Γιώργος Βαμβάκος

Γιώργος Βαμβάκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Βαμβάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα.
Ποτέ δεν δέχθηκε άλλη λύση από τη μόνη της δικαιοσύνης για όλους. Αθεράπευτα ρομαντικός, ασύγκριτα αυστηρός με τον εαυτό του, μονίμως γελαστός αντίκρυ στο θηρίο. Είναι περισσότερο αυτά που σκέφτεται και λιγότερο αυτά που του προκύπτουν. Διαφέρει απ’ όλους, χωρίς πολλές και πολύπλοκες διαφορές, αλλά με μία, απλή, θεμελιακή. Ζει στον Βόλο, μα ο Βόλος δεν το ξέρει ακόμα.
Διηγήματα
Κάργα φθινόπωρο (2022), Οσελότος

Κάργα φθινόπωρο – Γιώργος Βαμβάκος

Κάργα


Στις 9 Μαρτίου 2019, ο Γιώργος Βαμβάκος, αδελφός μου και συγγραφέας των διηγημάτων που εμπεριέχονται σ’ αυτό το βιβλίο, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στην πόλη του Βόλου. Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και ήρθε η ώρα αυτή που πρέπει να γίνει η αποτύπωση της στιγμής κοιτώντας κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα και ισορροπώντας ανάμεσα στο συναίσθημα και στη λογική.
Σ’ αυτόν τον περιορισμένο χώρο καλούμαι να καταγράψω τα συναισθήματα που βίωσα και συνεχίζω να βιώνω μέχρι και σήμερα ακόμα και που, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσουν να με στοιχειώνουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτό το roller-coaster των σκέψεων, των φοβιών, των τύψεων. Μια κραυγή απόγνωσης απέναντι στη λήθη της καθημερινότητας.
Χτυπάει το κουδούνι. Στην πόρτα ο πατέρας μου και ο μικρός μου αδελφός, ο Στέφανος, μου ανακοινώνουν τι έχει συμβεί. Η λογική ενεργοποιείται. Θαρραλέα και μπροστάρισσα, καλά θεμελιωμένη, σχεδόν ακλόνητη, υπερασπίζεται τα κεκτημένα. Δεν θα συμβεί τίποτα κακό, το ξέρω, όλα θα πάνε καλά. Δεν μπορεί να συμβεί σε εμάς. Αποκλείεται. Λέξεις και φράσεις που όσο πιο συχνά χρησιμοποιούνται τόσο πιο κενές νοήματος, άψυχες καταλήγουν να είναι. Στον δρόμο για τον Βόλο η λογική επιστρατεύει το ένα της όπλο μετά το άλλο. Έχει το πάνω χέρι. Με συμμάχους το χαλαρό χιούμορ και τη δηλητηριώδη αλαζονεία, η νίκη φαντάζει μονόδρομος. Το πέπλο της ανησυχίας έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Όλα θα πάνε καλά…
(Από τον πρόλογο του Ανδρέα Βαμβάκου)

ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΤΩΡΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΙ ΕΣΥ
ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΖΩΝ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΤΙΣ
Η ΖΗΛΙΑ
Η ΘΥΣΙΑ
ΚΑΡΓΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
ΜΟΙΡΟΛΟΪ
ΤΟ ΤΕΡΑΣ
ΣΤΑΪΝ
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ
ΚΑΚΟ ΑΤΣΑΛΙ
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ
ΕΝΑΣ ΤΣΙΓΚΟΣ ΜΠΙΡΑ
ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
ΘΕΛΓΗΤΡΟ

Διηγήματα, Οσελότος, 2022, 98 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος