Γιώργος Ν. Παπαδάκης

Ελληνες λογοτέχνες

Ο Γιώργος Ν. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959.
Σπούδασε Θεολογία, Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, απ’ όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα Φιλοσοφίας. Έχει ειδικευθεί στη μεσαιωνική τέχνη και στην τέχνη της πρώιμης Αναγέννησης. Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1989 και σήμερα είναι Διευθυντής Σχολείου στην Αθήνα. Έργα του: “Ιστορία μιας ανοχύρωτης νιότης”, μυθιστόρημα, Εστία 1994, “Ο Ιούλιος δεν έχει τύψεις”, ποιητική συλλογή, Δωδώνη 1999, “Μικρή ιστορία του φωτός στη θρησκευτική τέχνη του Βυζαντίου και της Δύσης – το φως και το σώμα”, μονογραφία, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2014, “Η πρώιμη Αναγέννηση στην Ιταλική ζωγραφική”, μελέτη, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα, 2015.

Ιστορία μιας ανοχύρωτης νιότης – Γιώργος Ν. Παπαδάκης
H “Iστορία μιας ανοχύρωτης νιότης” -ένα κείμενο που εδράζεται στην ανάκληση των βιωμάτων της εφηβείας και αναφέρεται στην πρώτη νιότη- αφυπνίζει πράγματα παλιά και καταχωνιασμένα, και μας θυμίζει ότι η προσωπική αφήγηση μπορεί να είναι άλλο από την παράθεση κοινών τόπων και την σύμφυτή της αδυναμία περιγραφής.

Μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1994, 208 σελ.

Ο Ιούλιος δεν έχει τύψεις – Γιώργος Παπαδάκης

Ποίηση, Δωδώνη, 1999, 31 σελ.

Ο ταχυδρόμος – Γιώργος Παπαδάκης
Ο ήρωας του βιβλίου, ένας ταπεινός ταχυδρόμος, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του, που διαδραματίζεται σε μια ορεινή κοινότητα της μεταπολεμικής Κρήτης. Ευαίσθητος παρατηρητής μιας σκληρής πραγματικότητας, ο ταχυδρόμος άγεται και φέρεται από την κοινωνία, από προξενιά με πλεκτάνες, από ατελέσφορες αγάπες, τέλος από έναν έγγαμο βίο με πολλά μυστικά και ψέματα – ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και γίνεται ο ίδιος δράστης οδηγώντας την αφήγηση στην πλήρη ανατροπή της πλοκής και εκτινάσσοντάς την προς τη δραματική κάθαρση.
Η αγάπη και οι δυνατότητές της, οι αυστηροί περιορισμοί των εθίμων στα υψόμετρα των βουνών, η μνήμη, ο έρωτας και ο θάνατος αναπτύσσονται με μια γλώσσα ποιητική, σπάνιας ωριμότητας στην πεζογραφία μας – μιας γλώσσας που δεν αφήνει περιθώρια στη συγκίνηση να “καταπιεί” την αφήγηση. Η γλώσσα γίνεται και αυτή πρωταγωνίστρια του βιβλίου, επαναφέροντας με ορμή το ερώτημα περί της αυθεντικής λογοτεχνίας.

Μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2018, 229 σελ.

Μυθιστορήματα
Ιστορία μιας ανοχύρωτης νιότης (1994), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ο ταχυδρόμος (2018), Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Ποίηση
Ο Ιούλιος δεν έχει τύψεις (1999), Δωδώνη

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Δωδώνη