Είναι συγγραφέας, κριτικός, μεταφραστής και αρθρογράφος. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1990 (“Η πτώση του Κωνσταντίνου”, εκδ. Καστανιώτη). Ακολούθησαν: “Οι δίδυμοι” (εκδ. Καστανιώτη, 1994), “Σμιλεύοντας το φως” (εκδ. Καστανιώτη, 2001, βραχεία λίστα Βραβείου “Διαβάζω”) και “Στην άκρη του κόσμου” (εκδ. Κέδρος, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος και βραχεία λίστα Βραβείου “Διαβάζω”). Ως κριτικός συνεργάστηκε με το ένθετο “Βιβλιοθήκη” της “Ελευθεροτυπίας” (2000-2009) και με το “Διαβάζω” (2005-2012), ενώ διατηρούσε μόνιμη στήλη στο περιοδικό “Έξοδος” (2007-2010). Παράλληλα, κείμενά του (άρθρα, σχόλια, κριτικές) δημοσιεύονται τακτικά σε εφημερίδες (“Βήμα”, “Καθημερινή” κλπ.) και σε λογοτεχνικά περιοδικά (“Το Δέντρο”, “Η Λέξη” κλπ.). Ως μεταφραστής έχει μεταφράσει πάνω από 20 τίτλους από τα γαλλικά, εκ των οποίων δύο (ο “Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου” του Φλωμπέρ [εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2006] και οι “Σαρκοβόρες ιστορίες” του Μπερνάρ Κιρινί [εκδ. Μεταίχμιο, 2010]) ήταν στη βραχεία λίστα του Βραβείου Μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής-Deree (2003-2006), ενώ οργάνωσε και ήταν ο βασικός εισηγητής του σεμιναρίου δημιουργικής γραφής στις Εκδόσεις Μεταίχμιο (2006-2010). Επίσης δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση (από τα γαλλικά) στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο ΕΚΕΜΕΛ (2000-2003). Από το 2011 μέχρι το 2014 δίδαξε δημιουργική γραφή στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων (2007-2010), της οποίας είναι μέλος από το 2002, ενώ διετέλεσε μέλος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, της κριτικής επιτροπής του βραβείου Balcanica (2011). Μέλος της επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (2012-2013).
Οι δίδυμοι (1994), Εκδόσεις Καστανιώτη
Σμιλεύοντας το φως (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη
Στην άκρη του κόσμου (2011), Κέδρος
Αφηγήσεις
Η πτώση του Κωνσταντίνου (1990), Εκδόσεις Καστανιώτη
Συλλογικά έργα
Κύκλος ρωσικής μουσικής (1992), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το ελληνικό φανταστικό διήγημα (2012), Αίολος
Μεταφράσεις
Remi Simon, Στη χώρα των Ινκας, Εκδόσεις Πατάκη
Beatrice Andre, Η εφεύρεση της γραφής, Εκδόσεις Πατάκη
Lech Walesa, Ενας δρόμος ελπίδας (1989), Εκδόσεις Πατάκη
Γενική ιστορία της Ευρώπης (1990), Εκδόσεις Παπαζήση
Max Gallo, Μία δημόσια υπόθεση (1991), Εκδόσεις Καστανιώτη
Emmanuel Crest, Ράντου ή οι φυσητές γυαλιού του Λιπσανί (1992), Εκδόσεις Καστανιώτη
Henri Deluy, Πρώτες σουίτες (1992), Ερατώ
Claude Esteban, Αϋπνία, ημερολόγιο (1992), Ερατώ
Jean Marie Gustave Le Clézio, Ερημος (1993), Εκδόσεις Καστανιώτη
Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Η ζωή στο βουνό (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη
André Pieyre de Mandiargues, Το περιθώριο (2004), Μεταίχμιο
Gustave Flaubert, Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου (2006), Ελληνικά Γράμματα
Elie Wiesel, Ο καιρός των ξεριζωμένων (2006), Μεταίχμιο
Elie Wiesel, Η νύχτα (2007), Μεταίχμιο
Philippe Doumenc, Ποιος σκότωσε την Εμμα Μποβαρύ (2008), Ελληνικά Γράμματα
Simone de Beauvoir, Ενας πολύ γλυκός θάνατος (2009), Μεταίχμιο
Bernard Quiriny, Σαρκοβόρες ιστορίες (2010), Μεταίχμιο
David Foenkinos, Η έκπληξη (2010), Ελληνικά Γράμματα
Fréderic Bardeau, Anonymous (2012), Κονιδάρης
Harold Cobert, Ενας χειμώνας με τον Μπωντλαίρ (2013), Κονιδάρης
David Foenkinos, Είσαι και φαίνεσαι (2014), Στερέωμα
Binet, Laurent, HHhH – Himmlers Hirn heist Heydrich (2015), Κέδρος
Pigasse, Matthieu, Εγκώμιο της μη κανονικότητας (2015), Στερέωμα
Wiesel, Elie, Η νύχτα (2016), Μεταίχμιο
Boukhobza, Chochana, ΗΚ (2016), Στερέωμα
Gaboriau, Émile, Έγκλημα στο Ορσιβάλ (2018), Εξάντας
Binet, Laurent, Η έβδομη λειτουργία της γλώσσας (2018), Opera
Maupassant, Guy de, Οι αυτόχειρες (2018), Κέδρος
Dugain, Marc, Ποιος σκότωσε τον Ρόμπερτ Κένεντυ; (2018), Εξάντας
Στην άκρη του κόσμου – Γιώργος Ξενάριος
Πώς είναι σε κάθε νεύμα που σε καλεί εσύ να φεύγεις ολοένα πιο μακριά χωρίς να αφήνεις πίσω σου δυο λέξεις, να λες έστω ένα ψέμα… Και φεύγεις δίχως μνήμη, χωρίς να κοιτάξεις πίσω…
Αρχές του 20ού αιώνα. Σε μια πόλη του πελοποννησιακού Νότου ξεσπάει μια άγνωστη επιδημία. Οι κάτοικοί της, θίασος ενός πολύχρωμου τσίρκου, φεύγουν αναζητώντας τη σωτηρία. Στο μεταίχμιο πιθανού και απίθανου, πραγματικού και φανταστικού, ο πληθυσμός των Αλυκών, ένα τεράστιο ανθρώπινο μπουλούκι, αναζητεί τη δική του Γη της Επαγγελίας. Στην πορεία τους με συνοδοιπόρο τον θάνατο, έρωτες, πάθη και συγκρούσεις γεννιούνται.
Σε μια φανταστική Ελλάδα, με φόντο τις τεχνολογικές ανακαλύψεις της εποχής (τηλέφωνο, αυτοκίνητο, κινηματογράφος, κ.λπ.), ο πρωταγωνιστής του βιβλίου καθορίζει τη διαδρομή των φυγάδων και μέσω αυτής εξαγνίζεται. Στο βάθος του πίνακα, οι Βαλκανικοί πόλεμοι.
Ενα μυθιστόρημα που πραγματεύεται τον διχασμό του ανθρώπινου προσώπου.
Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2011, 382 σελ.
Σμιλεύοντας το φως – Γιώργος Ξενάριος
Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρυσε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος; Τί είδε στην Κρήτη εκείνο το πρωινό Ιουλίου; Πώς βίωσε τη μεγάλη πανούκλα του Χάνδακα; Πώς μπορεί να είναι μια ζωή που τη ζει κανείς μέσα σ’ έναν καταιγισμό από εικόνες, σε μια οχλοβοή της όρασης; Ερωτήσεις που επιδέχονται πολλαπλές απαντήσεις, ερωτήσεις που απαντήθηκαν ή όχι, απαντήσεις μετέωρες που δεν δόθηκαν ποτέ. Μακριά από κάθε απόπειρα “ανασύστασης” του ιστορικού βίου του ζωγράφου, μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια σφετερισμού του ιστορικού προσώπου, ο συγγραφέας προτείνει τη δική του εκδοχή για τον βίο και την πολιτεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του επιλεγόμενου Ελ Γκρέκο, προσπαθώντας να ανιχνεύσει τις αιτίες και τους δρόμους που οδηγούν τον καλλιτέχνη από το έναυσμα στο αποτύπωμα και από εκεί στο τελειωμένο έργο. Μια αιρετική ψυχογραφία στη θέση της ακλόνητης βεβαιότητας.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001, 366 σελ.
Οι δίδυμοι – Γιώργος Ξενάριος
Η κοινή γέννηση. Το ένα πρόσωπο χωρισμένο στα δυο. Ο βαθύς διχασμός. Κι η διπλή γέννα, κάτοπτρο για τις μελλοντικές απεικονίσεις.
Η κοινή γέννηση. Το ξεκίνημα, η αδελφική σχέση. Η κοινή παιδική ηλικία, η εφηβεία. Οι βίοι στη συνέχεια ασύμβατοι: ο ένας αστυφύλακας στα ΜΑΤ, ο άλλος μοναχός στο Αγιον Ορος. Όμως η δίδυμη μοίρα τους τους έχει ορίσει. Η σχέση αίματος αποδεικνύεται ισχυρότερη από τη ζωή, δεσμός βαθύς, αδελφικός. Η κοινή αρχή δεν μπορεί παρά να σφραγιστεί από το κοινό τέλος.
Πεζογράφημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1994, 155 σελ.
Η πτώση του Κωνσταντίνου – Γιώργος Ξενάριος
Ποιητικό αφήγημα
Μια παράδοξη ιστορία ξεκινά: σαν σε όνειρο, ο Κωνσταντίνος, ενόσω τελείται η τελευταία δέηση για τη σωτηρία της Πόλης, ζει θραύσματα απ’ τη ζωή του. Θραύσματα ζωής που δεν έχουν σχέση με την ιστορική αλήθεια αλλά με τη μύχια ουσία του ανθρώπου. Το βλέμμα του συγγραφέα προσπαθεί να περιλάβει σ’ ένα αφαιρετικό ποιητικό κείμενο τις θεμελιώδεις αγωνίες της ζωής: τη συνεύρεση με τον άλλο, την εκπόρευση της ζωής και του θανάτου, το κρυφό νόημα της σωματικής βίας. Σκηνές βίας, τελετές, ποίηση συναντώνται για να προσεγγίσουν αυτή τη βαθύτερη ουσία της ανθρώπινης ζωής. Το μυστήριο, με τη διπλή σημασία της λέξης, είναι το κυρίαρχο μοτίβο του βιβλίου, η αχλύς που καλύπτει τα πρόσωπά του, το πέπλο του· και το ανασήκωμά του η πολύτιμη συνεισφορά του αναγνώστη.
Aφήγημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1990, 67 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Κέδρος