Γιώργος Νικολαΐδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Έχει σημαντικές αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες στις πόλεις του Μονάχου και της Αθήνας. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία του, τρία από τα οποία είναι ποιητικές συλλογές: “Γαλάζια σκιρτήματα”, 1992, “Στη μέση του δρόμου”, 1993, και “Φτερουγίσματα”, 1999. Επίσης έχουν εκδοθεί έξι μυθιστορήματά του: “Άκου μόνο τα όνειρά σου”, 2002, “Ο έρωτας που νίκησε το θάνατο”, 2003, που έλαβε τιμητική διάκριση και χρυσό μετάλλιο από το Σώμα Εθελοντών Αιμοδοτών, Δωρητών Οργάνων και Ιστών Σώματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, “Ξεπερνώντας το παρελθόν – Το χρέος”, 2005, που τιμήθηκε με έπαινο από τα βραβεία “Μάρκου Αυγέρη” της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, “Στη σκιά της έκτης αίσθησης”, 2006, “Οι κληρονόμοι”, 2008, “Ο νόθος” το 2009 κ.ά. Ποιήματά του και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα φιλολογικά περιοδικά και εφημερίδες, όπως “Επιθεώρηση Λόγου”, “Λογοτεχνική Δημιουργία”, “Αττικός Λόγος”, “Έκφραση”, “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, “Τα Νέα”, “Traffic”, “Νέα Λάμψη”, “Παλμός”, “Ανταποκριτής”, “Εβδόμη”, “Γνώμη”, “Τρίαινα”, κ.ά. Το Φεβρουάριο του 2006 έλαβε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στη λογοτεχνία από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Τιμήθηκε επίσης από την Αμφικτιονία Ελληνισμού για την προσφορά του στη λογοτεχνία και συμπεριλήφθηκε στην έκδοση 2007-2008 στο Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης. Τον Ιούνιο του 2008 τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ένωση Ελληνίδων για την Οικογένεια και τη Νεότητα (ΕΝ.Ε.Ο.Ν.) για την προσφορά του στη λογοτεχνία. Ασχολείται επίσης με την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Βουλιαγμένης από το 1994 έως το 2000. Έχει αρθρογραφήσει κι έχει δώσει συνεντεύξεις γι’ αυτά τα θέματα σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.
Είναι μέλος και τέως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου “Oscar Von Miller”, της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και πολλών ακόμη Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Συλλόγων και Οργανισμών του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Zει και εργάζεται στη Βουλιαγμένη.

Άκου μόνο τα όνειρά σου – Γιώργος Νικολαΐδης
Ποια πραγματικότητα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε; Γιατί υπάρχουν δύο. Η μία είναι η βαρετή ζωή μας. Όλες οι υποχρεώσεις που έχουμε, βασικά για τους άλλους. Πάντα για τους άλλους.
Η άλλη πραγματικότητα είναι η συναρπαστική συνάντησή μας. Η αληθινή ευλογία του να βρούμε την πραγματική αγάπη. Δε θα κάνω πια οικονομία κάποιων λέξεων. Ναι, την πραγματική αγάπη που ενώνει αληθινά δύο ανθρώπους και τους κάνει ένα. Αυτή που είναι πιο δυνατή από καθετί. Από εμπόδια, υποχρεώσεις, συμβατικότητες, ταμπού.
Γι’ αυτό άφησε την καρδιά σου ελεύθερη. Άκου μόνο τα όνειρά σου.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2002, 224 σελ.

Ο έρωτας που νίκησε το θάνατο – Γιώργος Νικολαΐδης
Απέναντι στη μοίρα ποιος μπορεί να σταθεί αντιμέτωπος; Είναι κάποιες φορές που η ζωή μας ολόκληρη κρέμεται από μία λεπτή κλωστή και η στιγμή έχει το ρόλο του πρωταγωνιστή.
Τόσο καθοριστικό για τη μετέπειτα ζωή της Αγγελικής ήταν αυτό που συνέβη ξημερώνοντας τ’ Αϊ-Γιαννιού. Όλες οι ισορροπίες χάθηκαν και η ίδια αναγκάστηκε να βιώσει μία καινούργια πραγματικότητα που έκρυβε όμως μέσα της την ελπίδα για ζωή…
Τελικά ό έρωτας συνωμότησε με τη ζωή για να νικήσουν και οι δύο…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2003, 288 σελ.

Ξεπερνώντας το παρελθόν – Γιώργος Νικολαΐδης

Το χρέος


Ένας εφιάλτης που έχει το πρόσωπο ενός μισητού ανθρώπου σημάδεψε τη ζωή, την πορεία, την ψυχή του. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στη ζωή της μητέρας του. Είναι ο άνθρωπος που του στέρησε ό,τι πιο πολύτιμο, που τον οδήγησε να έχει μοναδικό σκοπό του την εκδίκηση.
Τι μπορεί να σταθεί πιο δυνατό μπροστά στο χρέος που βαραίνει την καρδιά του; Μόνο η αγάπη, ο έρωτας μπορούν ν’ αντισταθούν, να πολεμήσουν και ν’ ανακόψουν αυτή τη μοιραία πορεία. Μόνο οι δυνάμεις που ελευθερώνουν η αγάπη κι ο έρωτας μπορούν να ξεπεράσουν την οδυνηρή πραγματικότητα. Να ξεπεράσουν το παρελθόν, το θάνατο, το μίσος, την ίδια τη μοίρα.
Μερικές φορές αναρωτιόμαστε: Μα γίνονται αυτά τα πράγματα; Μέχρι που η ζωή έρχεται να μας απαντήσει: Ναι, γίνονται…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2005, 285 σελ.

Στη σκιά της έκτης αίσθησης – Γιώργος Νικολαΐδης
Ο Νικόλας έχει το χάρισμα. Είναι ένα σπάνιο παιδί που γεννιέται μέσα στην εκκλησία του Αϊ-Νικόλα στη Χαλκιδική και μπορεί να προβλέπει. Μικρός ακόμα, και τα ονειρογέννητα ψυχανεμίσματά του καθορίζουν τη ζωή του και επηρεάζουν την πορεία των πιο αγαπημένων του ανθρώπων.
Μεγαλώνοντας, θα ακολουθήσει το όνειρό του να σπουδάσει ζωγράφος. Εκεί θα γνωρίσει τη Σοφία, μια γυναίκα που το βλέμμα της φαίνεται να κρύβει ένα μυστικό για την οικογένειά της που πληγώνει…
Ο Νικόλας που διαβάζει με τα μάτια της έκτης αίσθησης, θα βρει το δρόμο για τη δική της καρδιά και θα προσπαθήσει να φέρει στο φως την αλήθεια, όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή.
Θα της χαρίσει την αγάπη του και θα της υποσχεθεί έναν ονειρεμένο κοινό δρόμο ζωής.
Και ακόμα παραπάνω θα προσπαθήσει να κερδίσει την ίδια τη μοίρα, να σταθεί απέναντι σε όσα είναι γραμμένα, και γι’ αυτό απαρέγκλιτα, και εκεί να μετρήσει τη δύναμη της αγάπης με αυτή της ίδιας της ζωής…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2006, 251 σελ.

Οι κληρονόμοι – Γιώργος Νικολαΐδης
Ένα τρυφερό μυθιστόρημα για τη δύναμη του πεπρωμένου αλλά και της αγάπης που νικά την αδυναμία των ανθρώπων.

«Τι τους επιφύλασσε άραγε η μοίρα στην πορεία της ζωής τους; Θα ήταν αυτοί πιο τυχεροί απ’ τους γονείς τους; Όλα έδειχναν πως τα βιώματα από το παρελθόν, οι δυσκολίες και οι δοκιμασίες που είχαν περάσει είχαν σφυρηλατήσει μια σχέση, μια αγάπη που θα άντεχε στο χρόνο και στη φθορά της καθημερινότητας.

»Ο καπετάν Μεμάς χαμογελούσε ευχαριστημένος· μπορούσε τώρα να σαλπάρει γι’ άλλες ουράνιες θάλασσες. Η αγάπη, ο έρωτας, η διαχρονική ουσία της ζωής είχαν κάνει το θαύμα τους, είχαν ξεπεράσει και τις προβλέψεις και τις πιο μύχιες επιθυμίες του».

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2008, 266 σελ.

Ο νόθος – Γιώργος Νικολαΐδης
Ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό, σκωπτικό αλλά και δραματικό με κοινωνικές προεκτάσεις και προβληματισμούς, δοσμένο μέσα απ’ τις θεωρήσεις και σκέψεις ενός σύγχρονου νέου.

Ο ήρωας και συγγραφέας ανακαλύπτει στα τριάντα του ξαφνικά πως ο πατέρας του δεν είναι ο πραγματικός του πατέρας και πως έχει έναν βιολογικό πατέρα που αγνοεί εντελώς την ύπαρξή του. Ο κόσμος του ανατρέπεται, γκρεμίζεται και ο ίδιος αναρωτιέται σοκαρισμένος ποιος είναι τελικά. Στα δραματικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν προσπαθεί να βρει απαντήσεις στα υπαρξιακά του προβλήματα.

Μια σύγχρονη δραματική σάτιρα όπου με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό αναδεικνύεται το πώς σκέπτονται, πώς μιλούν, πώς αντιδρούν, πώς συμπεριφέρονται και πώς ζουν τελικά οι νέοι σε μια κοινωνία της παγκοσμιοποίησης και της αποξένωσης.

Μυθιστόρημα, Μπατσιούλας Ν. & Σ., 2009, 286 σελ.

Αίμα στον άνεμο – Γιώργος Νικολαΐδης
Ένα μυθιστόρημα όπου τα γεγονότα και ο μύθος μπλέκονται σ’ ένα ατμοσφαιρικό κοινωνικοερωτικό θρίλερ, όπου οι πρωταγωνιστές βιώνουν εμπειρίες και καταστάσεις τρομακτικές με “μεταφυσικές” προεκτάσεις.

Μια επικίνδυνα όμορφη, γοητευτική, φιλάρεσκη και φιλήδονη γυναίκα γίνεται ο καταλύτης που προκαλεί αντιδράσεις και εφιαλτικές όσο και ανεξήγητες καταστάσεις.
Η παρουσία της και οι αλόγιστες, επιπόλαιες και επικίνδυνες επιλογές και πράξεις της θα επηρεάσουν αρνητικά, επώδυνα και σε μερικές περιπτώσεις δυστυχώς θανάσιμα την πορεία και τη ζωή όσων είχαν την ατυχία να την αγαπήσουν ή να ζουν γύρω της. Ιδιαίτερα του άντρα της και των δύο παιδιών της και όσων υπέκυψαν στη γοητεία και τη σαγήνη αυτής της μοιραίας γυναίκας που σέρνει μαζί της την κατάρα της καταστροφής και του θανάτου.
Ακόμα κι όταν ενεργοποιηθούν δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να την τρομοκρατήσουν για να τη σταματήσουν, αυτή θα βρει τον τρόπο να ξεφύγει από τις Ερινύες που την κυνηγούν και θα συνεχίσει πνίγοντας στο αίμα όποιον αποτελεί απειλή γι’ αυτή.

Άραγε θα προκαλέσει τελικά τη Νέμεση που θα σταματήσει αυτή την αδίστακτη γυναίκα ή θα συνεχίσει τη ζοφερή της πορεία στο απυρόβλητο, όπως συμβαίνει δυστυχώς πολλές φορές σ’ αυτή την κοινωνία με τις αμφιλεγόμενες αξίες και τα καταστροφικά πρότυπα;

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 283 σελ.

Διπλή ζωή – Γιώργος Νικολαΐδης
Μπορεί άραγε να σταθεί κανείς απέναντι στη μοίρα που καθορίζει την πορεία μας; Μπορεί να ακυρώσει κάποιες στιγμές στη ζωή μας που επηρεάζουν το είναι μας και καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας; Κάποια τέτοια μοιραία στιγμή οι δύο φίλοι και συμφοιτητές, ο Φίλιππος και ο Ανδρέας θα αντικρύσουν τα υπέροχα μπλε μάτια της Μπριγκίτε που θα τους ταξιδέψουν αλλού, σ’ άγνωστες καταγάλανες θάλασσες. Μια στιγμή καταλυτική για τη μετέπειτα ζωή των τριών αυτών νέων που μια ξεχωριστή αγάπη θα τους δέσει κεραυνοβόλα και παράφορα.

Μια ακατανίκητη έλξη η οποία είχε δύο όψεις που ποτέ όμως η μια δεν αντίκρισε την άλλη. Μια παράξενη ιστορία, ένας δισυπόστατος έρωτας που χώρισε μια ζωή στα δύο, αφού και οι δύο όψεις του ήταν αυθεντικές και γνήσιες.

Ένα μυθιστόρημα που ξετυλίγει το κουβάρι του χρόνου στο λαβύρινθο μιας ιδιαίτερης ζωής που προσπαθεί ν’ απεικονίσει ρεαλιστικά και σε βάθος τα φωτεινά σκοτάδια της ψυχής των πρωταγωνιστών του. Πεπρωμένα, πάθη, λάθη και διαδρομές στ’ αχνάρια του πιο παράξενου έρωτα. Η μοίρα θα γράψει τον απρόσμενο επίλογο αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας.

Μυθιστόρημα, Momentum, 2013, 296 σελ.

Κλεμμένες ζωές – Γιώργος Νικολαΐδης
Μια τυχαία συγκλονιστική αποκάλυψη θα σταθεί μοιραία για τη ζωή των μελών της οικογένειας του μεγαλοδικηγόρου Αθηνών, Παναγιώτη Ηλιοπούλου. Μια αποκάλυψη από το παρελθόν που θα ανατρέψει το παρόν και το μέλλον αυτής της “ευτυχισμένης” οικογένειας. Τίποτα δεν ήταν όπως φαινόταν και τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν.
Το αμαρτωλό παρελθόν αλλά και το παρόν του μεγαλοδικηγόρου, θα ρίξει βαριά σκιά στην οικογένειά του, στα παιδιά του και ιδιαίτερα στις δύο γυναίκες που είχαν την ατυχία να τον εμπιστευτούν και να τον αγαπήσουν. Δύο γυναίκες που τους έκλεψε τη ζωή, αφού τίποτα απ’ όσα έζησαν δεν ήταν αληθινά.
Ένας μοιραίος άνθρωπος που πλήγωσε και σημάδεψε όσους βρέθηκαν γύρω του, για να εξαγοράσει την επαγγελματική και οικονομική επιτυχία, που τον “άδειασε” ως άνθρωπο και τον “αφυδάτωσε” από αισθήματα και συναισθήματα.
Όλα αυτά μέσα σ’ αυτή την ταραγμένη εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Της κρίσης αρχών και αξιών. Της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης των πολιτών αυτής της χώρας που τους έκλεψαν τη ζωή.
Άραγε, θα υπάρξει Νέμεση για όλους αυτούς, αλλά και για τον μεγαλοδικηγόρο, πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας, εικόνα και ομοίωση της παρακμής που βιώνει αυτός ο τόπος την περίοδο αυτή;

Μυθιστόρημα, Momentum, 2014, 235 σελ.

Μοιραία συνάντηση – Γιώργος Νικολαΐδης

Ο Εφιάλτης


Ένα μυθιστόρημα που προσπαθεί να περιγράψει, ν’ αναλύσει και να ψυχογραφήσει ει δυνατόν, τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα μπούλινγκ, σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών, μέσα στο τοξικό τοπίο της κρίσης και της παθογένειας της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Τρεις φίλες, η Μαρίνα, η Ελισάβετ και η Σοφία που σπούδασαν οικονομικά στο Πανεπιστήμιο, αλλά και οι σύντροφοί τους με ανάλογα διπλώματα, αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στο γκρίζο περιβάλλον της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης αρχών και αξιών, βιώνοντας απίστευτες καταστάσεις. Μια τυχαία γνωριμία για τη Μαρίνα, θ’ αποβεί μοιραία. Ένας άνθρωπος-εφιάλτης θα σημαδέψει τη ζωή της, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων που την αγαπούν γύρω της. Η μοίρα που παίζει καμιά φορά απίστευτα παιχνίδια, θα γράψει τον απρόσμενο επίλογο αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας.

Μυθιστόρημα, Momentum, 2018, 236 σελ.

Το μυστικό μιας ζωής – Γιώργος Νικολαΐδης
Δύο φίλοι, ο Δημήτρης κι ο Βασίλης, παιδιά με γονείς πρόσφυγες, από τις φτωχογειτονιές της Νέας Ιωνίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, κάνουν όνειρα. Θέλουν να πάνε να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Γερμανία, στο Μόναχο. Θέλουν να προσπαθήσουν να σπουδάσουν Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη μιζέρια που βιώνουν. Είναι η εποχή που και χιλιάδες Έλληνες, οικονομικοί μετανάστες, ξενιτεύονται αναζητώντας την τύχη τους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Δυτική Γερμανία.

Οι δύο φίλοι θ’ αγωνιστούν σκληρά, θα μοχθήσουν και τελικά θα καταφέρουν να σπουδάσουν. Ο Βασίλης στο Γκρατς της Αυστρίας και ο Δημήτρης στο Μόναχο. Παράλληλα θα ζήσουν και θα βιώσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και αισθήματα. Τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, που θα γεμίσει και θα καθορίσει τη ζωή και την πορεία τους. Μια πορεία με χαρές, λύπες, αλλά και λάθη που θα σημαδέψουν τη ζωή τους.

Όταν ο Δημήτρης προχωρήσει, καταξιωμένος πια τη ζωή του, μ’ έναν γιο και μια κόρη που ακολουθεί τα βήματά του, σπουδάζοντας κι αυτή αρχιτεκτονική στο Μόναχο, ένα απίστευτο παιχνίδι της μοίρας θα τον γυρίσει στο παρελθόν. Στο παρελθόν, όπου σαν φοιτητής έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς, από λάθη που ούτε ο ίδιος φανταζόταν, με μια άλλη οικογένεια στο Μόναχο.

Η ζωή του κι η ζωή των δύο αυτών οικογενειών ανατρέπεται. Το παρελθόν ρίχνει βαριά σκιά στο παρόν, κάνοντας αβέβαιο το μέλλον. Όμως το παιχνίδι είναι στα χέρια της μοίρας, εκείνη θα καθορίσει την όποια εξέλιξη, την όποια κάθαρση, επηρεάζοντας τη ζωή των ανθρώπων των δύο αυτών οικογενειών.

Μυθιστόρημα, Momentum, 2020, 188 σελ.

Μυθιστορήματα
Άκου μόνο τα όνειρά σου (2002), Εμπειρία Εκδοτική
Ο έρωτας που νίκησε το θάνατο (2003), Εμπειρία Εκδοτική
Ξεπερνώντας το παρελθόν (2005), Εμπειρία Εκδοτική
Στη σκιά της έκτης αίσθησης (2006), Εμπειρία Εκδοτική
Οι κληρονόμοι (2008), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ο νόθος (2009), Μπατσιούλας Ν. & Σ.
Αίμα στον άνεμο (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Διπλή ζωή (2013), Momentum
Κλεμμένες ζωές (2014), Momentum
Μοιραία συνάντηση: Ο εφιάλτης (2018), Momentum
Το μυστικό μιας ζωής (2020), Momentum

Ποίηση
Γαλάζια σκιρτήματα (1992)
Στη μέση του δρόμου (1993)
Φτερουγίσματα (1999)

Πηγές: Biblionet, Momentum, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Μπατσιούλας Ν. & Σ., Εμπειρία Εκδοτική

20 views