Γιώργος Τσελώνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Τσελώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.
Σπούδασε μετάφραση στα αγγλικά και στα ιταλικά. Σήμερα εργάζεται ως εσωτερικός διορθωτής-επιμελητής σε εκδοτικό οίκο. Έχει γράψει τη μουσική βιογραφία “Patti Smith: Sketches of Pain/Εξόριστη στη λεωφόρο του Rock ‘n’ Roll” (εκδόσεις Οξύ, 2008), στην οποία περιλαμβάνονται και μεταφράσεις στίχων της καλλιτέχνιδας. Παίζει ερασιτεχνικά μπλουζ φυσαρμόνικα και διατηρεί το blog Nobodaddy, όπου περιέχονται επιλεγμένα κείμενα που έχει γράψει, μεταφράσει ή επιμεληθεί. Ποιήματά του έχουν προδημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα, αλλά και σε έντυπη έκδοση, του περιοδικού Μανδραγόρας (αναρτήσεις Φεβρουαρίου 2019 και, αντίστοιχα, τχ. 60 του Απριλίου 2019). Στίχοι ποιημάτων από την πρώτη του, ποιητική συλλογή “Τοπογράφος ονείρων” έχουν μελοποιηθεί και παρουσιαστεί ζωντανά από το μουσικό συγκρότημα Incirrina.

Patti Smith – Γιώργος Τσελώνης

Sketches of Pain


Ατίθασο παιδί, έφηβη, μποέμ φοιτήτρια, μουσικός, λάτρης του αυτοσχεδιασμού, μητέρα, ακτιβίστρια… μια rock n’ roll nigger. Και, πάνω από όλα, ποιήτρια του ροκ.

Η καλλιτεχνική περσόνα της Patti Smith ήταν μια συνισταμένη ποικίλων επιδράσεων: O Bob Dylan, οι Rolling Stones, o John Coltrane, ο Jean Genet, ο William Blake και η Μαρία Κάλλας είναι μόνο μερικοί απ’ αυτούς που συνθέτουν το καλειδοσκοπικό πάνθεον των ερεθισμάτων της.

Το βιβλίο του Γιώργου Τσελώνη μας εισάγει στο σύμπαν της και μας συστήνει τις πηγές απ’ όπου άντλησε την έμπνευσή της, χωρίς να απευθύνεται μόνο στους φίλους της μεγάλης Αμερικανίδας ποιήτριας και θυληκού αγκιτάτορα του rock n roll. Ένα βιβλίο για όσους συνεχίζουν να ονειρεύονται, σελίδες ενός ημερολογίου αφιερωμένου στην ποίηση του δρόμου και την ανατρεπτική φύση του rock. Bιβλίο για όσους δεν αντιμετώπισαν ποτέ το ροκ -και κατ’ επέκταση τη μουσική- επιφανειακά, αλλά αντίθετα το άφησαν να διαποτίσει τον τρόπο σκέψης τους και τη στάση τους απέναντι στη ζωή.

Μουσικοί, Οξύ, 2008, 144 σελ.

Τοπογράφος ονείρων – Γιώργος Τσελώνης
Φαρσέρ ημών
ο εν τοις παγεροίς
αγιασθήτω το ανόμημά σου·
απελθέτω η τυραννία σου·
γενηθήτω το μειδίαμά σου,
ως εν ουρανώ
κι επί της ακτής·
τον πόνον ημών τον περιούσιον
μετρίασον σήμερον·
και άφες ημίν τα ονειροπολήματα ημών,
ως και ημείς αφίεμεν τοις εγερθέταις ημών·
και εμβάπτισον ημάς εις ηδονισμόν,
αλλά ρύσαι ημάς
από του ανιαρού.

Ποίηση, Κέδρος, 2020, 104 σελ.

Ποίηση
Τοπογράφος ονείρων (2020), Κέδρος

Μουσική
Patti Smith (2008), Οξύ

Πηγές: Biblionet, Οξύ, Κέδρος