Γρηγόρης Καγγελάρης

Γρηγόρης Καγγελάρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γρηγόρης Καγγελάρης γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Κεφαλονιά.
Σπούδασε: Φυσική στο ΕΚΠ, Γερμανική Φιλολογία στο Τ.Η. Aachen και Jazz σαξόφωνο στο Φ. Νάκας (τμήμα του Boston Berklee College of Music). Με την μπάντα των «Ίρις» δισκογράφησε τρεις φορές: Από την άκρη του χρόνου (Legend, 2001), Όμορφη μέρα (Legend, 2002) και Audiophile (Legend,2005). Στην πεζογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το μυθιστόρημα: Ο Σπούτνικ ταξιδεύει ακόμα (Μοντέρνοι καιροί, 2011). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εκπαιδευτικός.
Μυθιστορήματα
Ο Σπούτνικ ταξιδεύει ακόμα (2011), Modern Times

Διηγήματα
Λύκος για πάντα (2022), Εύμαρος

Λύκος για πάντα – Γρηγόρης Καγγελάρης

Λύκος


«Είμαστε μονάχα η σπορά του χθες», έγραψε ο σοφός. «Κι όπως λέει ένας μισογκρεμισμένος τοίχος στα Εξάρχεια: ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ».
Σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων, που λειτουργεί ως θρυμματισμένο μυθιστόρημα, παρακολουθούμε τον πολυμορφικό πρωταγωνιστή, Πέρο ή Πέτρο ή αλλιώς Περσέα, στις κορυφώσεις μα και στις καταβυθίσεις του. Αυτές συνιστούν ψηφίδες μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από δεκαετίες θεμελιώδεις, όσο και εκθεμελιωτικές, ενώ το νήμα της αφήγησης εκτείνεται από τα μετά πολεμικά χρόνια μέχρι και την τρέχουσα πανδημία, σαν μια ακίνητη και ανίκητη στιγμή.

Διηγήματα, Εύμαρος, 2022, 136 σελ.

Ο Σπούτνικ ταξιδεύει ακόμα – Γρηγόρης Καγγελάρης

Ο Σπούτνικ


“Είναι μια αντίστροφη Οδύσσεια. Οι ήρωές μου δεν επιστρέφουν σε καμία Πηνελόπη. Αντίθετα, παλεύουν να αφήσουν τις εστίες και καθετί οικείο πίσω τους. Να βγουν σε ανοιχτό πέλαγος λαχταρούν, να αναμετρηθούν με Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες. Να μαγευτούν από την Κίρκη ονειρεύονται και στο τέλος του δρόμου να βρουν την Καλυψώ…”

Δεκαετία του ’60. Μια παρέα δεκαπεντάχρονων υπερασπίζονται το χρόνο τους, που ο κόσμος των μεγάλων τον απειλεί. Ένα πέτρινο πεζούλι θα γίνει το θέατρο των ονείρων τους, και η γειτονιά το ορμητήριο των περιπλανήσεών τους, καθώς όλα γύρω τους αλλάζουν με ορμή. Θα καταφέρουν απέναντι σε γονείς, σχολείο και δικτατορία να διατηρήσουν την εφηβεία τους ακέραιη αποκρούοντας τους εισβολείς; Τι ρόλο θα παίξουν το γαλλικό νουάρ και η εισβολή του βρετανικού ροκ στην Αθήνα; Για ποιον θα αφήσουν πίσω τα μαθητικά ημερολόγια; Θα μείνουν οι δεσμοί τους άρρηκτοι έως το τέλος;

Έπειτα από σαράντα χρόνια, η Καλυψώ προσπαθεί να ανακτήσει το δικό της χαμένο χρόνο γράφοντας ένα μυθιστόρημα. “Το παρόν είναι μια διάσταση-φάντασμα που ζει μόνο στο παρελθόν και στο μέλλον…” Τι τη συνδέει με κάποιους που η ιστορία τους χάνεται πίσω στο χρόνο; Θα καταφέρει να βρει το συγγραφέα των ημερολογίων και τι προσδοκά από τη συνάντηση αυτή; Θα είναι το γράψιμο του βιβλίου μια πανάκεια για κάθε άλγος ψυχής ή μήπως ένας καινούριος δρόμος με άγνωστο προορισμό, για έναν τόπο που υφαίνει η ελπίδα;

Μυθιστόρημα, Modern Times, 2011, 407 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εύμαρος, Modern Times