Γιώργος Π. Μενεξής

Γιώργος Π. Μενεξής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Π. Μενεξής γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Λακωνίας.
Το 1939, σε ηλικία οκτώ ετών, ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι με το καΐκι του πατέρα του. Από τότε θα βρεθεί σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες της υφηλίου ναυτόπαις, ναυτεργάτης, ναύτης, ανθυποπλοίαρχος και πλοίαρχος μέχρι το 1993 που βγήκε στη σύνταξη. Μετά τον Εμφύλιο εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη και ένα γιο. Η συνδικαλιστική του δράση άρχισε το 1962 από την Ομοσπονδία Ναυτεργατών Ολλανδίας και κράτησε μέχρι το 1975 σε διάφορα σημαντικά πόστα. Πλούσια υπήρξε και η αντιδικτατορική του δράση την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών και μέχρι το 1974. Το “Η θάλασσα και η ακατοίκητη γη” είναι το δεύτερό του βιβλίο, ενώ το πρώτο του, το «Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη», Εκδόσεις Περίπλους, που κυκλοφόρησε το 2018, έφτασε μέχρι τη λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.
Δοκίμια-Μελέτες
Η θάλασσα και η ακατοίκητη γη (2022), Περίπλους

Αυτοβιογραφίες
Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη (2018), Περίπλους

Η θάλασσα και η ακατοίκητη γη – Γιώργος Π. Μενεξής

Η θάλασσα


«Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην εξαφάνιση των ανθρώπων από τη γη.
Όποιος θα έχει την τύχη να επιζήσει δεν θα ακούει τους διάφορους πλουτοκράτες να φωνάζουν: «Αυτό είναι δικό μου!» Ο θάνατος καταργεί την ιδιοκτησία. Θα πάψουν να ακούγονται τα σήμαντρα στα μοναστήρια και οι καμπάνες στις εκκλησίες. Στους μιναρέδες των τζαμιών θα πάψουν να ανεβαίνουν οι χοτζάδες και να φωνάζουν: «Αλλάχ, Αλλάχ» και να καλούν τους πιστούς σε προσευχή.
Μετά θα χρειαστούν άλλα 100 χρόνια, ώστε η φύση να επαναφέρει την ομαλότητα. Τα πάντα θα βρουν τον δρόμο τους. Χωρίς τη ρύπανση, θα επανέλθουν ξανά τα κατεστραμμένα δάση και θα παράγουν άφθονο καθαρό οξυγόνο. Η θάλασσα θα πάψει να μαστίζεται από τη ρύπανση, θα φυτρώσουν φύκια, κοράλλια. Θα ξαναγεμίσει με ψάρια, κοχύλια, πεταλίδες και αχινούς, που έχουν σχεδόν χαθεί».

Δοκίμιο, Περίπλους, 2022, 200 σελ.

Αναμνήσεις ενός ναυτεργάτη – Γιώργος Π. Μενεξής

Αναμνήσεις


Αναμνήσεις που ξεκινούν από τη θύελλα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και προχωρούν στη δεινή περιπέτεια του ελληνικού εμφυλίου με επακόλουθο τον ξεριζωμό της ελληνικής υπαίθρου και τη διασπορά της στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ο συγγραφέας, με γλαφυρό, πρωτότυπο και άμεσο τρόπο, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη την ιστορία της ζωής του, που είναι και η ιστορία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας αλλά και της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας όλης της ανθρωπότητας στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται.

Οι καταστροφικές συνέπειες του Εμφυλίου πολέμου, ο Μακαρθισμός στην Αμερική, ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αγώνες των χωρών της Λατινικής Αμερικής για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο της καρδιάς και της ματιάς του συγγραφέα σ’ αυτή την περιπέτεια της αναζήτησης του νοήματος της ζωής.

Αυτοβιογραφία, Περίπλους, 2018, 502 σελ.

Πηγές: Biblionet, Περίπλους