Γιώργος Παναγιωτάκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Παναγιωτάκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Πρωτοεμφανίζεται στο λογοτεχνικό στερέωμα από την εφηβική του ακόμη ηλικία, όταν μαθητής γυμνασίου εκδίδει μέσω του περιοδικού “Σερραϊκά Γράμματα” τις πρώτες του ποιητικές συλλογές “Θλιμμένοι δρόμοι”, “Η λαοπνίχτρα”, “Στο θρανίο του σχολειού μου”, και το μυθιστόρημα “Αθώοι ή ένοχοι;”, συγγράφοντας παράλληλα μικρά θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάζει σε διάφορες σχολικές και άλλες εκδηλώσεις.
Ξενιτεύεται νωρίς στη Γερμανία, όπου σπουδάζει Κοινωνιολογία, Λογοτεχνία, καθώς και Μηχανολογία, με την ειδικότητα “Οργάνωση-Προγραμματισμός Παραγωγής”. Εκεί ζει και εργάζεται για δεκαπέντε χρόνια. Την ίδια εποχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα, διατελεί εκλεγμένος πρόεδρος της Ελληνικής Παροικίας περιοχής Αννοβέρου, όπου εκδίδει την “Εφημερίδα της Διασποράς” και το περιοδικό “Αλέξανδρος”. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, απασχολείται ως στέλεχος της Κρατικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Βραβευμένος από διάφορους Φορείς για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, συμμετέχει ενεργά σε σημαντικές θέσεις Διοικητικών Συμβουλίων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων του Νομού Θεσσαλονίκης.
Τέως Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), έχει γράψει ένδεκα βιβλία, αρθρογραφεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες και δραστηριοποιείται, συμμετέχοντας ενεργά στο ευρύτερο πνευματικό γίγνεσθαι.

Δύο κόσμοι δύο δάκρυα – Γιώργος Παναγιωτάκος

Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 1983, 57 σελ.

Ένας ανώτερος άνθρωπος – Γιώργος Παναγιωτάκος

Εκείνος: ένας ποιητής, ένας προφήτης, ένας φιλόσοφος, ένας κήρυκας αγάπης, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των ανθρώπων. Εκείνοι: μια χούφτα κατατρεγμένοι και απογοητευμένοι άνθρωποι, που βρήκαν καταφύγιο και λύτρωση σ’ ένα διαφορετικό και δικαιότερο κόσμο.
…Έγραφα…έγραφα… κι αισθανόμουν τη φαντασία μου να μετουσιώνεται σε κήρυκα αγάπης. Να σκαρφαλώνει, ματωμένη, σε απάτητα βουνά. Να διανύει, ανεμπόδιστα, στεριές και θάλασσες, όμοια με το πέταγμα του ακούραστου ταξιδιάρικου πουλιού…

Μυθιστόρημα, Ερωδιός, 2005, 382 σελ.

Πιθάνας, ο άνθρωπος του Χέγκελ – Γιώργος Παναγιωτάκος

Ένα αντιπολεμικό κοινωνικό έργο με δραματική πλοκή και έντονες φιλοσοφικές ανησυχίες. Ποια είναι η αληθινή ιστορία της προέλευσης του ανθρώπου; Ο νέος τύπος ανθρώπινης μορφής, που είχε ανακαλυφθεί στα βάθη της αφρικανικής ζούγκλας, λίγο μετά το τέλος του πολέμου και είχε παραδοθεί στα χέρια του ερευνητικού έργου του διάσημου καθηγητή Ραγάκου έδινε την απάντηση: Όχι! Ο άνθρωπος δεν είναι γέννημα της εξελικτικής θεωρίας του Δαρβίνου. Το γενετικό υλικό του ανθρώπου και κάθε έμβιας ύπαρξης προήλθε από το μακρινό διάστημα! Όμως τα συνταρακτικά γεγονότα που ακολούθησαν, δεν άργησαν να δείξουν την αλήθεια: Το μυστικό της προέλευσης του ανθρώπου εξακολουθούσε να παραμένει στα απύθμενα βάθη ενός απλησίαστου κόσμου.

Μυθιστόρημα, Ερωδιός, 2006, 384 σελ.

Ο αθέατος πόλεμος – Γιώργος Παναγιωτάκος

Μια αληθινή ιστορία
Ξενιτεμένοι για χρόνια, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, σπουδάζουν και διαπρέπουν στον επιστημονικό και οικονομικό τομέα, κι όταν κάποια ημέρα, αφουγκραζόμενοι το πατριωτικό κάλεσμα της καρδιάς τους, επιστρέφουν στην Ελλάδα γεμάτοι όνειρα, επιθυμώντας διακαώς να συμβάλουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην ανάπτυξή της, βρίσκονται ξαφνικά μπλεγμένοι στα θανάσιμα γρανάζια γραφειοκρατικών αντιλήψεων, ανευθυνότητας και “Ωχαδερφισμού”, που μόνο δυστυχία και μαρασμό έχουν προσφέρει στον τόπο μας.

Ο “Αθέατος πόλεμος” είναι μια αληθινή ιστορία της εποχής μας, η οποία -τη στιγμή που άρχισαν να γράφονται οι γραμμές αυτές- σερνόταν από αναβολή σε αναβολή, προς εκδίκαση στους πνιγερούς χώρους του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, και γράφτηκε όχι μόνο για να στηλιτεύσει τα “κακώς κείμενα” της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, αλλά προπάντων για να υπερασπιστεί τη θέση των πράων εκείνων ανθρώπων, που καθημερινώς δοκιμάζονται και για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν έχουν το θάρρος ή δε βρίσκουν τον κατάλληλο πειστικό τρόπο να το καταγγείλουν…

Αφηγήσεις, Πάκος Εκδόσεις, 2008, 320 σελ.

Με τη ματιά του Δάντη – Γιώργος Παναγιωτάκος

Ποίηση, Πάκος Εκδόσεις, 2011, 95 σελ.

Οι θησαυροί του Αλή Πασά – Γιώργος Παναγιωτάκος

Ο Αλή Πασάς, ο επί τριάντα τρία χρόνιακυβερνήτης της Ηπείρου και των γύρω περιοχών, ως την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία.

Ο πασάς με τις εκατοντάδες παλλακίδες και τα δεκάδες χαρέμια, που λύγησε στη γοητεία της δωδεκάχρονης Ελληνίδας καλλονής Βασιλικής Κονταξή, από το χωριό Πλησιβίτσα Φιλιατών και την έκανε δεύτερη σύζυγό του με μοναδική επιρροή και εξουσία.

Ο διφορούμενος άνθρωπος, που από τη μία καταδίωκε λυσσαλέα και κατάσφαζε τους Σουλιώτες όσο κανείς άλλος και από την άλλη εκπαίδευε στη στρατιωτική του σχολή τους μετέπειτα πρωταγωνιστές τής Ελληνικής Επανάστασης -Μάρκος Μπότσαρης, Γιώργος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος κ.α.- και αργότερα ζήτησε και επέτυχε τη συμμαχία τους, με αντάλλαγμα την επιστροφή των Σουλιωτών στα πατρώα εδάφη, στον πόλεμό του με τις απεσταλμένες από τον Σουλτάνο δυνάμεις τούΧουρσίτ Πασά.

Ο Μέγας Βεζίρης, το Λιοντάρι της Ηπείρου, όπως τον αποκαλούσαν, που με τη σκληρότητα και την φιλαργυρία του κατέστησε το θησαυροφυλάκιό του αφάνταστα εύρωστο και δυνατό, προκαλώντας ανησυχία και φόβο σε εχθρούς και φίλους.

Ένα σημαντικό μέρος του αμύθητου αυτού θησαυρού έχει θάψει σε διάφορα σημεία της επικράτειάς του και όχι μόνο.
Στους ευφάνταστους και τολμηρούς εναπόκειται η ευκαιρία να τον εντοπίσουν και να τον ανασύρουν…

Μυθιστόρημα, Πάκος Εκδόσεις, 2016, 208 σελ.

Ο ηγέτης – Γιώργος Παναγιωτάκος

Πρώην έφεδρος Ανθυπολοχαγός ο Γιώργος (ο καπετάν Γιώργης), που έχει ζήσει το αλβανικό μέτωπο και την κατάρρευσή του, γνωστός Λογοτέχνης με πλούσιο συγγραφικό έργο, την περίοδο της κατοχής, καταζητούμενος από τη Γκεστάπο για την αντιστασιακή του δράση στη Θεσσαλονίκη, καταφεύγει στα βουνά της Μακεδονίας, όπου οργανώνει και ηγείται ενός στρατιωτικού τμήματος ενενήντα ανδρών και γυναικών, με σκοπό τη συνέχιση του αγώνα κατά του κατακτητή.

Μετά από μία επιτυχή επιχείρηση σε ιταλική στρατιωτική βάση, συλλαμβάνεται ο δεκαεπτάχρονος Έλληνας Τριαντάφυλλος με την κατηγορία της προδοσίας και της συνεργασίας με τον κατακτητή.

Η δραματική απολογία του Τριαντάφυλλου συγκλονίζει τον καπετάν-Γιώργη και διατάζει την άμεση απελευθέρωσή του, καθώς του θυμίζει τη δική του όμοια τρικυμισμένη ζωή, όταν παιδί του Δημοτικού ακόμη, το ρωτούσαν ποιος ήταν ο πατέρας του και δεν ήξερε τι να τους απαντήσει…

Μία συγκλονιστική, ανθρωποκεντρική ιστορία πλοκής και γεγονότων, όπου ο πατριωτισμός, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, η βαθιά ειλικρινής αγάπη, το θάρρος και η διαρκής προσφορά διαδραματίζουν τον καταλυτικότερο ρόλο.

Μυθιστόρημα, Πάκος Εκδόσεις, 2016, 432 σελ.

Το μυστικό του τύμβου – Γιώργος Παναγιωτάκος

Που βρίσκεται τελικά η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου,του νεαρού Μακεδόνα Βασιλέα με την ανυπέρβλητη δύναμη, το θάρρος και την απαράμιλλη αποφασιστηκότητα, που κυρίευσε τον τότε γνωστό κόσμο, που ίδρυσε δεκάδες πόλεις, οργάνωσε και επέβαλε κοινωνικά, στρατιωτικά και διοικητικά συστήματα, μεταλαμπαδεύοντας τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης;

Πραγματοποιήθηκε αλήθεια ο όρκος της βασιλομήτορος Ολυμπιάδος και η βαθιά επιθυμία των επιστήθιων φίλων και συναγωνιστών του Αλεξάνδρου, του δολοφονηθέντος αργότερα από τους επιτελείς του Αντιβασιλέως Περδίκκα, του Ναυάρχου Νεάρχου, του στρατηγού Ευμένη και άλλων, να μεταφερθεί σορός και να ταφεί στην πατρώα γη, που τον άνδρωσε και τον ανέδειξε, στη Μακεδονία;

Μήπως τα στοιχεία των αρχαίων ιστορικών Αρριανού, Πλούταρχου, Διόδωρου Σικελιώτη και άλλων, οι οποίοι δεν έζησαν τα πραγματικά γεγονότα, αλλά τα πληροφορήθηκαν αιώνες μετά, είναι μόνο η μισή αλήθεια;

Μυθιστόρημα, Πάκος Εκδόσεις, 2019, 456 σελ.

Μυθιστορήματα
Αθώοι ή ένοχοι;
Ένας ανώτερος άνθρωπος (2005), Ερωδιός
Πιθάνας, ο άνθρωπος του Χέγκελ (2006), Ερωδιός
Οι θησαυροί του Αλή Πασά (2016), Πάκος Εκδόσεις
Ο ηγέτης (2016), Πάκος Εκδόσεις
Το μυστικό του τύμβου (2019), Πάκος Εκδόσεις

Αφηγήσεις
Ο αθέατος πόλεμος (2008), Πάκος Εκδόσεις

Ποίηση
Η λαοπνίχτρα
Στο θρανίο του σχολειού μου
Θλιμμένοι δρόμοι
Δύο κόσμοι δύο δάκρυα (1983), Ιδιωτική Έκδοση
Με τη ματιά του Δάντη (2011), Πάκος Εκδόσεις

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Ερωδιός, Πάκος Εκδόσεις