Γιώργος Ν. Πριμεράκης

Γιώργος Ν. Πριμεράκης

2021 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Ν. Πριμεράκης γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό (Master of Education) στο University of Maryland των ΗΠΑ. Υπηρέτησε με πάθος την επιστήμη του, επί 35 χρόνια, από διάφορες θέσεις: ως καθηγητής Μαθηματικών σε διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου, ως Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Μελβούρνης και, στη συνέχεια, ως Σύμβουλος Μαθηματικών στην Ελλάδα. Η εκπαιδευτική έρευνα και η συγγραφή άρθρων και μελετών πάνω σε παιδαγωγικά θέματα κάλυψαν μεγάλο μέρος των ενδιαφερόντων του σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής θητείας του. Η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, το θέατρο και η μουσική έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη ζωή του και παραμένουν τα αγαπημένα του καταφύγια. Το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Ο Ουρανός του Οδυσσέα”, από τις Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.
Μυθιστορήματα
Ο Ουρανός του Οδυσσέα (2019), Μπαρμπουνάκης Χ.
Ξαφνικά η θάλασσα (2021), Μπαρμπουνάκης Χ.

Ξαφνικά η θάλασσα – Γιώργος Ν. Πριμεράκης

Ξαφνικά η θάλασσα


Προχώρησαν προς τη θάλασσα, που φάνηκε ξαφνικά μπροστά στα μάτια τους. Τα νερά της τους ένωσαν για πάντα στον φωτεινό βυθό της αγάπης.”
Από τα σκοτεινά χρόνια του Εμφυλίου και τα χωριά που αντικρίζουν από μακριά τον Θερμαϊκό ως την ταραγμένη και γεμάτη αντιφάσεις διαδρομή του 21ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τρεις οικογένειες διατρέχουν τη διαδρομή που χάραξαν γι’ αυτές η μοίρα, η Ιστορία και οι αποφάσεις τους.
Ο αποφασιστικός και αεικίνητος Νάσος, η γοητευτική Χαραυγή, η Ευγενία με το βασανισμένο βλέμμα, ο Οδυσσέας, μονίμως περιπλανώμενος σε άγνωστες περιοχές της μοίρας, ο αγνώστου πατρός Τηλέμαχος, αποφασισμένος να ξεδιαλύνει τα νήματα που συνδέουν τις ζωές τόσων ανθρώπων, είναι μερικά από τα πρόσωπα που διεκδικούν στο μυθιστόρημα αυτό μια απάντηση στα αινίγματα της ζωής και της αγάπης. Μπροστά τους, άλλοτε ως υπόσχεση ένωσης και άλλοτε ως απειλή χωρισμού, η θάλασσα…

Μυθιστόρημα, Μπαρμπουνάκης Χ., 2021, 256 σελ.

Ο Ουρανός του Οδυσσέα – Γιώργος Ν. Πριμεράκης

Ο Ουρανός του Οδυσσέα


Ο Οδυσσέας Ηλιόπουλος είναι άνθρωπος της πράξης που πιστεύει στα όνειρα. Από τις σελίδες του Δον Κιχώτη, που διάβαζε ως παιδί στη σχολική βιβλιοθήκη του μικρού χωριού του, ως τις δαιδαλώδεις διαδρομές του στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία ως επιτυχημένου εκπαιδευτικού, οδηγός του είναι η ανάγκη να σχηματίσει με τη ζωή του και με τη δουλειά του έναν προσωπικό χάρτη γεμάτο σταθμούς και πρόσωπα που θα κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα και θα κρατούν τα βλέμματα όσων αγαπά στραμμένα στην πλευρά του ήλιου.

Κι όμως, σ’ αυτόν τον αεικίνητο ταξιδευτή, ένα συνηθισμένο δρομολόγιο με το τρένο από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα θα αποκαλύψει ότι για χρόνια αγνοούσε έναν προορισμό που θα άλλαζε τον χάρτη του για πάντα.

Η περιπέτεια των ταξιδιών, του εκπαιδευτικού έργου, της νοσταλγίας και της αγάπης, γίνεται το αφηγηματικό υλικό που απλώνεται σε τρεις Ηπείρους, σε αυτό το μυθιστόρημα που αναζητεί τα σταθερά σημεία αναφοράς που έχει ανάγκη κάθε ζωή για να κυλήσει.

Μυθιστόρημα, Μπαρμπουνάκης Χ., 2019, 352 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μπαρμπουνάκης Χ.