Χαράλαμπος Κατσάρας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Χαράλαμπος Κατσάρας γεννήθηκε στο Καινούργιο Φθιώτιδας.
Σπούδασε παιδαγωγικά και θεατρική αγωγή, ενώ επί εικοσιπέντε συναπτά έτη εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ειδικεύτηκε στον τομέα της Γλωσσολογίας και η μεταπτυχιακή του εργασία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Λόρδου Μπάυρον. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την πεζογραφία, την ποίηση και το παιδικό θέατρο. Για τη συγγραφική του δραστηριότητα έχει, κατά καιρούς, αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις από λογοτεχνικά σωματεία και διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος, Παρασκήνιο, Μαλλιάρης, Οιωνός, Ελίκρανο, Αποστολική Διακονία. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Μυθιστορήματα
Κονστιστόριο (2020), Όστρια Βιβλίο

Διηγήματα
Ο Άγγελος στην Πόλη (2011), Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αφηγήσεις
Αλ Ισκανταρέγια, η πατρίδα που ονειρευτήκαμε (2006), Παρασκήνιο

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η πόλη με τα χαμένα παραμύθια (2008), Κέδρος

Δοκίμια-Μελέτες-Θέατρο-Εκπαίδευση
Η δραματική τέχνη στο σχολείο (2005), Παρασκήνιο
Παραμύθι: Ο κήπος των αισθήσεων (2011), Οιωνός

Κονστιστόριο – Χαράλαμπος Κατσάρας

Πορφυρά παραπετάσματα


Βυζάντιο, 6ος μ.Χ. αιώνας, χρονική περίοδος κατά την οποία το ανατολικό τμήμα της παλαιάς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας απεκδυόταν το παλαιό Ρωμαϊκό του ένδυμα για να υιοθετήσει το νέο: Τη σύνθεση ενός οικουμενικού κράτους που βασιζόταν στη διοικητική και νομοθετική ιδιοφυΐα της Ρώμης, στον χριστιανισμό καθώς και στις πνευματικές και αισθητικές καταβολές του Ελληνισμού… Το όνομα του Βυζαντινού αυτοκράτορα που κατ’ εξοχήν συνδέθηκε μ’ αυτήν την περίοδο είναι εκείνο του Ιουστινιανού, άρρηκτα ωστόσο συνδεδεμένο με το όνομα της συζύγου του, Θεοδώρας.

Το παρόν έργο (μυθιστορηματική βιογραφία) αναπτύσσει με γλαφυρό τρόπο, μακριά από τη συνήθη ζωηρότητα και σχολαστικότητα της ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας, την πορεία της μεγαλύτερης Βυζαντινής αυτοκράτειρας από την αφάνεια προς τη δόξα και τον λαμπρότερο θρόνο της εποχής της. Γι’ αυτό και δίκαια, πολλοί ιστορικοί, χαρακτηρίζοντας αυτήν την περίοδο, μιλούν για εποχή “του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας”.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2020, 336 σελ.

Παραμύθι: Ο κήπος των αισθήσεων – Μπάμπης Κατσάρας

Θεωρητική ανάλυση και διδακτικές εφαρμογές του παραμυθιού

Παραμύθι-Θεωρία, Οιωνός, 2011, 46 σελ.

Ο Άγγελος στην Πόλη – Χαράλαμπος Κατσάρας
Τέσσερα “βυζαντινά” διηγήματα για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες

Eικονογράφηση: Όλγα Κοτσιρέα

Διηγήματα, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2011, 71 σελ.

Η πόλη με τα χαμένα παραμύθια – Χαράλαμπος Κατσάρας

Ιστορικό μυθιστόρημα


Ο μικρός Ανέστης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις φλόγες του πολέμου. Μαζί με την οικογένειά του θα εγκαταλείψει τη Σμύρνη και θα αναζητήσει μια καινούργια πατρίδα. Εκεί όλοι μαζί και χωριστά ο καθένας θα παλέψουν για να στεριώσουν και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Το αγόρι θα αγωνιστεί να κερδίσει τα χαμένα του όνειρα μέσα από δρόμους δύσκολους. Η νοσταλγία του, όμως, για τη χαμένη πατρίδα θα το συνοδεύει πάντα. Θα έρχεται στο νου του μαζί με τα παραμύθια της Μικρασιάτισσας γιαγιάς του, που έκλειναν μέσα τους όλη τη ζεστασιά και την τρυφεράδα του κόσμου.

Η Σμύρνη θα ‘ναι πάντα για τον Ανέστη η πόλη με τα χαμένα παραμύθια!

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική καταστροφή, μα και για τη νέα ζωή των ξεριζωμένων στην Ελλάδα.
Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (2008)

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κέδρος, 2008, 132 σελ.

Αλ Ισκανταρέγια, η πατρίδα που ονειρευτήκαμε – Χαράλαμπος Κατσάρας
Μια οικογένεια από ένα Ελληνικό χωριό της περιοχής της Μεθώνης αποφασίζει να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο, όπου υπήρχε δουλειά για όλους. Τα έξη χρόνια στην Αλεξάνδρεια, την “Αλ Ισκανταρέγια”, σημαδεύουν τη ζωή του ήρωα, που ξεχειλίζει από αγάπη για τον τόπο. Οι νέες εντυπώσεις επιβάλλονται στη συνείδηση του παιδιού, έτσι ώστε να αγαπήσει την καινούργια γη και να την ποθήσει σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν νέος πια, δουλεύοντας στο καράβι που πιάνει Αλεξάνδρεια, νοιώθει τις μνήμες να φουντώνουν και την αγάπη της χαμένης πια πατρίδας να ξαναέρχεται έντονη.
Αναδρομική αφήγηση που ξετυλίγεται μέσα από εικόνες μνήμης, οι οποίες παρατίθενται με συγκινητική νοσταλγία. Τα τρυφερά χρόνια της εφηβείας και της πρώτης νεότητας του ήρωα μέσα στην ανεμοζάλη των δύσκολων καιρών και η προσπάθειά του να υπερασπιστεί με πάθος τα όνειρά του και να τα διασώσει.

Αφηγήσεις, Παρασκήνιο, 2006, 115 σελ.

Η δραματική τέχνη στο σχολείο – Μπάμπης Κατσάρας
Το θεατρικό παιχνίδι στην τάξη
Τα όσα διδάχτηκα, από την πρώτη μου κιόλας επαφή με το θεατρικό παιχνίδι, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία μου. Ταξίδια άπειρα που μου πρόσφερε η αυθόρμητη δράση των παιδιών, μέσα από το μαγικό κόσμο της φαντασίας και του ονείρου, της έκφρασης και της γνώσης. Μια δράση που στηρίζεται στην ανθρώπινη επικοινωνία και αναδίδει στην επιφάνεια της ζωής ένα πλούσιο συναισθηματισμό, φιλτράροντας την προσωπική απελευθέρωση, ξεχειλίζοντας από αγάπη για τον εαυτό μας, τους γύρω μας, για την αγωγή, για το αύριο…
(Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου)

Θέατρο-Εκπαίδευση, Παρασκήνιο, 2005, 32 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Παρασκήνιο, Κέδρος, Οιωνός