Γιώργος Σπυράκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Σπυράκης είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Δημιουργικής Γραφής” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα.
Γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα, αρθρογραφεί σε sites και blogs, αναζητώντας κάτι απ’ τα παιχνίδια του νου μας.
Είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής για το τμήμα δημιουργικής γραφής στο ΣΔΕ φυλακών Κορυδαλλού, όπου και διδάσκει στους μαθητές-κρατούμενους δημιουργική γραφή.
Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων κυκλοφορεί με τίτλο: “Pequenas Fobias – Μικρές Φοβίες”.
Από τη LIBRON Εκδοτική κυκλοφορεί και το μυθιστόρημα με τίτλο “ε.σύ” (2016).

Pequeñas Fobias – Γιώργος Σπυράκης

Πόσες φορές πραγματικά χάθηκες στις σελίδες ενός κειμένου κι ένιωσες ότι φοβάσαι… όχι όμως γι” αυτό που διαβάζεις, αλλά γι’ αυτό που βρίσκεται πίσω ακριβώς από το βιβλίο που κρατάς. Ο ειρμός της σκέψης σου χάνεται και η ματιά σου απλώνεται στο κείμενο, μόνο και μόνο γιατί έτσι φαντάστηκες ότι μπορεί και να είσαι ασφαλής.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή φρόντισες απλά να μείνεις ακίνητος… να μην προκαλέσεις ούτε αυτό, ούτε όμως κι εσένα. Έσφιξες ασυναίσθητα την ανάσα σου και με τη δύναμη του μυαλού σου κατάφερες να χαϊδέψεις ακροθιγώς κάθε ανασφάλεια της στιγμής. Κι όμως… δεν ήταν αρκετό. Πάντα κάτι σου είχαν ετοιμάσει… και το ήξερες ότι η παγίδα ήταν εκεί… κυριολεκτικά πίσω από τις υπόλοιπες σελίδες.
Επιλέγεις συνειδητά να συνεχίσεις το διάβασμα, με την ελπίδα ότι η σύγκρουση μυαλού και πραγματικότητας θα ατονήσει και δε θα σε απασχολεί τι κρύβεται εκεί πίσω… ακόμα κι αν το άκουσες… ακόμα κι αν το ένιωσες… ακόμα κι αν σ’ έκανε να το φανταστείς.
Και μένεις έτσι… ακίνητος, μπροστά από τις λιγοστές σελίδες που απομένουν. Βαθιά μέσα σου, όμως, εύχεσαι να μην τελειώσουν ποτέ… να μην χρειαστεί να κλείσεις το Βιβλίο, γιατί είσαι σίγουρος ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτό… κάτι που τώρα δε δικαιολογεί τον ιδρώτα στα ακροδάχτυλά σου, παρά μόνο αφού έχει ήδη αρχίσει και σε δοκιμάζει., σε γεύεται…

Διηγήματα, Ίαμβος, 2012, 264 σελ.

ε.σύ – Γιώργος Σπυράκης

“Όλοι έχουμε τουλάχιστον μια κόρη”, ήταν τα πρώτα λόγια του απαγωγέα στην μητέρα σας.
Οι διαπραγματεύσεις θα καθορίσουν απρόσμενα τις εξελίξεις και ο απαγωγέας θα ασχοληθεί μαζί σου εξαντλώντας τα όρια της βίαιης φαντασίας.
Οι στιγμές κυλούν με αγωνία για όλους και σε βρίσκουν ακινητοποιημένη σε μια καρέκλα, με λίγο φως και έναν πάγκο γεμάτο εργαλεία που προκαλούν πόνο.
“Για κάθε δεύτερο χτύπημα του τηλεφώνου, η κόρη σου θα χάνει κι από ένα δαχτυλάκι”.
Όλα μοιάζουν με αδιέξοδο, μέχρι που το δικό σας μυστικό θα ξυπνήσει την αδερφή σου από έναν ονειρικό εφιάλτη και θα κάνει τα πάντα για να σε βρει· ακόμα κι αν χρειαστεί να λερώσει τα δάχτυλά της με αίμα.
Έτσι συνήθως κάνουν οι δίδυμες. Τα δικά τους.

Μυθιστόρημα, LIBRON Εκδοτική, 2016, 465 σελ.

Δεκαεπτά φορές – Γιώργος Σπυράκης

Με τα κείμενα δεν αναμετριέσαι. Τα αφήνεις να σε πλησιάσουν όπως το αγρίμι που ξεπροβάλλει απ’ τα δέντρα και στέκεις ήρεμος στα γόνατα. Χαμηλώνεις την ψυχή σου και αλλάζεις ανάσες. Τεντώνεις το χέρι δίχως κουβέντα, μήπως και το χαϊδέψεις. Αν το τρομάξεις θα φύγει, αν τρομάξεις θα σε καταπιεί.

Εκεί μόνο θα σε βρεις. Εκεί που θα γράφεις χωρίς δισταγμό.
Εκεί που μιλάς γι’ αυτά, μας μιλάς για όλα.
Και εμείς θα διαβάζουμε ό,τι απέμεινε· όχι όσα δαψιλώς υπονοείς.
Μόνο για εκείνα που βρήκαν τον χρόνο τους και πότισαν εκτός απ’ την ψυχή σου και τις ανάσες μας.
– Να υπάρχεις, ρε γαμώτο· να γράφεις όμως.

Είκοσι επτά αφηγήσεις που ξεκινούν απ’ τα κείμενα και τελειώνουν στη γραφή. Ανάμεσά τους ένας κόσμος ολόκληρος, που όσες φορές κι αν γράψεις για αυτόν, δεν αρκούν οι λευκές σελίδες για να το πιστέψεις.

Διηγήματα, LIBRON Εκδοτική, 2017, 92 σελ.

Μυθιστορήματα
ε.σύ (2016), LIBRON Εκδοτική

Διηγήματα
Pequeñas Fobias (2012), Ίαμβος
Δεκαεπτά φορές (2017), LIBRON Εκδοτική

Πηγές: BIBLIONET, Ίαμβος, LIBRON Εκδοτική

78 views.