Ιφιγένεια Κολλάρου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιφιγένεια Π. Κολλάρου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Πολιτική των Επικοινωνιών (M.A. in Communications Policy Studies), στο City University του Λονδίνου. Εργάζεται στην τηλεόραση.
Μυθιστορήματα
Μ’ ένα κλικ αλλάζουν όλα (2001), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ο τελευταίος του πάρτι (2017), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Μεταφράσεις
Amoruso, Sophia, #Girlboss (2017), Key Books

Ο τελευταίος του πάρτι – Ιφιγένεια Κολλάρου
Μια κηδεία, μια παρέα με λαμπρό παρελθόν, στάσιμο παρόν και θολό μέλλον, ένας μεγάλος έρωτας σε παρακμή, ένας νεοάνεργος μεσήλικας με τα υπαρξιακά του σε έξαρση, μια μεγαλοκοπέλα που φοβάται τη δέσμευση και μια χώρα σε κρίση.
Σε μια εποχή περικοπών όλα είναι σε ύφεση και υπό διαπραγμάτευση: συναισθήματα, όνειρα, σχέσεις. Οι ισορροπίες χάνονται, τα υπαρξιακά γιγαντώνονται και τα ερωτηματικά κάνουν παρέλαση.
Η αβεβαιότητα και το παράλογο γίνονται μέρος της καθημερινότητας και ο καθένας ψάχνει
τους δικούς του μηχανισμούς επιβίωσης.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2017, 384 σελ.

Μ’ ένα κλικ αλλάζουν όλα – Ιφιγένεια Π. Κολλάρου
Όταν όλα νομίζεις ότι είναι μια χαρά, αλλά τελικά δεν είναι… Όταν βρίσκεσαι θεατής σε ένα ατύχημα χωρίς να το έχεις επιδιώξει… Όταν ο αγαπημένος σου σε έχει μετατρέψει σε τάρανδο, αλλά εσύ ακόμη δεν έχεις καταλάβει τίποτα… Όταν η δουλειά σου γίνεται ανυπόφορη… Τότε έχει έρθει ξεκάθαρα η ώρα να πας θάλασσα. Ένα σακ βουαγιάζ που γεμίζει ρούχα, μια παραίτηση στην κωλότσεπη και το πρώτο πλοίο που φεύγει από τον Πειραιά σε φέρνουν στα καλύτερα μπαλκόνια του Αιγαίου. Και τότε όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Μια μικρή μετατόπιση, μια τόση δα αλλαγή οπτικής, και όλα φαίνονται πραγματικά καλύτερα. Ακόμη και αν δεν είναι η όλη αλήθεια, είναι σίγουρα μια πιο ευχάριστη εκδοχή της.
Όσα συμβαίνουν στη ζωή μπορεί να φαίνονται τυχαία αλλά δεν είναι· μπορεί να μοιάζουν αναίτια αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι – όλα έχουν κάποιο λόγο και όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία που τα βλέπουμε.
Όταν ολόκληρη η ζωή μοιάζει μπερδεμένη και τα γεγονότα δεν έχουν προφανείς εξηγήσεις, το καλύτερο είναι να παίρνουμε μια απόσταση και να τα εξετάζουμε με πιο καθαρή ματιά.
Μια τεράστια βόλτα στα ελληνικά νησιά… Ένα ατέλειωτο zapping στα τηλεοπτικά κανάλια… Ώρες συζήτησης με φίλους και ώρες συστηματικού ατενίσματος του ταβανιού… Είδωλα που απομυθοποιούνται, αγάπες που ξεπερνιούνται… Φίλοι που χάνονται, άγνωστοι που γίνονται φίλοι… Ο σουρεαλισμός στην καθημερινή ζωή. Πολλά ερωτηματικά ζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις. Αν το καλοσκεφτείς, όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2001, 284 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη