Από το 1967 ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε δημοσιογραφία στο “Central Office of Information” του Λονδίνου. Από το 1977 έως το 1985 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη” με βιβλιοκρισίες. Ιδρυτικό στέλεχος της ΕΡΤ3 και διευθυντής της καθώς και σύμβουλος διοίκησης μέχρι το 2011. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1978 με ποιήματα από το περιοδικό “Παραλλάξ”. Ως πεζογράφος συνεργάστηκε στενά με τα περιοδικά “Παραφυάδα” και “Το τραμ” (τρίτη διαδρομή). Κυκλοφόρησε τα βιβλία : “Βόλτες με πιτζάμες” (αφηγήματα, 1985), “Οδηγός πλεύσεως” (μικρά πεζά, 1986), “Ονειρικός τρομοκράτης” (μικρά πεζά, 1987), “Θέματα εκθέσεων” (μικρά πεζά, 1989), “Γράμματα στη μητέρα” (1990), “Καλύτερα να νικούσαν οι κόκκινοι” (διηγήματα, 1991), “Μαύρο πουλί στο βλέμμα” (νουβέλα, 1993). Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, σουηδικά και τουρκικά. Είναι Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.-ΜΘ.
Φάτε μόνοι – Ηλίας Κουτσούκος
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ένας μαθητής γυμνασίου της μακρινής επαρχίας αρνείται να προσαρμοστεί στο σύστημα αξιών που κυριαρχεί. Aντιπαθεί την οικογένειά του, το σχολείο, τους χωροφύλακες, τους πλούσιους, τους βολεμένους. Yποψιάζεται πως όλα γύρω του είναι ένα βρώμικα στημένο παιχνίδι κι ονειρεύεται πως μπορεί να ξεφύγει απ’ όλα αν γίνει παραγωγός ραδιοφώνου, κάποιος που όλοι θα θαυμάζουν…
Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2006, 157 σελ.
Delivery Boy – Ηλίας Κουτσούκος
Είναι εποχή για να λέμε λίγα.
Με τα πολλά μπερδευόμαστε, μεγαλώνει η υπαρξιακή αγωνία, πληθαίνουν τα αδιέξοδα.
Σ’ αυτή τη σειρά των μικρών διηγημάτων ένιωσα πως λειτουργώ σαν delivery boy. Είμαι ένας πιτσιρικάς που τρέχει μ’ ένα σαραβαλιασμένο μηχανάκι νυχτιάτικα να παραδώσει μικρές ιστορίες, κοτομπουκιές, σουβλάκια-πίτες, σαλάτες λογοτεχνίας σε πεινασμένους πελάτες, απ’ τη μια άκρη της πόλης στην άλλη.
Με παρακολουθούν ο πατέρας κι η μάνα που δεν έχω, οι φίλοι μου κι άλλοι πολλοί που ‘χω συναντήσει στη σύντομη ζωή μου.
Μερικοί πελάτες θα χαρούν, άλλοι θα γκρινιάξουν, μερικοί θα μου δώσουν ακριβώς το αντίτιμο, άλλοι ένα μικρό φιλοδώρημα.
Το μενού έχει επίσης ένα αλτσχάιμερ σε παπούτσι, μια λαμπρή ψεματάρα, μια μπάλα σε πα-γκάκι, έναν συντηρητή εικόνων, έναν ταγματάρχη του Εμφυλίου, έναν Τολστόι κατακέφαλα, δυο χοντρούς, τον ταχυδρόμο του Συρράκου, Ελβετούς που δεν πολέμησαν ποτέ τους, τον Ρικάρντο που θύμωσε κι έφυγε, έναν όλμο μέσα σε τσίπουρο, μαχητικά στη μύτη του Όρους, γόβες με νόημα, τη Φλώρα των αστικών, τα παιδιά της διασκέδασης, διάφορες άλλες ιστορίες και καλή σας όρεξη…
Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2013, 111 σελ.
Ο λύκος που γέρασε – Ηλίας Κουτσούκος
Ποίηση, Bibliotheque, 2019, 74 σελ.
Μαθήματα ανατομίας – Ηλίας Κουτσούκος
Πρόκειται για μικρές ιστορίες, αφηγήματα στιγμών, εποχών, διαδρομών με “ήρωες” που οι περισσότεροι υπήρξαν παρόντες στην πραγματική ζωή.
Σ’ αυτές τις μικρές φόρμες αφήγησης σημασία έχει η γωνία “διαφυγής” μέσα από το επίπεδο του ρεαλισμού και τις μαγικές διαστάσεις του Χρόνου. Δεν γνωρίζω πώς ακριβώς γίνεται αυτό, αλλά στις περισσότερες ιστορίες ήμουν εκεί ακόμα κι αν δεν υπήρχα.
Ο αλγόριθμος της Λογοτεχνίας γίνεται αλγόριθμος ζωής αν ο δημιουργός, ο συγγραφέας, ο ποιητής, ο συνθέτης, μπορεί ν’ ανοίξει μια μικρή χαραμάδα φωτός στη στυγνή και φαιά πραγματικότητα.
Τα υπόλοιπα είναι κριτική άποψη του καθενός και η ανάλογη διάθεση.
Διηγήματα, Μελάνι, 2020, 106 σελ.
Φάτε μόνοι (2006), Κέδρος
Νουβέλες
Μαύρο πουλί στο βλέμμα (1993), Εκδόσεις Καστανιώτη
Διηγήματα
Γράμματα στη μητέρα (1990), Παρατηρητής
Καλύτερα να νικούσαν οι κόκκινοι (1991), Νεφέλη
Οταν το δάσος μπήκε στην πόλη (1996), Παρατηρητής
Delivery Boy (2013), Γαβριηλίδης
Μαθήματα ανατομίας (2020), Μελάνι
Ποίηση
Ο λύκος που γέρασε (2019), Bibliotheque
Μικρά πεζά
Ονειρικός τρομοκράτης (1981), Μπαρμπουνάκης Χ.
Οδηγός πλεύσεως (1986)
Θέματα εκθέσεων (1989)
Αφηγήματα
Βόλτα με πιτζάμες (1985), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ποιητικά
Για τους φίλους του Παρατηρητή που κρατάνε σημειώσεις (1999), Παρατηρητής
Ο ακροβάτης των λέξεων (2002), Παρατηρητής
Συλλογικά έργα
Διηγήματα μὲ 300 λέξεις (1994)
Εν Θεσσαλονίκη: 13 σύγχρονοι πεζογράφοι (2001)
Ο δρόμος για την Ομόνοια (2005)
Ενδοσκεληδόν (2008)
Πηγές: Biblionet, Μελάνι, Γαβριηλίδης, Παρατηρητής, Νεφέλη, Bibliotheque, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη