Γιώτα Βάσση

Γιώτα Βάσση

Ελληνες λογοτέχνες
Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Ηθική» από το Ε.Κ.Π.Α. και D.E.A. στη Λογοτεχνία και τον Ελληνικό Πολιτισμό από το Universidad de Granada. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1990-1994) με ειδίκευση στη Φιλοσοφία, απ’ όπου αποφοίτησε ως πρώτη αριστεύσασα το 1994 συνεχίζοντας στο ενθάδε Ίδρυμα τις πρώτες της μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα στη Φιλοσοφία.

Από το 1998 διδάσκει Νέα Ελληνικά, Ιστορία και Φιλοσοφία στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνεργάστηκε με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: δίδαξε «Κοινωνικές και Πολιτικές Θεωρίες» στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Κοινωνική Ηθική» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ηθικής του Ε.Κ.Π.Α. καθώς και «Θεωρίες Ρεπουμπλικανισμού» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτικής Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. Ασχολείται ερευνητικά με την Ηθική, την Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία, με ειδικότερο πεδίο μελέτης τους ελληνικής καταγωγής φιλοσόφους (Καστοριάδης, Αξελός, Παπαϊωάννου) της «Γενιάς του “Mataroa”».

Εξέδωσε σχετική μελέτη (266 σελ.) για τον στοχαστή Κώστα Παπαϊωάννου η οποία τιτλοφορείται Ο «πολιτικός άνθρωπος» στο έργο του Κώστα Παπαϊωάννου (Εναλλακτικές, 2015) συμπληρώνοντας τα κενά στη βιβλιογραφία και παρουσιάζοντας συστηματικά το σύνολο του έργου του. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκει επίσης η Φιλοσοφική Συμβουλευτική και η Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία. Σε αυτό το πλαίσιο ασχολήθηκε με τη Φιλοσοφία για παιδιά και εξέδωσε παιδικά βιβλία με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών και τα δικαιώματα των παιδιών-προσφύγων, τη δημοκρατία και την ειρήνη. Συμμετέχει σε συλλογικά έργα και ερευνητικές ομάδες Φιλοσοφίας και αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Πηγή: ppelab.gr, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βιβλία Φιλοσοφίας για παιδιά
Φιλοσοφικά παραμύθια (2016), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ (2018), Παρισιάνου Α.Ε.

Δοκίμια-Μελέτες-Σύγχρονη Φιλοσοφία
Φιλείν και εράν (2021), Παρισιάνου Α.Ε.

Φιλείν και εράν – Γιώτα Βάσση

Φιλείν και εράνΤο ερωτικό φαινόμενο
χθες και σήμερα


Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον έρωτα που μας μεταμορφώνει, μετατοπίζει τις σταθερές μας, αλλάζει τον προσανατολισμό μας, μας παιδεύει, μας εξάπτει και μας πονά, και, εντέλει, μας καταξιώνει ως υπάρξεις.
Κάθε έρωτας είναι μοναδικός, διαφορετικός, έχει τη δική του δυναμική. Ταυτόχρονα, ο έρωτας είναι καθολικός, άχρονος και πανανθρώπινος· συνάμα, εξαρτώμενος, σε κάποιον βαθμό, από την εποχή-πλαίσιο, καθώς ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι οι άνθρωποι ερωτεύονται σε ιστορικό, πολιτικό και πολιτισμικό κενό.
Η φιλοσοφία, ως αναστοχασμός και κριτική, επαναπραγματεύεται τον έρωτα στον χρόνο και αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές του, ανάλογα με τα εκάστοτε κοινωνικά συμφραζόμενα. Από τον Έρωτα στον Πλάτωνα ως δύναμη που συνδέει καθολικά τους δύο κόσµους (του «είναι» και του «γίγνεσθαι») και από το «φιλείν» και το «εράν» της αριστοτελικής φιλοσοφίας έως τις μεσαιωνικές αποτυπώσεις του έρωτα στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία· από τον έρωτα ως ατομική εξέγερση έως τις θεωρίες της νεωτερικότητας που ανέδειξαν τη σημασία του υποκειμενικού βιώματος και της επιλογής· και από εκεί, στη μετανεωτερική πραγματικότητα –τις «σχέσεις τσέπης», τις «δικτυωμένες, εικονικές σχέσεις» που ακολουθούν την ψυχολογία του καταναλωτή– έως τη διερώτηση για το μέλλον του έρωτα. Το παρόν δοκίμιο «ξεναγεί» τον αναγνώστη στα πολλαπλά πρόσωπα του έρωτα μέσα στη φιλοσοφία.
Το απάνθισμα που ακολουθεί αποτελεί ένα φιλοσοφικό παιγνίδι, καθώς το ερωτικό φαινόμενο παρουσιάζεται μέσα από επιλεγμένα παραθέματα που διατρέχουν αιώνες σκέψης. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να στοχαστεί σχετικά με το πώς το συγκείμενο/περιβάλλον επηρεάζει το «αυθόρμητο» βίωμα του έρωτα, εμπλουτίζοντας την προσέγγισή του ή να αναζητήσει τα πρωτότυπα έργα των φιλοσόφων που αποτέλεσαν το υλικό του απανθίσματος.

Σύγχρονη Φιλοσοφία, Παρισιάνου Α.Ε., 2021, 196 σελ.

Ένα σπιτάκι για τη Σάλλυ – Γιώτα Βάσση

Ένα σπιτάκι


Τι τάραξε την ηρεμία του κύριου Σταχτή στο καταπράσινο λιβάδι;

Από πού ήρθαν οι μολυβένιοι σωλήνες; Πού βρήκε το θάρρος η Σάλλυ, το μικρό σαλιγκαράκι, να γίνει οδηγός των προσφύγων σε έναν νέο τόπο; Θα είναι άραγε φιλόξενος;

Η γιαγιά Σαλίγκω… θα κάνει το θαύμα της… θα βάλει την κεραία του, βέβαια, και το νεαρό σαλιγκάρι, ο Γκάρι, και η δύσκολη συνύπαρξη θα δώσει τη θέση της στη φιλία.

Γιατί τη βροχή διαδέχεται το λαμπερό ουράνιο τόξο!

Γιατί τα παιχνίδια των μικρών… “ξυπνούν” τελικά τους μεγάλους!

Γιατί όπου υπάρχουν παιδιά, υπάρχει λιακάδα!

Ένα βιβλίο που προσεγγίζει με τρυφερότητα το επώδυνο ζήτημα της προσφυγιάς.

Ένα αισιόδοξο βιβλίο για τη δύναμη της ζωής και της φιλίας.

Ένα βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που τα εξοικειώνει με τα δικαιώματα των παιδιών και την τέχνη της συνύπαρξης.

Εικονογράφηση: Steven Coombes

Παιδική λογοτεχνία, Παρισιάνου Α.Ε., 2018, 54 σελ.

Φιλοσοφικά παραμύθια – Γιώτα Βάσση

Φιλοσοφικά παραμύθια


Τρεις ιστορίες για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τη δημοκρατία

Το σχολικό λεωφορείο αποτελεί έναν µικρό κοινωνικό πυρήνα που γεφυρώνει το σπίτι µε το σχολείο και ενσωµατώνει µια µικρή κοινωνική ζωή µε ερεθίσµατα, συζητήσεις, όνειρα… Σε αυτό επιβαίνουν ο Φίλιππος µε τη Μυρσίνη, συµµαθητές στο Δηµοτικό και καλοί φίλοι.

Πώς βιώνει τη διαφορετικότητά του ένας αριστερόχειρας µάγειρας και πώς ένας γίγαντας σε µία χώρα νάνων;
Θα διώξουν οι φοβισµένοι κάτοικοι το τέρας Λεβιάθαν που τους εξουσιάζει;
Ποιος είναι τελικά ο κύριος Νικηφόρος και ποιος ο πλούτος που αναζητεί ο Φίλιππος; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήµατα θα απασχολήσουν τους δύο φίλους στη διαδροµή.

Το πρώτο παραµύθι µε τίτλο “Ο Ζερβοκουτάλας και η Δεξιοχέρα” βραβεύτηκε µε το Πρώτο Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισµό για το “Χαµόγελο του Παιδιού” (ΟΦΕΠΣ, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Στουτγάρδη, 2013).

Παιδική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2016, 72 σελ.

Πηγές: Biblionet, Παρισιάνου Α.Ε., Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη