Γιώργος Παναγιώτου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λεµεσό το 1998.
Στην ηλικία των τριών ετών διαγνώστηκε µε µυϊκή δυστροφία Duchenne που αποτελεί µια µυϊκή πάθηση, που µε τα χρόνια καταστρέφει τους µυς. Η ζωή του Γιώργου σηµαδεύτηκε επίσης από τον θάνατο της αδελφής του το 2003 σε ηλικία τεσσάρων ετών από καρκίνο. Η οικογένεια του Γιώργου πέρασε πολλές δυσκολίες λόγω των δύο αυτών τραγικών γεγονότων. Ο Γιώργος λόγω της πάθησής του καθηλώθηκε σε τροχοκάθισµα στην ηλικία των δεκαέξι ετών. Τελείωσε το λύκειο το 2016 ως αριστούχος µαθητής. Σήµερα φοιτά στο τέταρτο έτος στον κλάδο των Χρηµατοοικονοµικων & Ναυτιλιακών σπουδών του Τεχνολογικού Πανεπιστηµίου Κύπρου.

Ένας αλλιώτικος Οδυσσέας – Γιώργος Παναγιώτου

Αλήθεια, ο µύθος µπορεί να ταυτιστεί µε την πραγµατικότητα; Και ειδικά για ένα άτοµο µε αναπηρίες (ΑµεΑ). Ίσως ο δρόµος της ζωής ενός ατόµου µε αναπηρίες να µην είναι και τόσο διαφορετικός τελικά από τις περιπέτειες του Οδυσσέα στη µανιασµένη θάλασσα. Οι Κύκλωπες, οι Σειρήνες, η Σκύλλα και η Χάρυβδη ίσως και να κρύβονται στο πλαίσιο της σηµερινής πραγµατικότητας. Η Ιθάκη και το δικό µας όνειρο µπορεί να είναι το ένα και το αυτό.

Σε κάποια στιγµή της ζωής µας όλοι θα θελήσουµε να κάνουµε όνειρα. Πολλές φορές ίσως και να στεκόµαστε σε απόσταση αναπνοής από την εκπλήρωση των στόχων µας. Χρειαζόµαστε µια Κίρκη να µας συµβουλεύσει, έναν αληθινό φίλο. Το ταξίδι προς την Ιθάκη µας δεν θα είναι εύκολο. Αλήθεια, πόσα βάσανα µπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Τα αντέχει όταν υπάρχει θέληση, αγάπη για τη ζωή και αγάπη για τον άνθρωπο. Όσες δυσκολίες κι αν περάσαµε, όσα σοβαρά προβλήµατα κι αν προέκυψαν, όσο κι αν απογοητευτήκαµε, όσο κι αν οι δυνάµεις της καταστροφής µας παραµόνευαν, κρατηθήκαµε γερά πάνω στο κατάρτι της ζωής.

Και να, φτάσαµε αντίκρυ στην Ιθάκη. Μια Ιθάκη που µας έδωσε ένα ωραίο ταξίδι τελικά. Μας έκανε πιο δυνατούς, πιο σοφούς.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα ‘βγαινες στον δρόµο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, µε τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σηµαίνουν.
Κ.Π. Καβάφης

Ποίηση, Εκδόσεις iWrite, 2020, 102 σελ.

Αφηγήσεις
Ένας αλλιώτικος Οδυσσέας (2020), Εκδόσεις iWrite

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις iWrite