Γιώργος Μανιατάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Μανιατάκης γεννήθηκε την δεκαετία του πενήντα σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά και ολοκληρώνοντας την βασική εκπαίδευση εισάγετε στην Ανωτάτη σχολή των καλών τεχνών της Αθήνας.
Παράλληλα με τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ και στα εργαστήρια του Νικολάου και μετά του Γραμματόπουλου, παρακολουθεί προγράμματα Art & Design στις σχολές Δοξιάδη και Βακαλό. Μετά το τέλος σπουδών του φεύγει για το Marburg της Γερμανίας όπου παρακολούθησε σεμινάρια χρωματολογίας και διάφορες τεχνικές πάνω στην θαλασσογραφία, στην σχολή τέχνης του Marburg, ενώ συγχρόνως δουλεύει στο καλλιτεχνικό και εκθεσιακό κέντρο της πόλης όπου υπάρχουν και έργα του. Εκείνη την περίοδο άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με την λογοτεχνία γράφοντας ποιήματα και διηγήματα που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής εκείνης. Όμως, οι υποχρεώσεις του στην τέχνη του χρωστήρα, διάφορες εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα δεν του επέτρεψαν να δώσει περισσότερο χρόνο στην λογοτεχνία, κάτι που έγινε πραγματικότητα μετά το 2012.

Χίλια χρόνια για μια στιγμή – Γιώργος Μανιατάκης
Ένα αφήγημα ανάμεσα στο μεταφυσικό και την πραγματικότητα, την αλήθεια και το ψέμα, τη Ζωή και τον Θάνατο, που ωστόσο τον παρουσιάζει από την καλή του πλευρά. Την αισιόδοξη. Όσο καλή μπορεί να είναι αυτή. Ένας άνδρας με αμνησία που κινείται ανάμεσα σε δύο κόσμους, ένας άλλος καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και μια νεαρή χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου ντυμένη στα λευκά. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτοί με την όπερα του Μπιζέ «Αλιείς Μαργαριταριών»; Ο πονεμένος πατέρας που έχασε την κόρη του είναι πιο λογικός από τον αλκοολικό και μισότρελο γεροναυτικό ετεροθαλή αδερφό του που βλέπει παντού σκιές; και η ιδιοκτήτρια του ξενώνα που δεν γνώρισε πατέρα, είναι το μόνο αθώο πλάσμα της ιστορίας; Από τη Σοβιετική Ένωση και τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι ένα παραθαλάσσιο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο και μια σύγχρονη πόλη, τα προσωπικά δράματα περιστρέφονται γύρω από τη μόνη αλήθεια της ζωής: το θάνατο.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2017, 450 σελ.

Στα χνάρια της μνήμης – Γιώργος Μανιατάκης
Δυο οικογένειες, και οι δυο διωγμένες από τον τόπο τους για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, συναντιούνται σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά. Αφού συνδεθούν με φιλικούς δεσμούς ο έρωτας των παιδιών τους θα τους δέσει και με ακατάλυτους. Με φόντο τα ιστορικά γεγονότα και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που συγκλονίζουν τον τόπο, όπως η δικτατορία Μεταξά, ο πόλεμος, η κατοχή, ο εμφύλιος, οι ήρωες περνούν διά πυρός και σιδήρου προσπαθώντας να επιβιώσουν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Οικογένειες διαλύονται, άνθρωποι στέλνονται στην εξορία και άλλοι ανεβαίνουν στο βουνό. Μίση και πάθη σιγοβράζουν, έρωτες φουντώνουν ενώ γίνονται προσπάθειες να καλυφτούν μυστικά και λάθη. Οι ήρωες αναμετρούνται με τις προσωπικές τους ευθύνες, τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους.

Ένα μυθιστόρημα-ποταμός που εκτυλίσσεται στη Σμύρνη, στον Πειραιά, στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρεια, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη και στο Μπουένος Άιρες, με κυρίαρχα τα πάθη και τα λάθη.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2020, 508 σελ.

Μυθιστορήματα
Χίλια χρόνια για μια στιγμή (2017), Όστρια Βιβλίο
Στα χνάρια της μνήμης (2020), Αγγελάκη Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Αγγελάκη Εκδόσεις