Ιωακείμ Παπαχρόνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ιωακείμ Χ. Παπαχρόνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967.
Είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Μαθήματα υποκριτικής” (αυτοέκδοση, 1999), “Όψεις αβύσσου” (Παρατηρητής, 2001) καθώς και το αλφαβητάριο εννοιών “Από το Α έως το Ω” (Οδός Πανός, 2007). Ζει και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα.
Πεζογραφία
Από το Α έως το Ω (2007), Οδός Πανός
Κατεβάζοντας ζωή από το διαδίκτυο (2017), Κέδρος

Ποίηση
Μαθήματα υποκριτικής (1999), Aυτοέκδοση
Όψεις αβύσσου (2001), Παρατηρητής

Συλλογικά έργα
Ανθολογία μικρού διηγήματος για τη νύχτα (2017), Κύμα

Κατεβάζοντας ζωή από το διαδίκτυο – Ιωακείμα Παπαχρόνης
Σ’ αυτό το βιβλίο δεν θα βρει κανείς οδηγίες του τύπου “How to create the perfect profile”. Ή μπορεί και να βρει. Εξαρτάται. Από το εάν στον καθρέφτη μας αντικρίζουμε το είδωλο που θα θέλαμε να δείχνει ή βλέπουμε αυτό που αποκαλύπτει. Εάν περιοριζόμαστε στο να θαυμάζουμε το άψογο τόξο των φρυδιών μας ή τολμάμε να δούμε κάτω απ’ την – ούτως ή άλλως παραμορφωμένη από φίλτρα – μύτη του face μας. Εάν βαυκαλιζόμαστε με τη λάμψη των faux στολιδιών μας ή συνειδητοποιούμε την ευτέλειά τους. Γιατί, όπως και να ’χει, κοιτάζουμε συχνά το είδωλό μας, σπάνια όμως μας “βλέπουμε” πραγματικά. Ονειρευόμαστε ατέλειωτα ταξίδια μακρινά και περιπέτειες, δύσκολα όμως ανοίγουμε πανιά για τον τόσο γνώριμο άγνωστο εαυτό μας. Πόσο αντέχουμε άλλωστε την αλήθεια που τόσο παθιασμένα διατεινόμαστε πως αξιώνουμε; Μπορούμε πάντα να “συνδεόμαστε δωρεάν” με τις αυταπάτες μας.

Μήπως και κατεβάσουμε ζωή.

Enter.

Πεζογραφία, Κέδρος, 2017, 320 σελ.

Από το Α έως το Ω – Ιωακείμ Χ. Παπαχρόνης
Παράξενο αυτό το αλφαβητάριο. Οι πιο περιζήτητες, διάσημες λέξεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου μας περνούν από την χημεία, την κρισάρα άλλων λέξεων που δεν φοβούνται και δεν ντρέπονται να τις τοποθετήσουν εκεί που πράγματι ανήκουν.
Όσες λέξεις λάμπουν, πέφτουν, ίσως, στο σκότος. Άλλες πάλι, που απογοητεύουν, ή προκαλούν λύπη, πιθανόν, να αποκαθίστανται.
Ο πραγματικός τίτλος αυτού του βιβλίου είναι:
Ο κόσμος σήμερα χωρίς πόζες και ψευτιές.
Μια μορφή αλήθειας είναι αυτό το αλφαβητάριο για το πού “πάνε” τα πράγματα. Πού ξέφυγαν; Τι γίνεται;

Πεζογραφία, Οδός Πανός, 2007, 142 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οδός Πανός, Κέδρος