Χαρά Σωτηροπούλου

Χαρά Σωτηροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Χαρά Σωτηροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σεναριογραφίας, δημιουργικής γραφής και δημοσιογραφίας. Εργάζεται ως αρθρογράφος, και κείμενα της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει γράψει στίχους, διηγήματα, παραμύθια και ποιήματα, κάποια από τα οποία έχουν διακριθεί και δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος». Το διήγημα της με τίτλο «Φεγγαροκλέφτρα», απέσπασε το Β’ Βραβείο στον Γ’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας Κέφαλος. Έχει συμμετάσχει με κείμενα, ποιήματα και παραμύθια της στα συλλογικά βιβλία «Με ένα στυλό διαρκείας», «Ελάτε να μιλήσουμε για ποίηση», «Ανθολόγιο – πεζά και ποιήματα με θέματα από τους μήνες και τις εποχές» και «Ξεθωριασμένες πεταλούδες» (εκδόσεις Αλάτι). Έχει γράψει ένα διήγημα φαντασίας στον συλλογικό τόμο «13 Alter Ego» (εκδόσεις iwrite). Τον Σεπτέμβριο του 2020, έγραψε το παιδικό ποίημα με τίτλο «Με τα χέρια καθαρά», το οποίο διανέμεται δωρεάν, με σκοπό την υγιεινή των χεριών, και έχει χρησιμοποιηθεί για διδακτικούς σκοπούς σε τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών ανά την Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο του 2022 έγραψε τους στίχους για «Το Τραγούδι του Δέντρου» . Είναι δημιουργός και αρθρογράφος του βιβλιοφιλικού site readoclock.gr και συγγραφέας των παιδικών παραμυθιών «Η περιπέτεια του Κοκό» (εκδόσεις Φυλάτος) και «Μια μέρα αλλιώτικη από τις άλλες» (εκδόσεις Κομνηνός). Και τα δυο της παιδικά βιβλία βρίσκονται στη λίστα εγκεκριμένων βιβλίων από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.
Ποίηση
Διάφανα πινέλα (2023), Εκδόσεις Κομνηνός

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η περιπέτεια του Κοκό (2020), Εκδόσεις Φυλάτος
Μια μέρα αλλιώτικη από τις άλλες (2023), Εκδόσεις Κομνηνός

Διάφανα πινέλα – Χαρά Σωτηροπούλου

Διάφανα


Στα Διάφανα Πινέλα της Χαράς Σωτηροπούλου προσεγγίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη και οι υπαρξιακές διαστάσεις της. Τα ποιήματα της συλλογής είναι ευσύνοπτα και καθένα έχει μια ιστορία να μας διηγηθεί. Μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος που όμως το τέλος δεν είναι πάντα ευτυχές. Ούτε δυστυχές. Η ποιήτρια το αφήνει ανοιχτό σε ερμηνείες. Οι τίτλοι, συνήθως μονολεκτικοί, καταπιάνονται με θεμελιώδεις αξίες, όπως πίστη και ελευθερία. Είναι υπαρξιακά ποιήματα με ένα μέσα-έξω, ένα παιχνίδι στροβιλισμού ανάμεσα στο Εγώ, στο Εσύ, στο Εμείς, στη γυναίκα ως σύμβολο. Επιστρατεύονται όλες οι αισθήσεις τόσο, ώστε ολοκληρώνοντας τη συλλογή έχουμε την αίσθηση ότι ζήσαμε μια πλήρη σωματική εμπειρία.
Αυτή, άλλωστε είναι και η ουσία της ποίησης. Στην πιο μικρή φόρμα να ειπωθούν τα πιο μεγάλα, τα πιο αληθινά. Ειδικά σε μια ρευστή εποχή όπως η δική μας, που οι συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμα νωπές σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο, η αποξένωση, η μοναξιά, ο φόβος, η αλήθεια, το μέσα, το έξω, η Χαρά Σωτηροπούλου εμφανίζεται με μια συλλογή της οποίας τα ποιήματα σταλάζουν στην αναγνωστική συνείδηση τη μνήμη ή την υπόμνηση πως παρά τις όποιες δυσκολίες η ζωή θα έρχεται πάντα και θα μας εκπλήσσει.
Αγγελική Δημουλή, ποιήτρια

Ποίηση, Εκδόσεις Κομνηνός, 2023, 49 σελ.

Μια μέρα αλλιώτικη από τις άλλες – Χαρά Σωτηροπούλου

Μια μέρα


Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και η Αλίκη, περνούν τις μέρες τους συνηθισμένα, μέχρι τη στιγμή που όλα…ανατρέπονται.
Μια βροχερή μέρα, ξεχνούν τα κλειδιά του σπιτιού τους και μένουν έξω από αυτό. Η ατυχία τους θα τους οδηγήσει σε μία μοναδική ανακάλυψη: Το κλειδί που βρίσκεται κάτω από το χαλί της εξώπορτας… τους μιλά και μάλιστα τους βοηθά να μπουν μέσα στο σπίτι.
Με τη συζήτηση μαζί του τους αποκαλύπτεται ένας νέος κόσμος, στον οποίο όλα τα αντικείμενα έχουν φωνή αλλά και ψυχή!
O Γιώργος αποφασίζει να μιλήσει μαζί τους, να τα ακούσει και να κάνει ό,τι μπορεί για να τα δει ευτυχισμένα. Θα μιλήσει με τη σχολική σάκα του, το βιβλίο της γλώσσας και το σοφό ρολόι του τοίχου τους. Ακόμη, θα ακούσει τι έχουν να πουν τα παιχνίδια, η μπάλα του, τα επιτραπέζια και τα παλιά του στρατιωτάκια.
Να, λοιπόν που κάθε αντικείμενο, σαν αυτά που αγνοούμε στην καθημερινότητά μας, έχει να προσφέρει γνώση και μαθήματα ζωής στον Γιώργο αλλά και σε όλους τους μικρούς αναγνώστες.

Εικονογράφηση: Ιωάννα-Σταυρούλα Αθανασοπούλου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2023, 43 σελ.

Η περιπέτεια του Κοκό – Χαρά Σωτηροπούλου

Η περιπέτεια του Κοκό


Το Αβγανιστάν, είναι μια μικρή πόλη στην οποία ζουν όλα τα αβγά, μέχρι τη στιγμή που τα παίρνουν οι άνθρωποι και τα πηγαίνουν στην Αγορά. Μέσα σ’ αυτήν την πόλη ζει και ο Κοκό, ένα οβάλ αβγό μ’ ένα κόκκινο σημάδι λίγο πιο πάνω από την κοιλιά του. Ο Κοκό θα συναντήσει την Κική, ένα αβγό με το ίδιο ακριβώς σημάδι και η αγάπη τους θα φωτίσει όλη την πόλη!

Μέχρι που η αγαπημένη του μια μέρα θα εξαφανιστεί. Ο ήρωας μας θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες για να τη φέρει πίσω και να βρεθούν ξανά μαζί. Θα συναντήσει εμπόδια στον δρόμο του, μα θα γνωρίσει και πολύτιμους φίλους. Θα πάρει σημαντικά μαθήματα ζωής, ενώ θα δείξει τόλμη και θάρρος προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Και όλος ο κόσμος δε θα αργήσει να ανακαλύψει την αληθινή δύναμη της αγάπης!

Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Φυλάτος, 2020, 50 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος, Εκδόσεις Κομνηνός