Γρηγόρης Διπλάρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γρηγόρης Διπλάρης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τελείωσε το Βαρβάκειο και τη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές: “Μέδουσες” (Ίκαρος), “Αρκαδικά” (Ανώνυμος), “Στιγμικά” (Ανώνυμος), η συλλογή διηγημάτων του “Ανεμοδείκτης” (Oδυσσέας), το μυθιστόρήμα “Το υπόγειο καράβι” (Πατάκης). Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι δικηγόρος και καθηγητής σε ιδιωτικό κολέγιο.
Μυθιστορήματα
Το υπόγειο καράβι (2001), Εκδόσεις Πατάκη
Ο πιλότος (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η μικρή του πόλη (2012), Libro
Ο πορτοκαλής σκύλος (2014), Ωκεανίδα
Σκοτεινή οθόνη (2021), LIBRON Εκδοτική

Διηγήματα
Ανεμοδείκτης (1995), Οδυσσέας

Ποίηση
Μέδουσες, Ίκαρος
Αρκαδικά, Ανώνυμος
Στιγμικά, Ανώνυμος

Σκοτεινή οθόνη – Γρηγόρης Διπλάρης

Σκοτεινή οθόνη


Ο μοναχικός άνδρας ζει σε ένα σαράβαλο σπίτι με δυο πήλινες Καρυάτιδες στο στενό μπαλκόνι και μια μαδημένη κερασιά στην αυλή. Τον φωνάζουν Κλειστό γιατί δεν ξέρει κανείς το όνομα του, ούτε από πού ξεφύτρωσε. Τρυπώνει τζάμπα στο σινεμά της γειτονιάς του και ταξιδεύει μόνος στην πρώτη σειρά. Είναι η στιγμή που τα γαλάζια ποντίκια ξετρυπώνουν από την περικοκλάδα και γλείφουν τις γυμνές φτέρνες των κοριτσιών, τα φλούδια πασατέμπου, τις τρύπιες αρβύλες του και το αίμα της πληγής του.

Χάνεται μακριά, σμίγει με αιχμάλωτους στρατιώτες, απολαμβάνει την πολυτέλεια του τεράστιου υπερωκεάνιου, βυθίζεται στο μαρμάρινο παλάτι κι ερωτεύεται όμορφες γυναίκες σε μια παράξενη χώρα, που η παλίρροια εξουσιάζει έναν καταδικασμένο τόπο.

Μια γοητευτική περιπλάνηση σε ένα βίαιο παρελθόν, με ανατρεπτικές ονειροφαντασίες ενός περιθωριακού σινεφίλ και επικίνδυνες εξελίξεις που διαστέλλουν τον χρόνο σε ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, χρωμάτων και οσμών. Σε αυτήν την καταιγιστική εναλλαγή, τα φτιασιδωμένα όνειρα του Κλειστού γεννιούνται και θανατώνονται πάνω στη βρεμένη πια, από τη χειμωνιάτικη βροχή, οθόνη του καλοκαιρινού κινηματογράφου.

Είναι η στιγμή που τα γαλάζια ποντίκια επιστρέφουν.

Μυθιστόρημα, LIBRON Εκδοτική, 2021, 248 σελ.

Ο πορτοκαλής σκύλος – Γρηγόρης Διπλάρης
Μία παρέα φουκαράδων κάνει ειρηνική κατάληψη με την ανοχή του Δήμου σε ένα εγκαταλειμμένο αρχοντικό δίπλα στις γραμμές του ηλεκτρικού, βιώνοντας εκεί μέσα όλες τις δυστυχίες που τους έχει φορτώσει η ζωή.
Η καθημερινότητα παρά τις έντονες προσωπικές αντιθέσεις τους περνάει με χιούμορ αλλά και με αγωνία για το μέλλον, όταν από το πουθενά εμφανίζεται μια Ελληνοαμερικάνα κληρονόμος του σπιτιού και τους απειλεί με έξωση.
Ο μηχανικός του Δήμου που τους προστατεύει, όχι από φιλανθρωπία αλλά για δικούς του ωφελιμιστικούς λόγους, κάνει ό,τι μπορεί να τους κρατήσει, αλλά η κατάσταση δεν αναστρέφεται και όλα φαίνεται να οδηγούν στην αναπόφευκτη έξωση και στην κατεδάφιση του σπιτιού.
Όμως μια σειρά μοιραίων γεγονότων, μια συγγενική σχέση που θα εκπλήξει κι ένας φόνος θα ανατρέψουν, εντελώς προσωρινά, το δυσάρεστο γι` αυτούς σκηνικό αφού η μοίρα τους έχει οριστικά κριθεί και δεν αλλάζει τίποτα.

Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2014, 272 σελ.

Η μικρή του πόλη – Γρηγόρης Διπλάρης
Η ψυχική του κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο, όταν μια φοιτήτρια ισχυρίζεται πως είναι κόρη του, η γυναίκα του απουσιάζει συνεχώς χωρίς να διευκρινίζεται αν ζει ή πέθανε, αυτός την παρακολουθεί φωτογραφίζοντας την κρυφά με τους εραστές της ή έτσι φαντάζεται τουλάχιστον αφού εκείνη δεν φαίνεται σε καμία φωτογραφία, ούτε η φωνή της ακούγεται στο κρυμμένο μαγνητόφωνο.

Ο ίδιος αρέσκεται στην παρενδυσία φορώντας τα ρούχα της γυναίκας του, γεγονός που τον κάνει ύποπτο για μια σειρά φόνων που γίνονται στην πόλη από μια γυναίκα ντυμένη στα άσπρα.

Η ζωή του κινείται μεταξύ νοσηρής φαντασίας και σκληρής πραγματικότητας και πολλά απρόοπτα συμβαίνουν, όπως οι συχνές επισκέψεις του στους υπονόμους της πόλης. Ο φίλος του πολιτικός μηχανικός τον καθοδηγεί με ύποπτους σκοπούς, ένας απόστρατος στρατηγός τον καλεί σε κηδείες φίλων που δεν γνωρίζει, άγριοι γλάροι κομματιάζουν τους παραθεριστές στην παραλία, το τρένο μεταφέρει κρατούμενους σε άγνωστο προορισμό, ένα παιδί πνίγει μυρμήγκια στην ταράτσα του κι αυτός ακόμα φοβάται να κοιτάξει πίσω από τον φεγγίτη.

Μυθιστόρημα, Libro, 2012, 251 σελ.

Ο πιλότος – Γρηγόρης Διπλάρης
Όταν δολοφονείται στη Σικελία στις αρχές του εικοστού αιώνα ο αναρχικός μαριονετίστας
Γκαετάνο Ρόσι, οι κούκλες του γίνονται για το γιο του τον Σαλβατόρε μια ονειρική απόδραση, αλλά,
ταυτόχρονα, και ένας αναπάντεχος εφιάλτης. Με τις απάνθρωπες συνθήκες που προκύπτουν, το μικρό αγόρι, η μητέρα και ο θείος του καταφεύγουν σε ένα χωριό της Μάνης, γλιτώνοντας έτσι τις διώξεις του στρατιωτικού καθεστώτος της επαναστατημένης Σικελίας.

Μεγαλώνοντας στην ελληνική γη, ο Σαλβατόρε θα συνεχίσει την απαράμιλλη τέχνη του πατέρα του. Σύντομα όμως το κακό θα αρχίσει να πλανιέται αμείλικτο γύρω του. Ένας κύκλος αίματος θα
ξεκινήσει. Μια φονική παράσταση δίχως έλεος.

Μια ιστορία όπου οι μαριονέτες θα παίξουν το δικό τους ρόλο, μέχρι να πάρουν την εκδίκησή τους.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008, 294 σελ.

Το υπόγειο καράβι – Γρηγόρης Διπλάρης
Ένα μοιραίο δαχτυλίδι αλλάζει χέρια κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Ένα γραμμόφωνο παίζει όπερες στις ερημιές του Γράμμου, μια λατέρνα τριγυρίζει στις γειτονιές της Λάρισας και μια νιόπαντρη περιμένει μάταια τον άντρα της στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου. Οι ίδιοι άνθρωποι ξανασμίγουν τυχαία, δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, μέσα σε ένα εφιαλτικό μέγαρο της Αθήνας που στεγάζει μια δημόσια υπηρεσία, και τότε το δαχτυλίδι αποκαλύπτει το φοβερό μυστικό. Μια παρέα υπαλλήλων ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τον αμύθητο θησαυρό που είναι θαμμένος στα υπόγεια του μεγάρου από τον καιρό της Κατοχής, το δαχτυλίδι αρνείται πεισματικά να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του, μια κατεδάφιση με δυναμίτη σκεπάζει τις ενοχές του παρελθόντος, μετατρέποντας το υπόγειο του θησαυρού σ’ ένα κατεστραμμένο υπόγειο καράβι. Ένας αταίριαστος έρωτας ξεκινάει στην αυλή μιας ταβέρνας κι ένας κουτσός σκύλος χορεύει πάνω στα μνήματα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2001, 337 σελ.

Ανεμοδείκτης – Γρηγόρης Διπλάρης
Το βιβλίο αυτό περιέχει οκτώ διηγήματα ονείρου και πραγματικότητας με μάλλον περιθωριακούς σχοινοβάτες. Η αναζήτηση περνάει από τη νοσταλγία και το ζόφο.
Ηθοποιοί που έχουν ερωτικούς και υπαρξιακούς σπασμούς. Παράξενες ιστορίες σε ουρανό και γη περιμένουν τον αναγνώστη που καλείται να συγκινηθεί από τη λεπτομέρεια της λέξης. Μια λέξη μόνη σημαδεύει την ύπαρξη, μια λέξη μόνη είναι χίλιες εικόνες. Η περιπέτεια μέχρι την τελείωση περνάει μέσα από έντονα μακιγιαρισμένα κείμενα. Ήρωες θεοί και άνθρωποι ευλογούν τη θάλασσα και το σεντόνι. Μια μουσική ακούγεται από το σεμνό σαντούρι. Η παρουσία του μεταξοσκώληκα καθώς χαράζει βαθιά το στήθος. Οκτώ παιχνίδια στοχασμών και το μελαχρινό κορίτσι που πουλάει λουλούδια στους Αέρηδες σε φτιασιδωμένους αγαπητικούς.

Διηγήματα, Οδυσσέας, 1995, 159 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ωκεανίδα, Libro, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Πατάκη, Οδυσσέας, LIBRON Εκδοτική