Χαρά Νικολακοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χαρά Νικολακοπούλου γεννήθηκε στα Καλάβρυτα.
Είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Από το 1992 μέχρι το 1999 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρίες. Zει στην Καλαμάτα και εργάζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Tμήμα Μεσσηνίας. Διηγήματα και παραμύθια της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Μανδραγόρας, Παρέμβαση, Κοράλλι, δέκατα, Οροπέδιο, Πλανόδιον Ιστορίες Μπονζάι κ.ά. Έχει διδάξει το μάθημα της Δημιουργικής Γραφής σε σεμινάρια στην Καλαμάτα, στο Αίγιο και στη Σπάρτη, και έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) διδάσκοντας το ίδιο μάθημα.
Μυθιστορήματα
41 and a Half Kisses from Mr Leroi (2016), Νικολακοπούλου Χαραλαμπία Φ.

Νουβέλες
Μέλισσες ιέρειες (2015), Γαβριηλίδης

Διηγήματα
Μια τρυφερή καρδιά στο βάθος και άλλες ιστορίες (2018), Θράκα

Θεατρικά έργα
Μπάμ! (2020), ΑΩ Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Διδασκαλία-Ερμηνεία και κριτική
Η δημιουργική γραφή στο γυμνάσιο (2014), Σιδέρη Μιχάλη
Γιάννης Σκαρίμπας: Παραδοξολογίες και γλωσσικές ακροβασίες στο πεζογραφικό έργο του (2016), poema
Ωδή στο κακό (2022), ΑΩ Εκδόσεις

Ωδή στο κακό – Χαρά Νικολακοπούλου

Ωδή στοΜικρή μελέτη για τα Ανεμοδαρμένα Ύψη
της Έμιλυ Μπροντέ


Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, η κατεστημένη ηθική ξηλώνεται εις τα εξ ων συνετέθη, οι πρωτόγονες ορμές, τα βίαια ένστικτα και οι συγκινησιακές παρορμήσεις είναι καταιγιστικά, οι κοινωνικές συμβάσεις και οι θεσμοί χλευάζονται.
Δεν έχουν θέση εδώ οι δακρύβρεχτες μεγαλοστομίες ούτε οι φλύαροι μελοδραματισμοί, στοιχεία με τα οποία ταυτίστηκε κάποια στιγμή το ρομαντικό κίνημα.
Ο λόγος είναι μεστός, τραχύς και στέρεος, οι εξομολογήσεις σπαρακτικές και λιτές σαν τα ανεμοδαρμένα βράχια του τοπίου, οι άνθρωποι είναι γυμνοί, εκτεθειμένοι απέναντι στον εαυτό τους και στην τραγικότητα της ύπαρξής τους.

Μελέτη, ΑΩ Εκδόσεις, 2022, 64 σελ.

Μπάμ! – Χαρά Νικολακοπούλου

Μαύρη κωμωδία


Η Αγγελική είναι σατανικό πλάσμα. Γκροτέσκο απείκασμα της εποχής μας, πεινασμένο για επιτυχία, χρήμα και έρωτα. Ανθεκτικό μικρόβιο προγραμματισμένο να επιβιώνει σε κάθε περίσταση.
Κωμικοτραγικό άθυρμα των καιρών μας, που δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει.

Η Αγγελική είναι εκρηκτικός τύπος.
Κυριο­λεκτικά.
Αλλά μην ξεγελιέστε.
Αυτό δεν είναι ένα σοβαρό βιβλίο.
Είναι μια ιστορία για γέλια. Και για κλάματα.

Θεατρικό, ΑΩ Εκδόσεις, 2020, 96 σελ.

Μια τρυφερή καρδιά στο βάθος – Χαρά Νικολακοπούλου

Μια τρυφερή καρδιάκαι άλλες ιστορίες


Ανθρώπινες σχέσεις. Δύσκολες, τραυματικές, τρομακτικές, αδιέξοδες, παθιασμένες, παράνομες, φονικές. Αλλά και σχέσεις αγαπησιάρικες, τρυφερές, ουσιαστικές, παιχνιδιάρικες.
Σχέσεις ζωής και θανάτου.
Στις ιστορίες αυτές, οι άνθρωποι τρώνε πειραγμένες σοκολάτες, ερωτεύονται επαρχιακά κι ανθίζουν, καθαρίζουν αγκινάρες που αποδεικνύονται τρομακτικές, πεθαίνουν σουρεαλιστικά,
αναθυμούνται μελαγχολικά φραγκόσυκα, γεύονται ιαματικά παιδικά φιλιά.
Ευτυχώς, υπάρχει σε μια γωνίτσα και ο έρωτας, έτσι για να μας δίνει καμιά φορά το κουράγιο να πούμε “Στα κομμάτια η κρίση!”
Και υπάρχει -κάποια σπάνια φορά- η αγάπη, που σε κάνει να βλέπεις την τρυφερή καρδιά που κρύβει η ζωή στο βάθος, πίσω από τα αγκάθια.

Διηγήματα, Θράκα, 2018, 126 σελ.

41 and a Half Kisses from Mr Leroi – Χαρά Νικολακοπούλου

41 and a Half KissesHara Nikola


Vera meets the protagonist of her life for the first time in a dream. Untamed, eccentric and charming, Constantinos is a famous actor who lives in Paris. The dreams continue and, thanks to them, Vera is able to write the book she always dreamed of.

When she meets him in real life, a strange intimacy grows between them.

In Germany, where the shooting of the film based on the book takes place, these two will live a powerful love story, full of mystery and unexpected developments.

But, the book and the film prove to be prophetic and a nightmare is lurking. Horrendous crimes will be committed. Love and death will march hand in hand in an exciting breathtaking journey, full of twists, revelations and pain.

Will they ever discover that behind dreams, beyond love, beyond fear and pain, there is a truth that is called life?

A book about the redemptive power of love and art.

Μυθιστόρημα, Νικολακοπούλου Χαραλαμπία Φ., 2016, 451 σελ.

Γιάννης Σκαρίμπας – Χαρά Νικολακοπούλου

Γιάννης ΣκαρίμπαςΠαραδοξολογίες και γλωσσικές ακροβασίες στο πεζογραφικό έργο του


Πρωτοποριακός πεζογράφος και ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μαχητικός αρθρογράφος αλλά και αμφιλεγόμενος ιστορικός, ο Γιάννης Σκαρίμπας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της λεγόμενης “Γενιάς του ’30”.

“Ιδιότυπος, αντικομφορμιστής, αναρχικός, πρωτότυπος, μοναδικός, αιρετικός, στυλίστας, σουρεαλιστής” είναι κάποια από τα επίθετα που τον συνοδεύουν.

Ο κατακερματισμός της ταυτότητας των ηρώων, η ιδιάζουσα γλώσσα του, η εξάρθρωση της σύνταξης, η υψηλή αυτοαναφορικότητα της γραφής του, η εσωτερική διακειμενικότητα, οι παραδοξολογίες, το υπερρεαλιστικό στοιχείο, η καυστική σάτιρα, ο κλαυσίγελος, είναι κάποια από τα στοιχεία της νεωτερικότητας του πεζού λόγου του.

Στο προκείμενο μελέτημα αναλύονται αρχικά οι γλωσσικές ιδιομορφίες που διαμόρφωσαν το ιδιαίτερο εκφραστικό του όργανο. Σε δεύτερη φάση, διερευνώνται τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τον χαρακτήρα του παραλόγου που διακρίνει τα βιβλία του, οι παραδοξολογίες και οι σχέσεις του με τον υπερρεαλιστικό τρόπο γραφής.

Ερμηνεία και κριτική, poema, 2016, 136 σελ.

Μέλισσες ιέρειες – Χαρά Νικολακοπούλου

Μέλισσες ιέρειεςΔύο νουβέλες


Τέσσερα ανήλικα κορίτσια εξαφανίζονται μυστηριωδώς σε μια επαρχιακή κωμόπολη. Το γεγονός αναστατώνει το μικροσκοπικό τους σύμπαν. Η δασκάλα τους, μια ηλικιωμένη γεροντοκόρη, θα κάνει την τρομερή ανακάλυψη, η οποία ποτέ δεν είμαστε βέβαιοι αν είναι πραγματικότητα ή αποκύημα της ταραγμένης της φαντασίας.
Μέλισσες Ιέρειες
Μια γυναίκα περιπλανιέται χωρίς προφανή σκοπό στην έρημο. Το τοπίο την καταβάλλει και την περιβάλλει. Δεν είμαστε σίγουροι αν η έρημος βρίσκεται ολόγυρα της ή μέσα της ή και τα δύο. Συναντά διάφορους άντρες και ανταλλάσσει μαζί τους τραυματικές εμπειρίες. Φτάνει στον προορισμό της, τον μεγάλο ωκεανό, μόνο και μόνο για να συναντήσει τη μοίρα της.
Ως τον Μεγάλο Ωκεανό

Η αγωνιώδης φυγή στο άγνωστο, η αναζήτηση της γυναικείας ταυτότητας, η επιθυμία για διέξοδο από έναν κόσμο ασφυκτικά κλειστό, είναι τα υπόγεια νήματα που συνδέουν τις δύο νουβέλες αυτού του βιβλίου.

Νουβέλες, Γαβριηλίδης, 2015, 99 σελ.

Η δημιουργική γραφή στο γυμνάσιο – Χαρά Νικολακοπούλου

Η δημιουργική γραφή10 ενδεικτικά σχέδια μαθήματος, 32 φύλλα εργασίας για τα φιλολογικά μαθήματα


Δημιουργικότητα, βιωματική μάθηση, δημιουργική γραφή, φαντασία, κριτικός γραμματισμός, μάθηση στην πράξη. Καινούριοι όροι και πρακτικές που έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα μια διαφορετική θεώρηση της εκπαιδευτικής πράξης με κριτήριο την ανάπτυξη της φαντασίας, της αυτενέργειας και της κριτικής σκέψης των μαθητών…

Σκοπός του εγχειριδίου είναι να βοηθήσει τον διδάσκοντα να εμπλουτίσει τη διδακτική πράξη με ασκήσεις δημιουργικής γραφής, προσφέροντάς του μία ακόμα εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας που μπορεί να εφαρμόσει όποτε και όπως εκείνος κρίνει απαραίτητο, και προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες της δικής του τάξης.

Σπουδή και διδασκαλία, Μιχάλης Σιδέρης, 2014, 142 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σιδέρη Μιχάλη, Γαβριηλίδης, poema, Νικολακοπούλου Χαραλαμπία Φ., Θράκα, ΑΩ Εκδόσεις