίας, σκαρώνοντας στίχους πάνω στα τραγούδια που άκουγε στο YouTube και ακόμα δεν έχει τελειώσει…

Ποίηση, Διηγήματα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2022, 262 σελ.

Στα χνάρια της μνήμης – Γιώργος Μανιατάκης
Δυο οικογένειες, και οι δυο διωγμένες από τον τόπο τους για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, συναντιούνται σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά. Αφού συνδεθούν με φιλικούς δεσμούς ο έρωτας των παιδιών τους θα τους δέσει και με ακατάλυτους. Με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που συγκλονίζουν τον τόπο, όπως η δικτατορία Μεταξά, ο πόλεμος, η κατοχή, ο εμφύλιος, οι ήρωες περνούν διά πυρός και σιδήρου προσπαθώντας να επιβιώσουν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Οικογένειες διαλύονται, άνθρωποι στέλνονται στην εξορία και άλλοι ανεβαίνουν στο βουνό. Μίση και πάθη σιγοβράζουν, έρωτες φουντώνουν ενώ γίνονται προσπάθειες να καλυφτούν μυστικά και λάθη. Οι ήρωες αναμετρούνται με τις προσωπικές τους ευθύνες, τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους.

Ένα μυθιστόρημα-ποταμός που εκτυλίσσεται στη Σμύρνη, στον Πειραιά, στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρεια, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη και στο Μπουένος Άιρες, με κυρίαρχα τα πάθη και τα λάθη.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2020, 508 σελ.

Χίλια χρόνια για μια στιγμή – Γιώργος Μανιατάκης
Ένα αφήγημα ανάμεσα στο μεταφυσικό και την πραγματικότητα, την αλήθεια και το ψέμα, τη Ζωή και τον Θάνατο, που ωστόσο τον παρουσιάζει από την καλή του πλευρά. Την αισιόδοξη. Όσο καλή μπορεί να είναι αυτή. Ένας άνδρας με αμνησία που κινείται ανάμεσα σε δύο κόσμους, ένας άλλος καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και μια νεαρή χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου ντυμένη στα λευκά. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτοί με την όπερα του Μπιζέ «Αλιείς Μαργαριταριών»; Ο πονεμένος πατέρας που έχασε την κόρη του είναι πιο λογικός από τον αλκοολικό και μισότρελο γεροναυτικό ετεροθαλή αδερφό του που βλέπει παντού σκιές; και η ιδιοκτήτρια του ξενώνα που δεν γνώρισε πατέρα, είναι το μόνο αθώο πλάσμα της ιστορίας; Από τη Σοβιετική Ένωση και τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι ένα παραθαλάσσιο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο και μια σύγχρονη πόλη, τα προσωπικά δράματα περιστρέφονται γύρω από τη μόνη αλήθεια της ζωής: το θάνατο.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2017, 450 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Αγγελάκη Εκδόσεις