Ηλίας Δ. Παπακωνσταντίνου

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Δεσφίνα Φωκίδος.
Είναι Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Ιταλικής Λογοτεχνικής Ένωσης Dante Alghieri, ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού φορέα “Ορίζοντες”, ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου “Τεχνοχώραφο” και μέλος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού. Έχει λάβει μέρος σε κριτικές επιτροπές σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και έχει μιλήσει για το έργο πολλών ποιητών. Έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας και Ταμίας της Π.Ε.Λ. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και ένα βιβλίο σε πεζό και ποιητικό λόγο.
1. “Αστερισμοί στα πνεύματα από πέτρα και σάρκα”
2. “Από πέτρα και σάρκα”,
3) “Πρόσθεσε – Αφαιρώντας” που έχει γράψει εισαγωγικό σημείωμα η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
4) “μικροί θεοί – Μεγάλοι Άνθρωποι”
5) “Αήττητο Αλάτι” (10 ποιήματα του βιβλίου έχουν μελοποιηθεί από την συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου και ένα από την Κρινιώ Νικολάου. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει και cd).
Τον Ιούλιο του 2017 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σε πεζό λόγο με τον τίτλο
6) “Ο Κύριος You See”.
7) Τον Φεβρουάριο του 2021 εξέδωσε την τριλογία με τίτλο ” Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο”
Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδίκτυο. Ακόμη, πολλά από αυτά ακούγονται από το ραδιόφωνο του Μελωδία fm. Διοργανώνει μουσικοποιητικές παραστάσεις με εξαιρετικούς ερμηνευτές και ανθρώπους της τέχνης γενικότερα, θέλοντας η ποίηση να φτάσει όσο είναι δυνατόν σε πιο πολύ κόσμο.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Πολωνικά, Ουκρανικά και στα Γερμανικά από τον Αργύρη Σφουντούρη. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ποιητικές ανθολογίες. Ποιήματά του βρίσκονται στην λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση και στην εγκυκλοπαίδεια γραμμάτων και τεχνών της Αμφικτιονίας Ελληνισμού. Πολλά έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες, Νίκο Φυλακτό, Αρετή Κοκκίνου, Κρινιώ Νικολάου, Λίνο Κόκοτο, Φίλιππο Περιστέρη, Χρύσα Κωττάκη, Νίκο Πιτλόγλου, Βασίλη Ανδρικόπουλο και Τέτη Κασιώνη.

Άρθρο του για την ποίηση και ειδικά για την ελληνική ποίηση, συμπεριλήφθηκε σε βιβλίο που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο του Κιέβου το 2019.

Για την ποίησή του έχουν γράψει και μιλήσει πολλοί άνθρωποι του χώρου, όπως ο Θεόδωρος Σαντάς (Ποιητής, μαθηματικός, κριτικός ποίησης, πρώην πρόεδρος λογοτεχνών βορείου Ελλάδος), Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ (Ποιήτρια), Κώστας Καρούσος ( Ποιητής, κριτικός ποίησης, ζωγράφος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών), Λουκία Στέφου (φιλόλογος), Αθανασία Παπακωνσταντίνου (φιλόλογος), Στέλλα Φιλιππάκη (Φιλόλογος), Κώστας Νίγδελης (Νομικός, συγγραφέας, ιστορικός, ερευνητής), Θανάσης Παντές (Δημοσιογράφος – Ποιητής), Βέρα Βασιλείου (Ποιήτρια/Στιχουργός), Νότης Μαυρουδής (Συνθέτης), Δημήτρης Λέντζος (Στιχουργόε-Συγγραφέας) κ.α. Έχει μεγάλο ανέκδοτο έργο, για 18 βιβλία περίπου και πολλούς στίχους για μελοποίηση.

Τον Νοέμβριο του 2015 συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ ποίησης του Πόζναν στην Πολωνία. Τον Απρίλιο του 2017 παρουσίασε το σύνολο του ποιητικού του έργου στη Γερμανία (Βερολίνο). Τον Οκτώβριο του 2019 συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ ποίησης στο Τσερνίγιβ της Ουκρανίας και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, παρουσίασε στο Κίεβο μαζί με την μεταφράστρια Οξάνα Τερέσενκο , δίγλωσση ανθολογία νεοελληνικής ποίησης. Τιμήθηκε από τον Πρέσβη της Ουκρανίας, στην Ουκρανική Πρεσβεία στην Αθήνα, για την συμβολή του στον πολιτισμό.

Διοργάνωσε επί τρία χρόνια με επιτυχία στους Δελφούς, στο μουσείο Άγγελου και Εύας Σικελιανού, πολιτιστική εκδήλωση με ποίηση, μουσική και θέατρο, με στόχο να φτάσει το ελληνικό πνεύμα ψηλά. Όλοι οι συντελεστές των εκδηλώσεων πήραν μέρος αφιλοκερδώς.

Ποιήματά του και στίχους έχουν ερμηνεύσει: Λάκης Χαλκιάς, Κρινιώ Νικολάου, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Αργυρώ Καπαρού, Βασίλης Γισδάκης, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Θέλμα Καραγιάννη, Σοφία Ανδριανού, Αλίκη Ζωγράφου, Κατερίνα Κουρεντζή , Μάνια Παπαδημητρίου και Ντομένικα Ρέγκου.

Το ποιητικό του έργο “Μάρμαρα ψυχής” είναι ένα ορατόριο που πλαισιώνεται από χορωδία, απαγγελίες και χορικά. Αποτελείται από επτά ποιήματα τα οποία αναφέρονται στα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι μια ιδέα του ποιητή να υμνήσει τα ζωντανά μάρμαρα, αυτά τα αριστουργήματα, που έχουν αποσπαστεί από το σώμα τους τόσο βίαια. Τα επτά αυτά ποιήματα τα έχει μελοποιήσει ο συνθέτης- μαέστρος Νίκος Φυλακτός. Βασικός ερμηνευτής είναι ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος. Το έργο αυτό έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά από την μεταφράστρια Τζωρτζίνα Καββαδά.

Το ποιητικό έργο του ” Διάλογος με τον κυρ. Αλέξανδρο ” έχει παιχτεί θεατρικοποιημένο στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στους Δελφούς, στην Π.Ε.Λ. και στη Νάξο. Γι΄ αυτό το έργο έγραψε δώδεκα νέα ποιήματα που τα μελοποίησε η Αρετή Κοκκίνου, ερμηνευτές είναι η Αργυρώ Καπαρού και ο Βασίλης Γισδάκης.

Ενδεικτικά κάποια βραβεία:
Λογοτεχνικός διαγωνισμός “Σικελιανά”
Το ποίημα “Ωδή στον Πάμπλο Νερούδα” πήρε το πρώτο βραβείο στη μετάφραση. Το ποίημα αυτό έχει μεταφραστεί στα Ισπανικά από την καθηγήτρια Αρετούσα Γιαννακού και τον σπουδαίο Χιλιανό Miguel Castillo Didier ελληνιστής, καθηγητής-συγγραφέας. Το ποίημα βρίσκεται στο ίδρυμα Pablo Neruda στο Σαντιάγκο της Χιλής.
Το πεζοποίημα “Κύτταρο” πήρε το πρώτο βραβείο
Το ποίημα “Προσαρμόσου στ΄ Απροσάρμοστα” απέσπασε το δεύτερο βραβείο,
Το παραμύθι “Οι Πορτοκαλιές” πήρε το δεύτερο βραβείο,
Το μυθιστόρημα “Σε τούτο και σε κείνο τον τόπο” απέσπασε το τρίτο βραβείο
Η ποιητική συλλογή “Πρόσθεσε Αφαιρώντας” πήρε πρώτο βραβείο.
Παγκόσμιος διαγωνισμός ποίησης από την Αμφικτιονία Ελληνισμού
Το ποίημα “Πνεύμα Αρχαίο” πήρε τον πρώτο έπαινο
Το ποίημα “Λαέ μου” πήρε το πρώτο βραβείο
Το ποίημα “Από κάστανο και έρωτα” απέσπασε το 2ο βραβείο
Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες στους Δελφούς
Το ποίημα “Σταχτωμένα χρώματα” απέσπασε το πρώτο βραβείο
Πανελλήνιο φεστιβάλ ποίησης στη Θεσσαλονίκη
Το ποίημα “Άδικο-Δίκαιο” κατακτά το πρώτο βραβείο
Παίρνει κι άλλα πέντε βραβεία σε ισάριθμες ποιητικές ενότητες
Παγκόσμιος Διαγωνισμός ποίησης Nosside Italia 2018
To ποίημα “Δρόμος σουγιάς” παίρνει βραβείο ανάμεσα σε 99 χώρες.

Έργα υπό έκδοση τους επόμενους μήνες: Το παραμύθι “Πορτοκαλιές” δύο ποιητικές συλλογές, το ποιητικό έργο “Ασία μου Μικρά” και μελοποιημένοι στίχοι σε cd.
Μυθιστορήματα
Ο κύριος “You See” (2017), Εκδόσεις Τάδε Έφη
Ο κύριος “You See” (2019), Εκδόσεις Τάδε Έφη (E)

Ποίηση
Αστερισμός στα πνεύματα από πέτρα και σάρκα (2011), Ιδιωτική έκδοση
Από πέτρα και σάρκα (2012), Βεργίνα
Πρόσθεσε–Αφαιρώντας (2014), Ημικύκλιο
Μικροί θεοί μεγάλοι άνθρωποι (2015), Αγγελάκη Εκδόσεις
Αήττητο αλάτι (2018), Μετρονόμος

Θεατρικοποιημένος λόγος-Αφηγήσεις
Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο (2021), Αττικός

Συλλογικά έργα
Αισθητικές αναλύσεις ποιητών (2013), Εκδόσεις ΑΝΕΜΟΣ
Ποιητική ανθολογία 127 φωνές (2013), Εκδόσεις Σύλλογος “Ομάδα Πρωτοβουλίας”
Λόγος ο Ελληνικός (2014), Εκδόσεις Αμφικτυονία Ελληνισμού
Με το π της ποίησης (2018), ΑΩ Εκδόσεις
Όταν ακούς ποίηση να βγαίνεις (2019), Εκδόσεις Όταν
Ανθολογία σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης (2019), Δίγλωσση ανθολογία, στα ελληνικά και ουκρανικά που εκδόθηκε στην Ουκρανία

Βραβεία-Διακρίσεις
Άδικο-δίκαιο – 1ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης (2013)
Σταχτωμένα χρώματα – 1ο Βραβείο στους Πανελλήνιους ποιητικούς αγώνες στους Δελφούς (2013)
Λαέ μου – 1ο Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού (2014)

Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο – Ηλίας Δ. Παπακωνσταντίνου

Διάλογος


“Ο Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο” του Ηλία Δ. Παπακωνσταντίνου, μετά από μία πορεία πέντε ετών συγγραφής της τριλογίας και των δώδεκα νέων στιχουργημάτων που μελοποιήθηκαν από την συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου, έγινε βιβλίο και τυπώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, από τις εκδόσεις Αγγελάκη “Αττικός”.
Το πρώτο μέρος της τριλογίας έχει θεατρικοποιηθεί και έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο «Άγγελου και Εύας Σικελιανού» στους Δελφούς, στον χώρο «Ελαιόλιθος» στη Νάξο και στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στην Αθήνα.
Στο πρώτο μέρος της τριλογίας ο συγγραφέας αφηγείται αλλά και συνδιαλέγεται με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που επιστρέφει στη ζωή σήμερα και συνομιλούν για την γλώσσα μας καθώς και για κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα.
Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας μας μιλά για την φυσική επαφή του στο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο και την φανταστική συνάντηση τους.
Στο τρίτο μέρος ο συγγραφέας μας μιλά για την Σκιάθο και περιγράφει τις ομορφιές του νησιού μέσα από κοινωνικές προεκτάσεις.

Θεατρικοποιημένος λόγος, Αφηγήσεις, Αττικός, 2021, 65 σελ.

Ο κύριος “You See” – Ηλίας Δ. Παπακωνσταντίνου

Ο κύριος "You See"


Πρόκειται για έργο πρωτότυπο, πολυεπίπεδο και αξιόλογο. Κατ’ αρχάς, η ιστορία είναι αληθινή – πρόκειται για πρόσωπο της οικογένειας του συγγραφέα, εξ ου και η έκδοση συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό. Επίσης στην έκδοση έχει ενταχθεί και γλωσσάρι, καθώς και βιογραφικό του κυρίου You See, Γεώργιου Παπακωνσταντίνου (1892-1969).

Ο λόγος του Ηλία Παπακωνσταντίνου συγκινεί. Η ξενιτιά, η μετανάστευση, η προκοπή στα ξένα, η απομάκρυνση από την εστία, από την οικογένεια, ο πόνος της μάνας που μένει πίσω, το πού ανήκουμε, τι θέλει η ψυχή μας, πού είναι η γη της επαγγελίας, είναι θέματα που πάντοτε – και στο χθες και στο σήμερα και στο αύριο – υπάρχουν στον ανθρώπινο βίο.
Ο “ΚΥΡΙΟΣ YOU SEE” είναι ένα σπουδαίο έργο, όχι μόνο καλλιτεχνικής – λογοτεχνικής αξίας, αλλά ένα έργο βαθύτατα ανθρωπιστικό.
02 Ιουλίου 2017
Στέλλα Φιλιππάκη
Φιλόλογος

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Τάδε Έφη, 2017, 2019, 199 σελ.

Αήττητο αλάτι – Ηλίας Δ. Παπακωνσταντίνου
Ο σύγχρονος ποιητής Ηλίας Παπακωνσταντίνου συναντά τη συνθέτη Αρετή Κοκκίνου στο βιβλίο-cd “Αήττητο αλάτι” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Ο λόγος του ποιητή περιγράφει τη ζωή, τον έρωτα, τον πόλεμο, την αδικία με εικόνες της πόλης αλλά και της ελληνικής φύσης που τόσο αγαπά. Η μουσική ντύνει την ποίηση με σύγχρονα στοιχεία αλλά και μελωδικότητα.
Η έκδοση περιλαμβάνει σε έντυπη μορφή και cd ήχου έντεκα μελοποιημένα ποιήματα και στίχους του Ηλία Παπακωνσταντίνου (ένα εξ’ αυτών σε μουσική της Κρινιώς Νικολάου), καθώς και την ενότητα “Μάρμαρα ψυχής”, δεκατρία ποιήματα που εκδίδονται για πρώτη φορά.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Ελισσάβετ Καρατζόλη, Αργυρώ Καπαρού, Κρινιώ Νικολάου, Θέλμα Καραγιάννη, Σοφία Ανδριανού και Κατερίνα Κουρεντζή. Απαγγέλουν οι ηθοποιοί Μάνια Παπαδημητρίου και Ντομένικα Ρέγκου.
Mουσική σύνθεση: Αρετή Δ. Κοκκίνου

Για ν’ αγαπάς θέλει πολύ μεγάλη ανδρεία
πρέπει να είσαι της καρδιάς επαναστάτης,
θέλει η ψυχή να μην μετρά υπεροψία
να μην ακούς την λογική της αυταπάτης.
Αν αγαπάς δεν θα μετράς ήλιο να δίνεις
δεν θα κρατάς το πέλαγο ποτέ δεμένο,
θα περισσεύει η ψυχή που θα αφήνεις
σε κάθε τι, σε κάθε τι ναυαγισμένο.
Το ν’ αγαπάς θέλει γυμνή σου την αλήθεια
σκέψεις μικρές να μην κρατά ποτέ το βλέμμα,
πρέπει η στιγμή να κομματιάζει την συνήθεια
να αναζητάει την αλήθεια μες στο ψέμα.

Ποίηση, Μετρονόμος, 2018, 49 σελ.

Μικροί θεοί μεγάλοι άνθρωποι – Ηλίας Δ. ΠαπακωνσταντίνουΠοίηση, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2015, 46 σελ.

Πρόσθεσε–Αφαιρώντας – Ηλίας Δ. Παπακωνσταντίνου
Εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 και είναι αφιερωμένη στον ποιητή και άνθρωπο Θεόδωρο Σαντά.
Το εισαγωγικό σημείωμα έχει κάνει η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.
Πολλά από τα ποιήματα της συλλογής έχουν διακριθεί-βραβευθεί προ της εκδόσεώς τους, όπως τα ακόλουθα:
Το 2013 το ποίημα «Σταχτωμένα χρώματα» απέσπασε το πρώτο βραβείο στους Πανελλήνιους ποιητικούς αγώνες στους Δελφούς
Το 2014 το ποίημα «Λαέ μου» πήρε πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.
Στο Πανελλήνιο φεστιβάλ ποίησης της Θεσσαλονίκης, το ποίημα “Αδικο-Δίκαιο” κατακτά το πρώτο βραβείο.
Τα ποιήματα με τίτλους «Αστραποβόλα Γη», «Φωνές της Γης» και «Χέρι Ειρήνης-Αυγή Ελευθερίας» βραβεύτηκαν από το «Earth Poetry&Literary Festival».

ΑΔΙΚΟ-ΔΙΚΑΙΟ
Ετούτη η ζυγαριά θρέφει άνισα στόματα.
Εκείνο με τα χαλασμένα δόντια κλειδώνει αλήθειες,
το άλλο με τη χθεσινή φθορίωση
πλάθει τη νέα ρητορική της άδικης δικαιοσύνης
των εξωτερικών σταυρών της λάμψης, της αναλαμπής
που κείτεται σε αιχμαλωσία.
Αυτά τα σπασμένα νοήματα μεσιάζουν τον πόνο
ζητούν μια ψύχα δίκιο, ατρύγητη
και η συγχορδία των φλεβών
θα πιάσει χαμηλό κυματισμό κι αφρό περίσσιο.
Βλέπω αγέλαστο χαμόγελο
και στάλες θανάτου στην κοσμοθεωρία
της ένοχης επίπεδης περιόδου.
Ε, εσείς απροσάρμοστα χαμηλά σκαλοπάτια
η δικαιοσύνη πολλές φορές δε σας θωρεί
κι όμως είναι η μητρική σας σκέψη
και η γωνιά του κόπου σας.
Εκεί κόβεται το αίμα σε γλωσσικές
αναχαιτήσεις και φωτοσυνθέσεις στο ζύγι.
Αυτή ξέρει πως την ποθείτε
με πλυμένο λόγο και ατόφια δράμια.
Εσείς χωρίς αυτή δε ζείτε
γιατί εσείς είστε η δικαιοσύνη!

Α-Ω ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ
Ψάχνοντας το χειμώνα για σταφύλια παλιάς μαύρης ποικιλίας,
ώστε να ισορροπήσω στα κίτρινα φαινόμενα,συνάντησα
τα αργόσυρτα σωματίδια στις Ομηρικές εκβολές
που είχαν όλο το μούστο ατόφιο
και πανσέληνες περισπωμένες.
Ήταν φτιαγμένα από ένα ν, από ένα ω,
από αταλάντευτα διαλυτικά, από ένα π
και διάφανους δίσκους που χωρούσαν το σύμπαν
στην καθημερινή αναστάσιμη πλέξη τους.
Δε με κυνηγούσαν να μάθω να ξεκλειδώνω το νου,
έτσι αήτητα πάντα ερχόντουσαν και μάγευαν
χωρίς βουή, χωρίς εγώ, χωρίς τα περίσσια,
αλλά με όραμα συνέχεια καρφίτσωναν
αστέρια σε ωχρούς βράχους.
Δίχως να μετράνε κλώνους
αλλά οι κλώνοι να γίνονται
από μόνοι τους ρ, φ, δ
και κέρας στη λαβή της μελανί διάστασης του κύματος.
Έβγαινε ο ήλιος απ’ τον κρατήρα γεωμετρώντας τη γη
και η νύχτα μάζευε και αποκρυστάλλωνε τη λάμψη της αστραπής
πλέκοντας μέσα της το Ε,το Λ,το Σ,σ’ έναν άσκεπο λαβύρινθο
που οι ρυτίδες του πνεύματος αναζητούσαν το Α της λύσης
το Α της περιπλοκής,εκεί που τα δέντρα δέχονταν
μόνο εξώφυλλα να γίνουν και σελίδες τσαμπιά.

Ποίηση, Ημικύκλιο, 2014

Από πέτρα και σάρκα – Ηλίας Δ. Παπακωνσταντίνου
«Θυμάμαι βλέπω ζω»
Πώς να θυμηθώ τον πόλεμο; Πώς;
Λευκά σεντόνια στα μάτια μου,
χωμένα στο χιόνι κλαριά
και ακουμπούσα το θάρρος,
την κούραση, την τόλμη.

Πώς να θυμηθώ τα ξύλινα πόδια του πάγου,
τα σκουριασμένα αγγεία,
τα λαδωμένα σκουτιά της νίκης, της ψυχής,
της μεγάλης φωνής που έβγαινε κυριολεκτικά
από τα έγκατα του σκισμένου στήθους; Πως;…

Ποίηση, Βεργίνα, 2012, 75 σελ.

Αστερισμοί στα πνεύματα από πέτρα και σάρκα – Ηλίας Δ. Παπακωνσταντίνου

Αστερισμοί στα πνεύματα

Ποίηση, Ιδιωτική έκδοση, 2011

Πηγές: Biblionet, Βεργίνα, Αγγελάκη Εκδόσεις, Μετρονόμος, Εκδόσεις Τάδε Έφη