Γιώτα Ροπόκη

Γιώτα Ροπόκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γιώτα Ροπόκη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση την Πολιτική Φιλοσοφία και Κοινωνική Θεωρία. Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώθηκαν στο φιλελευθερισμό και τις θεωρίες της δημοκρατίας, εστιάζοντας στην κριτική αποτίμηση των σύγχρονων θεωρητικών μοντέλων του πλουραλιστικού ελιτισμού. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και δραστηριοποιείται ερευνητικά στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής της ταυτότητας. Οι εργασίες της αφορούν τις κοινωνικές αναπαραστάσεις, την κοινωνική μνήμη και λήθη και την πολιτική ταυτότητα, μέρος των οποίων έχει παρουσιάσει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Από το 2017 αποτελεί μέλος του ακαδημαϊκού δυναμικού του τμήματος Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, διδάσκοντας Κοινωνική Ψυχολογία στο προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Μυθιστορήματα
Μαύρα (2021), Εκδόσεις Πηγή

Μαύρα – Γιώτα Ροπόκη

ΜαύραΈρωτας και πολιτική στην εποχή της οικονομικής κρίσης


Το μυθιστόρημα είναι η ιστορία της Μαύρας Κονιδάρη, που μέσα στη δίνη ενός αυταρχικού πολιτικού σκηνικού θα συναντήσει ξανά τον παλιό της αγαπημένο, Γιώργο Καραμάνο. Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές θα ξαναβρεθούν τυχαία στην ερημωμένη πια Αθήνα, όπως διαμορφώνεται έπειτα από την ηγεμονία ενός νέου ακροδεξιού κόμματος, που θέτει την Ελλάδα σε καθεστώς οικονομικής ανέχειας και τρόμου.

Ανάμεσα στη Μαύρα και τον Καραμάνο αναζωπυρώνει ένας παλιός έρωτας, που ποτέ δεν είχε καταλαγιάσει και που όμως δεν εκδηλώνεται• παραμένει κρυφός και ανεκπλήρωτος, υπό τη σκιά ενός παρελθόντος που τους είχε πληγώσει βαθιά και το οποίο δεν αποκαλύπτεται, παραμένει κρυφό, όπως κρυφό παραμένει ό,τι πληγώνει τις καρδιές των ανθρώπων. Οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το θυμό και τις ενοχές που για χρόνια τους ακολουθούν και που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τις επιλογές που θα κάνουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και για τους δύο, όταν βρίσκονται ξανά. Μέσα σε ένα μαχητικό σκηνικό ένοπλων συρράξεων, αλλά και σε ένα πλαίσιο εσωτερικών συγκρούσεων, οι κεντρικοί ήρωες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις ικανές να κρίνουν τη δική τους, αλλά και τη μοίρα μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 170 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή