Γιώτα Αγγελοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
H Γιώτα Αγγελοπούλου, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Σπούδασε οικονoμικά, με μεταπτυχακές σπουδές στο marketing, αλλά από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της την κέρδισε ο χώρος της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες ως κειμενογράφος και υπεύθυνη δημιουργικού. Έχει δημιουργήσει σημαντικές διαφημιστικές καμπάνιες για πολύ γνωστές ελληνικές και διεθνείς μάρκες, υπηρεσίες και εταιρείες. Από το 2003, συμμετέχει στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ τηλεόρασης, licensing και merchandising ως concept maker εκπαιδευτικών παιχνιδιών και τηλεοπτικών formats με σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις στα projects “Mythomachy” και “Odyssey”. Το 2013, της ανατέθηκε η έρευνα και η επιμέλεια της ιστορίας του Πειραιά για την παρουσίαση του δήμου στις εκδηλώσεις της Μασσαλίας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2013. Τότε αποφάσισε να τολμήσει και να γράψει το πρώτο της βιβλίο, “Το Νησί Πέρα από την Ακτή”, με θέμα τον Πειραιά του 19ου αιώνα και βασικό αφηγητή-ήρωα, του πρώτου μέρους του βιβλίου, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τον “παραμυθά” των παιδικών της χρόνων. Συνεχίζει να εργάζεται ως κειμενογράφος και αρθρογράφος.

Το νησί πέρα από την ακτή – Γιώτα Αγγελοπούλου
Ταξίδι ζωής στον Πειραιά τον 19ο αιώνα με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τον Μπάγιαρντ Τέιλορ
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, βαθιά λυπηµένος από αναπάντεχα γεγονότα στη ζωή του, το φθινόπωρο του 1865 αποφασίζει να ταξιδέψει στη Στοκχόλµη για να συναντήσει την αγαπηµένη του φίλη, Φρεντρίκα Μπρέμερ. Η συνάντηση µαζί της και το θλιβερό γεγονός που θα ακολουθήσει τον κάνουν να αναπολήσει το παρελθόν του και τις ξεχωριστές στιγµές που έζησε στις περιπλανήσεις του στην Αθήνα και τον Πειραιά το 1841. Με την αστείρευτη φαντασία του αποκαλύπτει εντυπωσιακά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στον τόπο εκείνο και που ποτέ δεν έτυχε να γράψει γι’ αυτά.

Στο αφηγηματικό ταξίδι του τον συνοδεύει ο Αµερικανός συγγραφέας και ποιητής Μπάγιαρντ Τέιλορ. Το 1856, κατεβαίνοντας από την Αρκτική ζώνη, επισκέπτεται τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στην Κοπεγχάγη και μετά ταξιδεύει στην Ελλάδα κάνοντας πραγµατικότητα τη δυνατή επιθυµία που είχε από παιδί. Ξεδιπλώνοντας συναισθήµατα, γεγονότα και εικόνες από τον Πειραιά και τα περίχωρα, η Ελλάδα στα μάτια τού Τέιλορ φάνταζε ως το “γήπεδο ποδοσφαίρου όλης της Ευρώπης”, όπως ακριβώς ήταν γραμμένο το σύνθηµα µε µαύρη µπογιά επάνω στο µνηµείο του Καραϊσκάκη…

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2017, 396 σελ.

The island beyond the coast – Iota Angel
Historical Novel: A real-life journey of Hans Christian Andersen, Bayard Taylor and 93 foreign travelers in Athens, Acropolis, Piraeus and Greek islands of the 19th century
Hans Christian Andersen, deeply sorrowful by unexpected events in his life, in the autumn of 1865, decides to travel to Stockholm to meet his beloved friend, Fredrika Bremer. A sad event that occurred shortly after their reunion brought back memories and unforgettable moments he had experienced during his journey in Athens, Acropolis, Piraeus and Greek islands in 1841. The vividness of his inexhaustible imagination is engaged in narrating extraordinary stories of ninety-three other foreign travelers which took place there and he could write about but never did.

The American writer and poet, Bayard Taylor, accompanies Hans Christian Andersen in his story-telling. In 1856, after descending from the Arctic zone, Taylor visits him in Copenhagen and then he travels to Greece to fulfill the strong desire he had always had since he was a child. Unfolding his feelings, facts and images of the Greek land, Greece appears to Taylor as the “football field across Europe”, like the motto written with black paint on the monument of the national hero Karaiskakis located in Piraeus.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2017, 350 σελ.

Μυθιστορήματα
Το νησί πέρα από την ακτή (2017), Αγγελάκη Εκδόσεις
The island beyond the coast (2017), Αγγελάκη Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις

36 views.