Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1955, σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και είναι πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας “Τα Νέα”. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1976 από το περιοδικό “Αθηνόραμα” και έκτοτε εργάστηκε στις εφημερίδες “Βραδυνή”, “Εξόρμηση”, “Ελεύθερη Γνώμη”, “Το Βήμα” και στο περιοδικό “Ταχυδρόμος”. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει ασχοληθεί με τα περισσότερα είδη ρεπορτάζ, από το αθλητικό και το πολιτιστικό μέχρι το ελεύθερο και το κοινοβουλευτικό. Επί τρία χρόνια επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή “Θύρα 300” στο συνδρομητικό κανάλι Supersport. Εχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και έχει βραβευτεί με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για το ρεπορτάζ της χρονιάς: την αποκάλυψη της Έκθεσης Κωστούλα για την υπόθεση Α. Οτζαλάν. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Σκιές στο Περιστύλιο”, ήταν το 1999 για πολλούς μήνες μπεστ σέλερ.
Μυθιστορήματα
Σκιές στο περιστύλιο (1998), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Παράλληλες σχέσεις (1999), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ανώνυμες ιστορίες (2004), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Μια στιγμή μόνο… (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Το 3 και το 7 (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Συλλογικά έργα
Δωδεκάνησα (2005), Kasseris Publications

Σκιές στο περιστύλιο – Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Ποιον μπορεί να ενδιαφέρει ότι κάποιος Αργύρης γνώρισε μια Όλγα; Ακόμη και αν αυτός λέγεται Πλατάκης και εκείνη Ραζή; Όμως η Όλγα Ραζή είναι η υπουργός Πολεοδομίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και ο Αργύρης Πλατάκης ο κορυφαίος, ίσως, πολιτικός συντάκτης της χώρας.
Ενώθηκαν όταν ολόκληρο το σύμπαν συνωμότησε για να… γνωριστούν και χώρισαν όταν ο πρωθυπουργός, κορυφαίοι υπουργοί και μυστικές υπηρεσίες συνωμότησαν σε βάρος τους για να τα καταφέρουν!
Το πώς ένα δυνατό πάθος έφερε κοντά τις δύο εξουσίες κι έγινε έκρηξη όταν η καθεμία τράβηξε το δρόμο της αποκαλύπτεται σ’ αυτό το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας τους Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό παιχνίδι, που κινείται με ταχύτητα στα όρια της πραγματικότητας και του φανταστικού και προσφέρει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να ανακαλύψει , πίσω από το θολό καθρέφτη της πολιτικής, αλήθειες που δύσκολα λέγονται – κι ακόμη πιο δύσκολα γράφονται…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1998, 328 σελ.

Παράλληλες σχέσεις – Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Τρεις άνθρωποι, δύο άντρες, μία γυναίκα, μια παράνομη σχέση, κανονικά συνθέτουν ένα τυπικό ερωτικό τρίγωνο. Χωρίς καμιά πρωτοτυπία. Ακόμη και αν ο ένας εκ των δύο αντρών είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Εκείνοι, ο Αποστόλης Χρόνης και ο Συμεών Λάζαρης, είναι φίλοι από παιδιά. Εκείνη, η Νέλλη Πάτση, μια μοιραία γυναίκα, σύζυγος του ενός. Η σχέση θα διαλυθεί βίαια, αλλά η αιτία δε θα είναι η δολοφονία του διοικητή στο κέντρο της Αθήνας από μια τρομοκρατική οργάνωση.
Τρεις άνθρωποι, δύο άντρες, μία γυναίκα, και ένας τέταρτος. Παρατηρητής. Ο Νίκος Μπάρος. Που ανιχνεύει τα πάθη, τα συναισθήματα, τις εντάσεις, τη σύγκρουση, τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, αλλά και τα πραγματικά περιστατικά μιας εκτέλεσης που συγκλόνισε τη χώρα. Και επιχειρεί μέσα απ’ αυτή την καταγραφή να δικαιωθεί απέναντι στον εαυτό του και σε μια κοινωνία που τον κράτησε πεισματικά στο περιθώριο.
Προσωπικές σχέσεις, πολιτική και τρομοκρατία συνθέτουν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που έχει γρήγορο ρυθμό, εντυπωσιακή πλοκή και περιγραφές που σοκάρουν έτσι όπως κινούνται στα όρια της πρόκλησης.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999, 355 σελ.

Ανώνυμες ιστορίες – Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Πέντε άνθρωποι πορεύονται στα μονοπάτια μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας και συνθέτουν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γεμάτο πλοκή, απίστευτες ανατροπές και συνταρακτικές προσωπικές περιπέτειες. Από την καταστροφή του ’22 ώς το έπος της Αντίστασης, την τραγωδία του Εμφύλιου και τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια μιας Ελλάδας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν με τρόπο συγκλονιστικό όλα τα μεγάλα γεγονότα που εξελίσσονται στο περιθώριο της δικής τους ζωής. Και συνεισφέρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, έναν κόκκο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αποδεικνύοντας έτσι ότι οι ανώνυμοι είναι εκείνοι που γράφουν την Ιστορία -οι ηγέτες απλώς την διαχειρίζονται…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2004, 484 σελ.

Μια στιγμή μόνο… – Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Πόσο απέχει η δικαίωση από την απόλυτη ανατροπή; Ο προσωπικός θρίαμβος από τη φρίκη και τη συντριβή; Η καταξίωση ενός έρωτα από την προδοσία; Ο ηρωισμός από το βούρκο και την εξαθλίωση; Μια στιγμή μόνο. Όσο διαρκεί το όνειρο της πολιτικής και συναισθηματικής απελευθέρωσης μιας οικογένειας απλών ανθρώπων, που βίωσε με τρόπο συγκλονιστικό και σε πολλές περιπτώσεις συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες της ιστορίας την πιο κρίσιμη, ίσως, μεταπολεμική περίοδο, από το 1961 ως το 1981· περίοδο που σημάδεψε την πορεία της χώρας και σημαδεύτηκε από γεγονότα και καταστάσεις που χάραξαν τις ψυχές μιας ολόκληρης γενιάς. Αγώνες χωρίς αύριο, οράματα τυλιγμένα σε γυαλιστερό χαρτί, παθιασμένοι έρωτες στο περιθώριο μιας εθνικής τραγωδίας και ανώνυμοι πρωταγωνιστές, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συνθέτουν ένα πραγματικά συναρπαστικό μυθιστόρημα. Οι ήρωες του βιβλίου του Γιώργου Παπαχρήστου σε “μια στιγμή μόνο” διανύουν τη λεπτή κόκκινη γραμμή με τις διαδρομές, τα πάθη, τα όνειρά τους, την ίδια τους τη ζωή.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2007, 373 σελ.

Το 3 και το 7 – Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Σε μια μοναδική στιγμή της λαμπρής καριέρας του, ο διακεκριμένος καθηγητής της ιατρικής Μάρκος Τερζάκης, λάτρης του ωραίου φύλου και γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας, κάνει ένα μοιραίο λάθος. Μια τυχαία μετάθεση των ψηφίων του αριθμού που καλεί από το κινητό του, μια άγνωστη γυναικεία φωνή που απαντά μέσα στα άγρια χαράματα… και το παιχνίδι της μοίρας ξεκινά…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 278 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Λιβάνη