Γλυκερία Κακούρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γλυκερία Κακούρη γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας.
Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη από το 1997.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παιδικά διηγήματά της δημοσιεύθηκαν στη σχολική εφημερίδα “Το Παραδείσι” που εξέδιδε το γυμνάσιο Μοναστηρακίου Αιτωλοακαρνανίας (1993-96).
Από το 1999 είναι μέλος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Β. Ελλάδος.
Συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας και θεατρικές παραστάσεις για κοινωφελείς σκοπούς, διοργανωμένες από τη Διεθνή Εταιρεία Λόγου και Τέχνης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ποιήματά της παρουσίασε στα πλαίσια του Πνευματικού Μάη 2003 στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης.

Ανάμεσα σε δύο κόσμους – Γλυκερία Κακούρη

Ενα κορίτσι ανάμεσα σε δύο κόσμους.
Τον κόσμο της παράδοσης και τον κόσμο της ανατροπής.
Μεγαλωμένο στα πλαίσια μιας κλειστής κοινωνίας, γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός πλανόδιου νέγρου. Από τη στιγμή εκείνη τα πάντα ανατρέπονται, ο μικρός της κόσμος αναποδογυρίζει. Έρχεται σε σύγκρουση με τους γονείς της, την κοινωνία, τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε.
Πώς θα μπορέσει να συμβιβάσει δύο αντίθετους κόσμους;
Πώς μπορούν να συνυπάρχουν το συνηθισμένο με το διαφορετικό;

Μυθιστόρημα, Ερωδιός, 2005, 279 σελ.

Περιμένοντας την άνοιξη – Γλυκερία Κακούρη

Στις σελίδες του βιβλίου αυτού σκιαγραφείται ο αγώνας μιας μικρής και άπορης λαθρομετανάστριας να ξεφύγει από την περιθωριοποίηση και την ανομία που της έχουν επιβάλλει οι άλλοι, προκειμένου να ενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Μαζί της θα συγκινηθείτε, θα αγαπήσετε, θα πονέσετε.

Μυθιστόρημα, Ερωδιός, 2010, 248 σελ.

Ο τεμπελάκος – Γλυκερία Κακούρη

Ένα πολύ διασκεδαστικό παραμύθι
Ο Χρηστάκης είναι ένας μικρός μαθητής αλλά δεν του αρέσει καθόλου το σχολείο! Προκειμένου, λοιπόν, να το αποφύγει ζητά τη βοήθεια ενός τζίνι και τότε… αρχίζουν οι πιο τρελές περιπέτειες!!!
Τι σχέση μπορεί να έχουν άραγε τα κουμπιά που μαλώνουν με τις κουμπότρυπες, οι κλωστές που χορεύουν γαϊτανάκι και οι βελόνες που κάνουν πατινάζ μ’έναν τεμπέλη μαθητή;
Ταξίδεψε παρέα με το Χρηστάκη στο φανταστικό κόσμο του και σύντομα θα το μάθεις! Ο μικρός τεμπελάκος μας, πάντως, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να είναι παιδάκι και να πηγαίνει σχολείο! Εσύ;
Eικονογράφηση: Γλυκερία Κακούρη

Παιδική λογοτεχνία, Δυάς Εκδοτική, 2011, 32 σελ.

Ένοχες σιωπές – Γλυκερία Κακούρη

Η Άννα, έγκυος στο πρώτο της παιδί, υπομένει αγόγγυστα τη σωματική βία, που υφίσταται από το σύζυγό της.
Η Λίτσα, μητέρα τριών παιδιών, που καταπιέζεται επίσης από έναν φαλλικό σύζυγο, διοχετεύει τη δική της επιθυμία για σπουδές στη μικρή, αντιδραστική αδερφή της.
Η Φανή, αντίθετα, βρίσκει λάθος τρόπο για να αντισταθμίσει την έλλειψη ελευθερίας. Προδίδει την οικογένειά της… Μέσα σ’ όλα αυτά, ένας φόνος συνταράσσει την κλειστή κοινωνία… Όταν η Αντιγόνη καταφθάνει στο χωριό ως φιλόλογος πυροδοτεί με την παρουσία της μια σειρά ανακατατάξεων και γίνεται άθελά της η πέτρα του σκανδάλου. Δίπλα της σε κάθε βήμα ο γοητευτικός διευθυντής της, κύριος Χρήστος, ο οποίος πότε την επαινεί και πότε την επικρίνει, καθώς η σχέση τους ταλαντεύεται διαρκώς εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσής τους.
Ένα μυθιστόρημα, που ψυχογραφεί σε βάθος ευάλωτες, αβοήθητες υπάρξεις και θίγει το ευαίσθητο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας εξαίροντας τη σημασία του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας του ατόμου.

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2014, 650 σελ.

Έδωσα υπόσχεση – Γλυκερία Κακούρη

Μαλακοπή Καππαδοκίας, 1920
Ο Μελέτιος, ένα οχτάχρονο αγόρι οδηγείται από τους γονείς του σε φιλικό σπίτι για τα “μπεσίκ κερτμεσί” (παιδικά αρραβωνιάσματα). Αποστολή του το σημάδεμα της κούνιας της “νύφης”, ενός μωρού σαράντα ημερών, στο οποίο δίνει την πρώτη του υπόσχεση. Υπόσχεση γάμου.

Ελλάδα, 1940
Ύστερα από σοβαρό τραυματισμό στα βουνά της Πίνδου, ο Μελέτιος διαπιστώνει ότι οφείλει τη ζωή του σε έναν… άγγελο. Ποια είναι αυτή η λευκή οπτασία, που τον μαγεύει με τα λόγια της και του ξυπνά χαμένες αναμνήσεις; Ποια η σχέση της με τον μακρινό τόπο της Καππαδοκίας; Πού βρίσκονται οι πονεμένοι του γονείς, οι επτά αδερφές του, αγαπημένες μορφές του παρελθόντος; Και κείνος ο παιδικός φίλος, που η φωνή του αντηχεί ακόμα στα ηφαιστειογενή πετρώματα; “Έδωσες υπόσχεση, Μελέτιε, έδωσες υπόσχεση!”

Ένα μυθιστόρημα, που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο της χριστιανικής και μουσουλμανικής Καππαδοκίας, ακροβατεί στα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης εποχής, και ακολουθώντας το βίαιο ξεριζωμό μιας ολόκληρης γενιάς, τον μεταφέρει στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Τούμπας, για να προβάλει μέσα από τις αντιξοότητες την καταλυτική δύναμη της αγάπης. Της Αγάπης που είναι ικανή να νικήσει κάθε είδους διαφορετικότητα.

Μυθιστόρημα, Ανάτυπο, 2017, 424 σελ.

Έδωσα υπόσχεση – Γλυκερία Κακούρη

Το παρόν βιβλίο αποτελεί τη θεατρική διασκευή του ιστορικού μυθιστορήματος “Έδωσα Υπόσχεση”, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο.

Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην αληθινή ιστορία μιας οικογένειας προσφύγων από τη Μαλακοπή της Καππαδοκίας, η οποία μετά τον ξεριζωμό του 1922 προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Θεατρικό, Ανάτυπο, 2019, 140 σελ.

Ανάμεσα σε δύο κόσμους – Γλυκερία Κακούρη

Όταν η νεαρή Μαρία θ’ ακούσει την καρδιά της να χτυπά αλλιώτικα μετά τη βόλτα της στο πανηγύρι του χωριού της, θα καταλάβει ότι η ζωή της δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ, όπως παλιά. Ο νέγρος πλανόδιος πωλητής είναι το αναπάντεχο όνειρο αλλά και η σκληρή πραγματικότητα, που πρέπει να αντι­μετωπίσει. Διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους, θα καλεστεί να πάρει μια απόφαση ζωής. Αγνοεί, όμως, ότι οι μοίρες της έχουν στήσει άσχημο καρτέρι.
Χρόνια αργότερα, όταν ο γιος της θα την απαρνηθεί και η εγγονή της θα χαροπαλεύει εξαιτίας των ναρκωτικών, ένας νεαρός νέγρος θα μπει και πάλι στη ζωή της για να της θυμίσει ότι το παρελθόν εξακολουθεί να ζει και τα λάθη περιμένουν τη δικαίωσή τους…

Ένα μυθιστόρημα, που συγκινεί με τον πλούτο των συναισθημάτων του, ταξιδεύει τον αναγνώστη σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο και ταυτόχρονα αγγίζει με ευαισθησία φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα.

Νουβέλα, Ανάτυπο, 2019, 118 σελ.

Μυθιστορήματα
Ανάμεσα σε δύο κόσμους (2005), Ερωδιός
Περιμένοντας την άνοιξη (2010), Ερωδιός
Ένοχες σιωπές (2014), Δυάς Εκδοτική
Έδωσα υπόσχεση (2017), Ανάτυπο

Νουβέλες
Ανάμεσα σε δύο κόσμους (2019), Ανάτυπο

Θεατρικά έργα
Έδωσα υπόσχεση (2019), Ανάτυπο

Παιδική λογοτεχνία
Ο Τεμπελάκος (2011), Δυάς Εκδοτική

Συλλογικά έργα
Ανθολογία ποίησης και γραπτού λόγου (2012), Παππά, Βασιλική Β.
Εις σε ανατίθημι (2014), Ιδιωτική Έκδοση
Ιστορίες στα όρια (2015), Παράξενες Μέρες
Δια-κριτικές ματιές στη λογοτεχνική έκφραση (2015), ΤοΒιβλίο
Απίθανες ιστορίες της πόλης μας: Θεσσαλονίκη (2015), Εκδόσεις iWrite.gr

Πηγές: BIBLIONET, Δυάς Εκδοτική, Εκδόσεις Ερωδιός, Ανάτυπο

163 views.