Γιώργος Τσιβελέκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 στην Αθήνα.
Μέχρι τα οχτώ του χρόνια μεγάλωσε στη Νίκαια και από το 2005 διαμένει μόνιμα στην Ανάβυσσο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών.
Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων για την Εγκληματολογία στο Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και ήταν συνεργάτης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» για δύο χρόνια, την Ψυχολογία, τη Δημιουργική Γραφή και την Εικονογράφηση.
Συνεχίζει τις σπουδές του στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τα ποιήματά του «Τα μέσα σου τοπία» και «Επίγειος παράδεισος», καθώς και το διήγημά του «Στο άγνωστο», έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το διήγημά του «Η κληρονομιά» έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί», η οποία είναι διαθέσιμη στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματα και διηγήματά του σε διάφορους ιστότοπους και απαγγελίες ποιημάτων του στo YouTube. Επίσης, το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του.
Η ποιητική του συλλογή «Έρως νικημένε μάχαν» είναι η δεύτερη που εκδίδεται κατά σειρά από τις εκδόσεις Οσελότος. Η πρώτη του κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2021 με τον τίτλο «Ο επιμένων έρωτας νικά» και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (ΕΠΟΚ) την επέλεξε ως «Βιβλίο Χρονιάς 2021».
Ποίηση
Ο επιμένων έρωτας νικά (2021), Οσελότος
Έρως νικημένε μάχαν (2022), Οσελότος
Ποιήματα σαν μπονσάι (2023), Ιδιωτική Έκδοση
Παραμένων έρωτας (2024), Ιδιωτική Έκδοση

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες (2022), Ελκυστής

Παραμένων έρωτας – Γιώργος Τσιβελέκος

Παραμένων


Στις σελίδες αυτής της ποιητικής συλλογής ο έρωτας δε διστάζει να εκδηλωθεί. Είναι ένας έρωτας που το ποιητικό υποκείμενο επιθυμεί διακαώς να ευδοκιμήσει, τις περισσότερες φορές μάλιστα με έναν έντονα υπερβατικό και ποιητικό τρόπο, στην άκρως αντιερωτική εποχή που ζει και στην πεζή καθημερινότητά του. Είναι ένας καημός που άλλοτε τραγουδιέται – η τελευταία ενότητα αποτελείται από οκτώ στιχουργήματα. Ωστόσο, είναι κι ένας έρωτας που ακροβατεί κάποτε μεταξύ ύπαρξης κι ανυπαρξίας. Ο έρωτας που έχει την ιδιότητα να εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα κι όταν είναι απών, όμως, μήπως καθίσταται πιο υποστατός από ποτέ και δε γίνεται παρά να οριστεί ως έρωτας παραμένων;

Ένα σταματημένο ρολόι επιτρέπει το άχρονο…

Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2024, 82 σελ.

Ποιήματα σαν μπονσάι – Γιώργος Τσιβελέκος

σαν μπονσάι192 χαϊκού + 8 τάνκα


Η παρούσα συλλογή αποτελείται από 200 ποιήματα γραμμένα στις πιο σύντομες και περιεκτικές μορφές ποίησης στον κόσμο, οι οποίες προέρχονται από την Ιαπωνία. Πρόκειται για τα λεγόμενα χαϊκού και τάνκα με μόλις τρεις στίχους δεκαεπτά συλλαβών τα πρώτα (5, 7, 5) και πέντε στίχους τριάντα μίας συλλαβών τα δεύτερα (5, 7, 5 και 7, 7).

Θέματα που απασχολούν τον ποιητή είναι τα δίπολα «ζωή-φθορά» και «έρωτας-χωρισμός», η φύση μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου αλλά και συναισθήματα στενά συνυφασμένα μαζί τους, καθώς και η ίδια η ποίηση.

Ωστόσο, δεν αρκείται μόνο στην απλή λογοτεχνική αναπαράσταση και εικονοπλαστική περιγραφή τους, αλλά αφορμάται από αυτά και καταθέτει ιδέες και δικές του αλήθειες ή γενικότερες αλήθειες που του έχει διδάξει η ζωή. Επίσης, δε διστάζει να προβεί και σε συμβουλευτικές προτροπές ή αποτροπές, όπως επίσης σε στηλιτεύσεις κακώς κειμένων.

Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2023, 108 σελ.

Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες – Γιώργος Τσιβελέκος

Οι τρεις μικροί


Τρία αδέρφια δεν μπορούν με τίποτα να σταματήσουν να τσακώνονται, ακόμα και τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αφορμή για έναν μεγάλο καυγά θα αποτελέσει και η διαφωνία για το εάν υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης.

Ο Μάρκος, ο μικρότερος από τα αδέρφια, θα ευχηθεί να μπορέσει να αποδείξει στους αδερφούς του πως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και πως έχει δίκιο που πιστεύει σε εκείνον. Ένα όραμα, που θα δει, θα τον καλέσει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους, προκειμένου να παραδώσουν κρυφά στα φτωχά γειτονόπουλά τους τα δώρα που έχουν ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη, όχι μόνο γιατί μπορούν να τους πραγματοποιήσουν την επιθυμία οι ίδιοι, αλλά και σαν εξιλέωση για το bullying που τους ασκούν τόσο καιρό.

Άραγε θα πιάσει η ευχή; Θα μπορέσει ο Μάρκος να τους μεταδώσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και να τους πείσει για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη ή τουλάχιστον να δικαιολογήσει την απουσία του; Θα καταφέρουν να συμφιλιωθούν και να φέρουν εις πέρας το σχέδιο που θα καταστρώσει ο Μάρκος; Ο Άγιος Βασίλης, τελικά, υπάρχει;

Ένα προεφηβικό μυθιστόρημα με χιούμορ αλλά και ευαισθησία που έχει τη δύναμη να κάνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να πιστέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων με έναν διαφορετικό τρόπο…

Εικονογράφηση: Ντιάνα Νασιοπούλου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελκυστής, 2022, 118 σελ.

Έρως νικημένε μάχαν – Γιώργος Τσιβελέκος

Έρως


ΤΖΑΜΙ
Με τ’ ακροδάχτυλά μας προσπαθούσαμε
ν’ αμβλύνουμε τις αιχμηρές γωνίες
του σπασμένου τζαμιού μας,
μα το μόνο που καταφέρναμε
ήταν να τις βάφουμε κόκκινες,
να μην μπορούμε να ιδωθούμε πλέον
μέσ’ απ’ τ’ άλικα νερά που έρρεαν
σαν τα ενοχλητικά χιόνια της τηλεόρασης
και το αίμα να στάζει μέχρι το περβάζι
της εύθραυστης ψυχής μας.

Γι’ αυτό σου έλεγα:
«Έλα να γκρεμίσουμε ολόκληρο το παράθυρο
μέχρι τα κουφώματά του,
κι ας μπάσει δυνατό το κρύο».
Έτσι, θ’ αναγκαζόμασταν να έρθουμε κοντά,
για να ζεσταθούμε με τη θερμότητα των σωμάτων μας,
αντί να προσπαθούμε να το μπαλώσουμε
ο καθένας από διαφορετική πλευρά
παριστάνοντας τους αλώβητους.
Και μετά, πολύ απλά, θα φτιάχναμε ένα καινούργιο αρραγές.

Ποίηση, Οσελότος, 2022, 118 σελ.

Ο επιμένων έρωτας νικά – Γιώργος Τσιβελέκος

Ο επιμένων έρωτας


Ως κι η πέτρα χάνει τ’ άσπαστό της
στο χείλος του γκρεμού.

Εσύ θα το εγκατέλειπες ποτέ για ’μένα;
Μη φοβάσαι…
Μη διστάζεις…
Ως και τα θραύσματά σου προτίθεμαι ν’ αγκαλιάσω.

Ο ανεμόμυλος κι ο φάρος
να χαιρετιστούν θέλω ξανά.
Να κάνουν σινιάλο ο ένας στον άλλο,
γυρνώντας κι αναβοσβήνοντας,
για να δείξουν χαρούμενοι το σμίξιμό μας
και να δώσουν την ευχή αυτήν τη φορά να ’ναι αειθαλές…

Ποίηση, Οσελότος, 2021, 110 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Ελκυστής