Ιλια Λακίδου

Ιλια Λακίδου

Ελληνες λογοτέχνες
«Γεννήθηκα στο Παγκράτι και μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, όπου ζω μέχρι και σήμερα. Έμαθα τα πρώτα μου γράμματα στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού και ολοκλήρωσα το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης.
Σπούδασα θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1995, Mphil. 2001) και έγινα διδάκτορας σκηνογραφίας το 2008 με τη διατριβή : Η συμβολή του Σπύρου Βασιλείου στο θέατρο και το σκηνικό ύφος της γενιάς του ’30 (επιβλέπων καθηγητής: Άγγελος Δεληβορριάς).
Διδάσκω θέατρο από το 1997 στην τυπική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Έχω διευθύνει το θεατρικό εργαστήρι «Παραμυθοϊστορίες» (2000-2004). Με τους μαθητές μου, μικρούς και μεγάλους, έχω παρουσιάσει 50 παραστάσεις, που κυρίως βασίζονταν σε κείμενα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων. Έχω εργαστεί στο Αtelier Σπύρου Βασιλείου (2003-2006) για την οργάνωση του Αρχείου του καλλιτέχνη, την επιμέλεια της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων καθώς και στη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου. Από το 2003 έχω διδάξει στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου Διδακτική του θέατρου, Ιστορία της σκηνογραφίας, θεατρικής αρχιτεκτονικής και ενδυματολογίας και Ιστορία Ευρωπαϊκού Θεάτρου. Έχω συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργασίες μου έχουν δημοσιευθεί σε θεατρικά προγράμματα, περιοδικές εκδόσεις και συλλογικούς τόμους.Από το Νοέμβριο του 2009 εργάζομαι μόνιμα στη Δημόσια Εκπαίδευση.»
Πηγή: lakidou.wordpress.com
Έχει το blog: Ιλια Λακίδου – Θεατρολόγος.
Παιδικό Θέατρο
Από το πριν στο μετά (2022), Κάπα Εκδοτική
Η ζωή είναι μαζί (2022), Κάπα Εκδοτική

Συλλογικά έργα
Σπύρος Βασιλείου, Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Νικολάου: Ζωγραφική για το θέατρο (2000), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Της Αγνής: υστερόγραφο (2008), Ergo
Νότια Πελοπόννησος 1935-1950 (2009), Αλφειός

Η ζωή είναι μαζί – Ίλια Λακίδου

Η ζωή είναιΕορτή λήξης Α΄ τάξης Δημοτικού


Στην Α΄ Δημοτικού, οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποιούν το δικό τους μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της γνώσης. Και στην παράσταση του έργου Η ζωή είναι μαζί, ένα τέτοιο ταξίδι παρουσιάζουν. Σκοπός είναι να γνωρίσουν και να εκφράσουν συναισθήματα και καταστάσεις, και με βιωματικό τρόπο να τα κατανοήσουν, αλλά και να τα μεταδώσουν.

Η Ίλια Λακίδου έγραψε ένα θεατρικό έργο για να το παίξουν μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης ως εορτή λήξης της πρώτης τους χρονιάς στο Δημοτικό Σχολείο. Αποτελεί διασκευή και ανάπτυξη του παραμυθιού του Χρήστου Μπουλώτη «Μία ερωτική ιστοριούλα με καλό τέλος» (Λωτός, 19901) και, φυσικά, μπορεί να παιχτεί και από παιδιά της Β΄ Δημοτικού, ίσως για να γιορτάσουν έναν κύκλο που κλείνει, αυτόν των δύο πρώτων χρόνων στο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούν.

Η έκδοση είναι μέρος της σειράς «Σχολική σκηνή», η οποία περιλαμβάνει θεατρικά έργα που μπορούν να ανέβουν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ικανοποιώντας τη θεματολογία των σταθερών εκδηλώσεων κάθε έτους.

Επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη
Σειρά: Σχολική σκηνή

Παιδικά θεατρικά έργα, Κάπα Εκδοτική, 2022, 32 σελ.

Από το πριν στο μετά – Ίλια Λακίδου

Από το πρινΑποφοίτηση ΣΤ΄ τάξης


Το Δημοτικό τελειώνει. Τι μένει; Είναι οι γνώσεις που πήραμε; Είναι οι φιλίες που κάναμε; Είναι τα ενδιαφέροντα που αναπτύξαμε; Είναι μήπως οι συνήθειες, τα θέλω και τα πρέπει που αντιμάχονται το ένα το άλλο στο πλαίσιο ενός επαναλαμβανόμενου καθημερινού προγράμματος; Και το μετά; Τι θα γίνει μετά; Μετά είναι το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Και μετά; Μετά είναι το μέλλον, αυτό το άγνωστο. Και μέσα σε όλα αυτά, τα όνειρα. Έτσι, κομμάτι κομμάτι στήθηκε μία σπονδυλωτή παράσταση που προσπάθησε να συμπυκνώσει τα όσα οι μαθητές και οι μαθήτριες έζησαν στα έξι χρόνια του Δημοτικού και όσα προσδοκούν από το άμεσο ή το μακρινό μέλλον.

Η σειρά «Σχολική σκηνή» περιλαμβάνει θεατρικά έργα που μπορούν να ανέβουν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ικανοποιώντας τη θεματολογία των σταθερών εκδηλώσεων κάθε έτους. Το Από το πριν στο μετά της Ίλιας Λακίδου απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ Δημοτικού, ώστε να είναι κάτι που θα θυμούνται για πάντα και τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους και ολόκληρη η σχολική κοινότητα. Αντίστοιχα το έργο αυτό μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε σχολείο χωριστά, με άξονα τις μουσικές προτιμήσεις των παιδιών, την παράδοση του κάθε τόπου κ.λπ. Ας γίνει λοιπόν οδηγός για πολλές εκδηλώσεις αποφοίτησης και αφορμή για μοναδικές εμπειρίες…

Επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη
Σειρά: Σχολική σκηνή

Παιδικά θεατρικά έργα, Κάπα Εκδοτική, 2022, 64 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κάπα Εκδοτική