Γιώργος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες


Πολίτης Ξάνθιππος
Ο Γεώργιος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος δεν επέλεξε τυχαία να συμπεριλάβει τη λέξη “πολίτης” στον τίτλο του πρώτου του βιβλίου, που εκδόθηκε στη Βέροια, στην πόλη που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται. Η έννοια του ενεργού πολίτη, με κρίση και άποψη για τα πράγματα, αλλά και με προτάσεις και θέληση να συμβάλει στη βελτίωσή τους, είναι αυτή που έχει κεντρική θέση στον τρόπο που δρα ως άνθρωπος και φυσικά διαπνέει στο σύνολό τους τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.
Πρόκειται για μια συλλογή επιλεγμένων άρθρων, που δημοσιεύθηκαν στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Βέροια» την περίοδο 1999-2005. Στα κείμενα αυτά καταθέτει σε σύντομες επιφυλλίδες την άποψή του για την τότε επικαιρότητα.
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται καλύπτουν μια ποικιλία θεμάτων, που για τις ανάγκες της έκδοσης διακρίθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: 1. Τοπικά ζητήματα, 2. Ιατρικά-φαρμακευτικά, 3. Πολιτισμός και 4. Πολιτικές παρεμβάσεις.

Η στάμπα
Βέροια δεκαετία του ’50 σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο με νωπές τις μνήμες ακόμα από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ποντίων δυο οικογένειες προσφύγων προσπαθούν να ζήσουν την ζωή τους. Το φαινόμενο της εσωτερικής υιοθεσίας είναι συχνό. Ένα παιδί δίνεται ψυχοπαίδι.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που διηγείται την υπόθεση της υιοθεσίας ενός μικρού αγοριού ανάμεσα στις δυο οικογένειες με φόντο τις ζωές των ανθρώπων που ζήσανε τις κακουχίες του ξεριζωμού από την Πατρίδα (τον Πόντο), την ένταξή τους σε ένα αδύναμο ελληνικό κράτος, την προσπάθεια προσαρμογής τους και το ξεκίνημα από την αρχή για το χτίσιμο της χαμένης τους ζωής, την Κατοχή που ήρθε να καταστρέψει τα όσα είχαν καταφέρει μέχρι εκείνη την εποχή, τον Εμφύλιο που έσπειρε την διχόνοια και άφησε ανοιχτές πληγές για πολλές δεκαετίες μετέπειτα.
Ένα μυθιστόρημα που σκύβει τρυφερά και διεισδυτικά στην ψυχολογία όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της υιοθεσίας καταγράφοντας, χαρτογραφώντας και περιγράφοντας σε βάθος τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των δυο πολύπαθων οικογενειών, μέσα στο ιστορικό πλαίσιο μιας ταραγμένης εποχής.
Ένα τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα, ένα γλαφυρό ανάγλυφο της ιστορίας της Ελλάδας μέσα από τον Βίο και την Πολιτεία δυο οικογενειών και την υπόθεση υιοθεσίας μεταξύ τους.

Μυθιστορήματα
Η στάμπα (2015)

Δοκίμια – Μελέτες – Άρθρα
Πολίτης Ξάνθιππος (2011)

Πηγές: BIBLIONET, Ars Poetica