Ίλια Μέγα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ίλια Μέγα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε τη γαλλική γλώσσα στο Institut Français d’Athènes. Εργάζεται ως τραπεζική υπάλληλος. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική. Το ενδιαφέρον της στα χρόνια που ακολούθησαν στράφηκε προς την ποίηση. Η πρώτη ποιητική συλλογή της έχει τίτλο “Το τελευταίο καλοκαίρι”. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 2014 προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της από τη θέση της διευθύντριας Λόγου και Τέχνης του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.
Ποίηση
Το τελευταίο καλοκαίρι (2010), Οροπέδιο
Πάνω στη γέφυρα (2013), Ιωλκός
Λευκό μαντίλι (2013), Ιωλκός
Σκούρο μπλε (2014), Ιωλκός
Ο χαρακτήρας των σκιών (2014), Ιωλκός

Μυθιστορήματα
Οι φύλακες του νομίσματος (2019), Ιωλκός

Νουβέλες
Επικίνδυνη άνοιξη (2015), Ιωλκός
Ανατολικά παράλια (2016), Ιωλκός
Το Fado της καρδιάς (2017), Ιωλκός

Οι φύλακες του νομίσματος – Ίλια Μέγα
Ένα χρυσό νόμισμα από χέρι σε χέρι. Σ’ ένα ταξίδι από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τις μέρες μας – από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην αρχαία Ρώμη κι απ’ την Κωνσταντινούπολη στο Παρίσι της Επανάστασης και στην Αθήνα του 20ού αιώνα.

Μία ιστορία για το ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό μέσ’ από τις περιπέτειες και τις ζωές απλών ανθρώπων που προστάτευσαν την ιστορική μας παρακαταθήκη.

Οι “Φύλακες του νομίσματος”μπορεί να είναι μυθοπλασία, όμως, ποιος γνωρίζει εάν τα γεγονότα έγιναν έτσι ή έστω έτσι;

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2019, 214 σελ.

Το Fado της καρδιάς – Ίλια Μέγα
Το διάσημο ζευγάρι ελλήνων, ο Άνθιμος με την Γκλέντα-Ίρις, και το γιο τους ξεκινούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Πρώτος σταθμός το μαγευτικό νησί των Κυθήρων κι εν συνεχεία το λιμάνι της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα. Όμως …
Μεσ’ από μια νέα σκληρή πραγματικότητα που ανέτειλε εισβάλλοντας ξαφνικά στη ζωή του μικρού Ιάσονα, ο ίδιος προσπαθεί επίπονα για χρόνια μεγαλώνοντας, να ανακτήσει τις ισορροπίες του και να συνεχίσει κανονικά στη δυσοίωνη καθημερινότητά του…
Άραγε, τι θα συμβεί μια νύχτα Πρωτοχρονιάς, που θα λειτουργήσει λυτρωτικά στον ψυχισμό του και θα τον απελευθερώσει απ’ τα δεινά του;

Νουβέλα, Ιωλκός, 2017, 84 σελ.

Ανατολικά παράλια – Ίλια Μέγα
Ιζαμπώ μέσ’ από τις διηγήσεις του παππού Ζαννή, βιώνει το δράμα των προσφύγων του ξεριζωμού…
Ωστόσο ο θάνατος της χτυπά την πόρτα…
Ο Farid και η Jalila -Σύριοι πρόσφυγες- στις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τα δεινά του πολέμου, δεν τα καταφέρνουν…
Άραγε θα κατορθώσει η Ιζαμπώ μαζί με τον εθελοντή γιατρό Μανόλη και τους λιμενικούς, το Χρήστο και τη Μαρκέλλα, ν’ αλλάξουν το ρου των γεγονότων για τον Jamile και τον Khalid, εκεί στα ανατολικά παράλια;
Τα «Ανατολικά παράλια» χαρτογραφούν το δράμα των ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή, πέρα από ταυτότητες, σύνορα, ανθρώπινα εμπόδια.

Νουβέλα, Ιωλκός, 2016, 77 σελ.

Επικίνδυνη άνοιξη – Ίλια Μέγα
Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν δύο γυναίκες, η Λίντα και η Μυρτώ. Ανάμεσά τους ο Άγγελος. Σ’ ένα παιχνίδι ζωής, που ολοένα αναπτύσσεται στις σκέψεις και τις πράξεις τους, οριακά επικίνδυνο… Και η ευτυχία στην κορυφή της πυραμίδας, να μοιάζει ακατόρθωτη κατάκτηση.
Κάτω στη βάση, η ισορροπία των ουσιωδών θεμέλιων λίθων να παραπαίει στη βαλτωμένη δίνη των ανυπότακτων και λανθανουσών ροών, των συναισθημάτων… Και μια ανομολόγητη αγάπη, να περιμένει σιωπηλά τη σειρά της, κάποτε να εξομολογηθεί!
Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται είναι μοιραία και καταιγιστικά εντός της «Επικίνδυνης άνοιξης»!
Άραγε, μπορεί η φιλία να νικήσει τον έρωτα;
Μήπως ο έρωτας ζητά να θυσιάσει τη φιλία;
Και τα μυστικά ανάμεσά τους;
Και η ειλικρίνεια, τι θέση οφείλει να κατέχει;
Ποιος θα κερδίσει άραγε και ποιος θα χάσει τούτη την παρτίδα…
Μήπως κανείς, εντέλει;

Νουβέλα, Ιωλκός, 2015, 77 σελ.

Σκούρο μπλε – Ίλια Μέγα
Η δημιουργός μάς ταξιδεύει με τη συλλογή της στα αβαθή της ανεξερεύνητης θάλασσας της ψυχής μας.
Ανεμοδαρμένη κι απογυμνωμένη από τα λάφυρα της ζωής· αναζητά το παρθένο “Σκούρο μπλε”, την πεντακάθαρη και μυστηριώδη αλμύρα του είναι μας.
Κι αν το καράβι είναι πειρατικό κι ο ωκεανός το καταπίνει· η δημιουργός βρίσκει τη δύναμη και αναδύεται, με ένδυμα την αλήθεια και κόσμημα την ελπίδα για να συνεχίσει το ταξίδι σε πιο γαλήνια και καθαρά νερά.
Τριάντα έξι ποιήματα παρακαταθήκη για έναν απόπλου ζωής και ουσίας.

Ποίηση, Ιωλκός, 2014, 46 σελ.

Ο χαρακτήρας των σκιών – Ίλια Μέγα
Στη νέα ποιητική συλλογή της Ίλια Μέγα οι μεγάλες αξίες τέμνονται για να δημιουργήσουν το σημείο αναφοράς της αναγέννησης της ανθρώπινης ψυχής.
Η ποιήτρια κατακρημνίζει με το ρηξικέλευθο λόγο της τις Σκιές που εγκολπώνονται εντός της. Τις αποχαρακτηρίζει και τις αποδομεί, βήμα βήμα, δίχως ψήγμα να χάνεται από την ελπιδοφόρα συνένωση των πολύτιμων που πρέπει να ψηφιδωτούν την ανθρώπινη ψυχή.

Ποίηση, Ιωλκός, 2014, 46 σελ.

Πάνω στη γέφυρα – Ίλια Μέγα
Η ποιήτρια, στη συλλογή της, επαναπροσδιορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη σ’ αυτό που επιτάσσει η εποχή. Δεν εγκλωβίζεται στα ναρκοπέδια του εγώ. Συνταξιδεύει με τα πρόσωπα-πρωταγωνιστές των ποιημάτων της κι όταν κάποια στιγμή βρίσκεται “Πάνω στη γέφυρα” νιώθει σίγουρη και ελεύθερη ότι μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια.
Η Ίλια Μέγα με δωρική γραφή, αφού ταυτίζεται πρώτα με τους αναγνώστες της, τους προσανατολίζει σε ανεξερεύνητες διαδρομές με όραμα για δημιουργία.

Ποίηση, Ιωλκός, 2013, 46 σελ.

Λευκό μαντίλι – Ίλια Μέγα
Η δημιουργός, στη νέα της ποιητική συλλογή, υποδέχεται τον Άνθρωπο με μια αγκαλιά ανοιχτή. Και αν και είναι πολλά αυτά που τον βαραίνουν, τον αποδέχεται σ’ όλο το μεγαλείο του. Στέκεται δίπλα του στα αδιέξοδα και με το λόγο της τον αφυπνίζει και του δίνει ώθηση.
“Λευκό μαντίλι” όχι ανακωχής, αλλά ελπίδας ανεμίζει η ποιήτρια με σκοπό να βοηθήσει τον Άνθρωπο να δώσει τέλος στην πολιορκία της πολυδιάστατης υπόστασής του.

Ποίηση, Ιωλκός, 2013, 46 σελ.

Το τελευταίο καλοκαίρι – Ίλια ΜέγαΠοίηση, Οροπέδιο, 2010

Πηγές: Biblionet, Οροπέδιο, Ιωλκός