Γιώργος Σ. Κόκκινος

Γιώργος Σ. Κόκκινος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Κόκκινος είναι Συγγραφέας/Στιχουργός. Ασχολείται από το 2006 με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων, ποιημάτων και άρθρων σχετικών με το βιβλίο. Έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας, ταινιών μικρού μήκους, θεατρικών έργων και στίχου. Ως εισηγητής είναι εγγεγραμμένος στo Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και σήμερα απασχολείται επαγγελματικά ως καθηγητής μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής. Συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενήσει ιστότοποι του διαδικτύου.

Τον Γενάρη του 2022 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή με τίτλο «Απάνθισμα 2006-2021» όπου περιέχονται 23 από τα πιο δημοφιλή γραπτά του σε μια πορεία 15 ετών. Κριτικές του έργου και των βιβλίων του, έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα περιοδικά από το 2006 μέχρι σήμερα. Από την ίδια χρονιά μέχρι και τις μέρες μας κείμενά του φιλοξενούνται σε ανθολογίες που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια που σχετίζονται με τη λογοτεχνία και την ψυχολογία, και έχει διατελέσει συντάκτης/αρθρογράφος σε ιστοσελίδα σχετική με το χώρο του βιβλίου.

Είναι παλαιό μέλος της Π.Ε.Λ. (2007) και έχει στο ενεργητικό του το Γ΄ Βραβείο ποίησης του διαγωνισμού της Π.Ε.Λ. για το έτος 2006. Είναι μέλος επίσης του σωματείου «Το σπίτι του Καλλιτέχνη» (2021) και της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού» (2021). Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής τον Σεπτέμβρη του 1977 και ζει ακόμα στην Αθήνα, έχοντας επιπλέον στο ενεργητικό του συνεντεύξεις, δημοσιεύσεις σε περιοδικά έντυπα και του διαδικτύου, λογοτεχνίας, κινηματογράφου και ποικίλης ύλης. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια κινηματογράφου, κινουμένων σχεδίων και δημιουργικής γραφής στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (2020). Είναι συμβασιούχος του ΟΣΔΕΛ, έχοντας αναθέσει την εποπτεία των δικαιωμάτων ως Στιχουργός στην ΕΔΕΜ. Εγγεγραμμένος στη Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος με την ιδιότητα του Συγγραφέα.

Έχει συμμετοχές σε ανθολογίες:
«Ο χρόνος που περνά και χάνεται» ISBN: 978-618-866-284-1 (Παρέμβαση 2023)
«Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών» ISBN: 978-618-5388-07-2 (Αμφικτυονία Ελληνισμού 2021)
«Ανθολογία – Ποιήματα και τραγούδια για την Φωτογραφία» (Fotoart 2021)
«Μενεξέδες εφήμερη ομορφιά», ISBN: 9789608917620 (Κηφισιά 2009)
«Κι εγώ θα σ’ αγαπάω κάθε μέρα» 2008, ISBN: 978-960-417-197-2 (Εμπειρία Εκδοτική 2007)
«Τα λουλούδια της ψυχής μας» (Έκδοση stixoi.info 2006)

Τα ηλεκτρονικά του βιβλία «Φυγείν εστί», «Τα Λυρικά», «Πρότερον Θνητοί», «Πρότερον Θνητοί – μεταγραφή σε Braille», «Κατηγορώ», «Τα Ανένταχτα», «Τα Ανένταχτα II», καθώς και οι συλλογές «Σκάλες» και «Κλίμακες» με το φιλολογικό ψευδώνυμο Προκρούστης, κυκλοφορούν από όλες τις σελίδες διάθεσης ελεύθερων ψηφιακών βιβλίων. Το βιβλίο «Πρότερον Θνητοί» στην επίτομη έκδοσή του έλαβε μέρος, ως θεατρικό έργο γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα, στο διαγωνιστικό τμήμα του ευρωπαϊκού προγράμματος θεατρικών έργων Eurodram 2020 European network for drama in translation. Διανέμονται επίσης δωρεάν οι συλλογές στίχων του «Άτλας» και «Παράθεση».

Συνεργάστηκε για την δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους «ΜΠΛΕ» (25 Απριλίου 2020) με την Σπυριδούλα-Υρώ Γιολδάση, με την ιδιότητα του Παραγωγού της ταινίας, του Κειμενογράφου/Σεναριογράφου και του Τεχνικού ήχου/μοντάζ. Η ταινία μικρού μήκους «ΜΠΛΕ» διαγωνίσθηκε στο International Film Festival of Larissa: ‘προβολές ταινιών από το διαγωνισμό με θέμα Unlocked 2020’. Συμμετείχε με τρία ποιήματα στην «Μικρή ανθολογία σύγχρονης ανέκδοτης ελληνικής σατιρικής ποίησης» σε επιμέλεια Βαγγέλη Παπαδιόχου (Τόμος συγκεντρωτικός, Ιούνιος 2020). Συμμετείχε επίσης με δύο ποιήματα στο Διήμερο Φεστιβάλ του Θεάτρου 2510 για το αφιέρωμα στην Frida Kahlo που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου του 2023.

Το 1994 συνεργάστηκε με τον Βάσο Αδριανό και την Ρένα Βουτσινά για τις ανάγκες μαθητικής παράστασης στο 2ο Λύκειο Κηφισιάς, για το μονόπρακτο των Κιντέρο Σ., Κιντέρο Ι. «Ένα ηλιόλουστο πρωινό». Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από την Καλλιόπη Ηλιοπούλου «Μέσα στον έρημο σταθμό» και τον Νικόλα Ρέγκο «Το μπλε παράπονό σου». Διατηρεί επίσης την επαγγελματική του σελίδα στο διαδίκτυο στην διεύθυνση Γιώργος Σ. Κόκκινος.
Ποίηση
Απάνθισμα 2006-2021 (2022), Γράφημα

Μελοποιημένα έργα
Καλύτερα Θνητοί (2024)

Συλλογικά έργα
Μενεξέδες εφήμερη ομορφιά. Επιλογές λογοτεχνικού διαγωνισμού (2009), Κηφισιά

Καλύτερα Θνητοί – Γιώργος Σ. Κόκκινος

Καλύτερα ΘνητοίΝέα κυκλοφορία: “Καλύτερα Θνητοί”
από την ομώνυμη μουσική παράσταση
Βασισμένο στο ποιητικό κείμενο του θεατρικού έργου «Πρότερον Θνητοί» του
Γιώργου Σ. Κόκκινου ( © 2019)


Φωνητικά: Meshaya
Απαγγελία: Μαρία Σκρέκου
Κείμενα/Στίχοι: Γιώργος Σ. Κόκκινος
Μουσική επιμέλεια: https://revivallmp.wixsite.com/reviv-all
Ηχοληψία/Επεξεργασία ήχου: https://linktr.ee/universemusic
Φωτογράφιση/Artwork: Φώτης Βασιλείου
Παραγωγή: https://revivallmp.wixsite.com/reviv-all ( © 2024)
Με την τεχνική υποστήριξη της Universe Music:
https://linktr.ee/UniverseMusic

Μελοποιημένη ποίηση, Soundtrack, 2024

Απάνθισμα 2006-2021 – Γιώργος Σ. Κόκκινος

Απάνθισμα


Με την πρώτη του ποιητική συλλογή (αποτελούμενη από έργα που είχαν κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική μορφή) ο Γιώργος Κόκκινος μας καλεί σ’ ένα ταξίδι ευαισθησίας, αυτογνωσίας και ευθύνης, όπως μόνο οι ποιητές μπορούν να το κάνουν.

Οι στίχοι του πατούν στέρεα στο σήμερα και αναφέρονται σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον ευαίσθητο σκεπτόμενο άνθρωπο προβάλλοντας τις πτυχές τους που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ζωή… Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι ελπίδες, η ζωντάνια των πρώτων ερώτων, οι απογοητεύσεις, ο χρόνος που περνά αμείλικτα, τα χρώματα και οι μυρωδιές της ζωής, όλα συντίθενται στο υφάδι της ποίησης του Γιώργου Κόκκινου και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο ποιητικό περιβάλλον: ο ποιητής περιπλανάται σ’ ένα ιδιαίτερα δραματικό παρόν και καταγράφει με μεγάλη ευαισθησία θέματα που, άμεσα ή έμμεσα, μας αφορούν όλους: τον ερωτικό πόθο που παρουσιάζεται, ακμάζει , παρακμάζει αλλά δεν παραιτείται, παραμένει πάντα παρών έστω σαν κραυγή, την επιθυμία της συνύπαρξης, τη μοναξιά, την ομορφιά της αναμονής, την ουσία των υπάρξεων και των συνυπάρξεων και κυρίως τη ματαίωση των επιθυμιών που στραγγίζει τις ευαισθησίες και αφήνει τον άνθρωπο γυμνό και ανυπεράσπιστο. Μας καλεί σ’ ένα ταξίδι ζωής και γνώσης (αυτογνωσίας και ετερογνωσίας) που μιλάει στις καρδιές μας με γνήσια ευαισθησία ώστε να γίνουμε καλύτεροι.

Ποίηση, Γράφημα, 2022, 70 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γράφημα