Ιωάννα Αμπατζή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιωάννα Αμπατζή αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Washington State University και το University of Kansas στα τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου, ενώ πρόσφατα, απέκτησε και έναν δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Φλώρινα) με κατεύθυνση στην Παιδική Λογοτεχνία. Πέρα από τη διδακτική της εμπειρία, ασχολείται χρόνια με τη συγγραφή και την τέχνη. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ζωγράφος σκηνικών στην Αμερική και έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις εικαστικών και ζωγραφικής εδώ στην Ελλάδα. Μικρά θεατρικά της έχουν παιχτεί σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Έδεσσας. Μαθήτρια του Μίμη Σουλιώτη, του Τίτου Πατρίκιου, του Θανάση Βαλτινού, έχει βραβευτεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, τόσο για τα ποιήματα, όσο και για τα διηγήματά της. Πρόσφατα, πήρα το πρώτο βραβείο ποίησης στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του “Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης Γεώργιος Παπαθανασίου”, με προεδρεύουσα την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.
Μυθιστορήματα
Αψέντι, η Πράσινη Νεράιδα (2022), Εκδόσεις Μολύβι

Ποίηση
Παράθυρα (2014), Εκδόσεις Μολύβι
Ψυχ-ώσεις σε μπλε μαρέν (2017), Εκδόσεις Μολύβι

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Λάρι Μπι (2008), Προπομπός
Πώς απόκτησε ο βάτραχος τις βούλες του (2013), Εκδόσεις Μολύβι

Παιδικά θεατρικά έργα
Η γάτα και ο πετεινός (2013), Εκδόσεις Μολύβι

Πολιτικές επιστήμες (ως Ιούλιος Αύγουστος)
Ο Μακιαβέλι δήμαρχος (2002)
Η αναρχία του δημοσίου υπαλλήλου (2003)

Συλλογικά έργα
Ιστορίες διαδικτύου, Τα πρώτα 20 διηγήματα του 2011 (2013), Artspot
Μορφές της κρίσης (2015), Εκδόσεις Μολύβι
Διαγωνισμός ποίησης και δοκιμίου: Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης (2017), Εχέδωρος Εκδοτική

Αψέντι, η Πράσινη Νεράιδα – Ιωάννα Αμπατζή

ΑψέντιΙστορικό μυθιστόρημα


Ο Αλφρέντ τρέχει με το ποδήλατο, πυροβολεί με το ρεβόλβερ του και μιλά για παταφυσική.
Η Μαργαρίτα φορά αντρικά ρούχα στο Σαλόνι της Τρίτης και ενίοτε γράφει πορνογραφήματα..
Ο Τουλούζ, όταν δεν φτιάχνει κοκτέηλ για την Πολική και την Γκουλού, ζωγραφίζει.
Ο Βαλέ αγαπά τον συμβολισμό αλλά και τα κελιά του Γραν Γκινιόλ..
Ο Μαρτσέλο αφήνει τη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης για τα αψεντοχώραφα.
Ο Πάμπλο δοκιμάζει λαγό στιφάδο στου μπάρμπα Φρέντ και ζωγραφίζει τον Λόλο τον γάιδαρο.
Η Σουζάν φορά ένα ακριβό δαχτυλίδι. Ο Γκιγιώμ κλέβει παιδικά αλογάκια. Ο Ζαν θέλει τις μπότες του καλογυαλισμένες. Ο Ανρί παίζει βιολί έξω από την όπερα.

Κι εκείνη, τους κοιτά, ψιθυρίζει στο αυτί τους, τους εμπνέει, τους φτάνει στα άκρα, ζητά να τη λατρέψουν και να τη δικαιώσουν. Ιπποκράτειο οίνο, αψίνθιον, πράσινη μούσα, Αρτεμισία, πράσινη νεράιδα, αψέντι, σμαραγδένια μούσα, πράσινο φίδι. Έτσι τη φώναζαν.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Μολύβι, 2022, 380 σελ.

Ψυχ-ώσεις σε μπλε μαρέν – Ιωάννα Αμπατζή
Ψυχώσεις: ένας όρος ομπρέλα για τις ψυχικές παθήσεις.
Ψυχ-ώσεις: οι ώσεις της ψυχής, τα πετάγματα και οι εξάρσεις της.
Μπλε μαρέν: το χρώμα της βαθιάς θάλασσας και το χρώμα της μελανιάς.
Ψυχ-ώσεις σε μπλε μαρέν: παρατεταγμένες φράσεις που αγγίζουν τα όρια των πεταγμάτων, των εξάρσεων, του βάθους και της μελανιάς.

Στη νέα της ποιητική συλλογή “Ψυχ-ώσεις σε μπλε μαρέν”, η Ιωάννα Αμπατζή, με έναν λόγο που ηλεκτρίζει και κόβει σαν μαχαίρι, καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη, δίνοντας λόγο και υπόσταση στον καθημερινό αλλά ηθελημένα αγνοημένο κόσμο της κραυγής και της παρέκκλισης.
Κι αν κάτι, βέβαια, αξίζει να ειπωθεί αυτό είναι το ανέκφραστο, ακόμη και με πλάγιους,
διακεκομμένους, παραπλανητικούς τρόπους, με παράφορες και παράλογες μεταπηδήσεις εντελώς ασύνδετες κι απρομελέτητες.
(Γιάννης Ρίτσος, Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων.)

Ποίηση, Εκδόσεις Μολύβι, 2017, 40 σελ.

Παράθυρα – Ιωάννα Αμπατζή
Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι ένα συλλογικό φαινόμενο. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι καλλιτέχνες, ιδίως στον τομέα της συγγραφής και των εικαστικών, ακολουθούν μοναχικές πορείες. Το «ΜΟΛΥΒΙ», με την παρούσα έκδοση, προσφέρει στο ελληνόφωνο κοινό μία πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση δύο γυναικών που δούλεψαν μαζί πάνω σε ένα κοινό θέμα: «Τα Παράθυρα».

Η κοινή προσέγγιση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής της Μαρίας Κοσσίνη-Ζάχου, που εδώ βλέπουμε φωτογραφημένα, και ποίηση της Ιωάννας Αμπατζή.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί «Αυτά τα παράθυρα έχουν ψυχή και ιστορία το καθένα διαφορετική. Είναι το εσύ, το εγώ, το εμείς, το χθες, το σήμερα, οι προσωπογραφίες του ιδιοκτήτη τους και είναι στο χέρι του καθενός να τελειώσει την ιστορία όπως θέλει και να της δώσει το μέλλον που αυτός νομίζει ταιριαστό. Ανοιχτά, μισάνοιχτα, αμπαρωμένα, με το χρόνο και τις αλλοιώσεις να τα μεταμορφώνουν, υπενθυμίζουν την ανάγκη για επαφή με το εσωτερικό παράθυρο του καθενός με τα ιδιαίτερά του σχήματα και χρώματα.»

Eικονογράφηση: Μαρία Κοσσίνη

Ποίηση, Εκδόσεις Μολύβι, 2014, 108 σελ.

Πώς απόκτησε ο βάτραχος τις βούλες του – Ιωάννα Αμπατζή
Ολα ξεκίνησαν με μια πρόσκληση σε πάρτι. Μια πρόσκληση πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες,
που θα έλεγε κανείς πως είναι φάρσα. Ο βάτραχος όμως, δεν έχει σκοπό να χάσει τη διασκέδαση.
Είναι, άλλωστε, ο πιο φοβερός γόης του βάλτου και κομπάζει γι’ αυτό. Τι θα σκαρφιστεί για να μη
χάσει το γλέντι; Ποιον θα χρησιμοποιήσει για να τα καταφέρει και τι απρόοπτο θα του αλλάξει τα
σχέδια; Πώς θα αποκτήσει, τελικά, ο βάτραχος τις βούλες στην πλάτη του;

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Μολύβι, 2013, 24 σελ.

Η γάτα και ο πετεινός – Ιωάννα Αμπατζή

Ένα θεατρικό παραμύθι για τη φιλία


Ένα διασκεδαστικό θεατρικό παραμύθι σε έμμετρο λόγο, που μιλά για τη φιλία και την αξία που πρέπει να της δίνουμε. Οι φωνές του πετεινού ξυπνούν κάθε πρωί μια χουζουρλού γάτα που εκνευρίζεται κι αποφασίζει να τον φάει για να ησυχάσει. Πώς, όμως, να καταφέρει να τον πείσει να βγει μόνος του έξω απ’ το κοτέτσι; Τι θα συμβεί όταν ο πετεινός πιστέψει όλα όσα του λέει η γάτα για τους φίλους του; Πώς θα αντιδράσουν οι φίλοι του και τι μάθημα θα πάρει ο ίδιος, τελικά, για τη ζωή και τη φιλία;

Εικονογράφηση: Στέλλα Λαμπάδα

Παιδικό θεατρικό, Εκδόσεις Μολύβι, 2013, 36 σελ.

Λάρι Μπι – Ιωάννα Αμπατζή

Το βιβλίο των μαγικών συνταγών


Μια χορταστική περιπέτεια αναζήτησης ενός καλά κρυμμένου βιβλίου συνταγών του προ-προπάππου του Λάρι, του μάγου ζαχαροπλάστη Πίτερ Τρουτάριους. Ο Λάρι και η παρέα του θα περάσουν το πιο απίθανο καλοκαίρι της ζωής τους ψάχνοντας να βρουν το βιβλίο με τις συνταγές των μαγικών γλυκών. Θα παίξουν, θα γελάσουν, θα απογοητευτούν και άθελά τους θα αναστατώσουν την κοινωνία της μικρής παραλιακής πόλης όπου περνούν τις διακοπές τους. Θα είναι τελικά ο Λάρι εκείνος που θα φτάσει ως το τέλος; Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους δημιουργεί ο απαίσιος Θρουμπ; Πώς θα αντιμετωπίσει τον αναπάντεχο αντίπαλό του; Πού βρίσκεται ο κήπος με τα μπαχάρια και τι μυστικά κρύβει;

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Προπομπός, 2008, 215 σελ.

Η αναρχία του δημοσίου υπαλλήλου – Ιωάννα Αμπατζή
Η μαύρη βίβλος της δημόσιας διοίκησης. Όλα όσα γνωρίζετε, αλλά ποτέ δε σκεφτήκατε να χρησιμοποιήσετε. Όλα όσα υποψιάζεστε, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώσατε (προς όφελός σας). Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους ανθρώπους, την εργασία και τις διαδικασίες στο δημόσιο τομέα, για να κάνετε τη ζωής σας ευκολότερη. Η προσωπική εμπειρία, η ειδική γνώση του χώρου και τα αμέτρητα περιστατικά, εμποτισμένα με καυστικό χιούμορ και αυθεντικό υλικό, από το συγγραφέα Ιούλιο Αύγουστο, σε μια εικονογραφημένη έκδοση για την επαναστατική φόρμουλα της “Αναρχίας του δημοσίου υπαλλήλου”. Καλωσορίσατε στο θαυμαστό κόσμο της δημόσιας διοίκησης με ξεναγό τον πιο ευφάνταστο δημόσιο υπάλληλο…

Αγορά Εργασίας και Μάνατζμεντ, Προπομπός, 2003, 302 σελ.

Ο Μακιαβέλι δήμαρχος – Ιωάννα Αμπατζή
Το βιβλίο αυτό του Ιούλιου Αύγουστου (ψευδώνυμο), ακολουθεί τη διαδρομή ενός υποψήφιου Δημάρχου, μέχρι την εκλογή του, διαπλατύνει το δρόμο της καταξίωσης και της ιστορικής συνέχειας του νυν Δημάρχου και θέτει τις βασικές αρχές για τη διαμόρφωση μιας εμπεριστατωμένης και ουσιαστικής πληροφόρησης για τον άνθρωπο της καθημερινότητας που συμμετέχει, με όποιον τρόπο, στα παιχνίδια της εξουσίας και της διαπλοκής. Παράλληλα, αποκαλύπτει σε όλους εσάς τους τυχερούς, που δεν διεκδικείτε κανένα δημαρχιακό αξίωμα, όλα εκείνα τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε, για να κινείστε με άνεση στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των Δημόσιων Οργανισμών και στα γραφεία των Δήμων, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην έξυπνη διαχείριση της εξουσίας και ξετυλίγει, με μοναδικό τρόπο πτυχές του προεκλογικού αγώνα, της εκλογικής νίκης και της ευδαιμονίας στη ζωή και στο έργο του Μακιαβέλι Δημάρχου, ο οποίος αποτελεί την ακραία προσωπικότητα του τοπικού κυβερνήτη, του άρχοντα, που χειρίζεται την εξουσία με εξυπνάδα και καταφέρνει να μακροημερεύσει στο χώρο της πολιτικής που, ως γνωστόν, αποτελεί πεδίο σκληρών διαπραγματεύσεων – πάντοτε κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Ο τρόπος αφήγησης του συγγραφέα είναι ευρηματικός και, ταυτόχρονα, ψυχαγωγικός, χωρίς να παραλείπει τις χρήσιμες λεπτομέρειες που οφείλουν να γνωρίζουν τα “πολιτικά πρόσωπα”, για να διεκδικήσουν την πολιτική εξουσία με αξιώσεις.

Ο συγγραφέας Ιούλιος Αύγουστος είναι απροσδιορίστου ηλικίας και ζει και εργάζεται στην ελληνική περιφέρεια, με σύντομες επισκέψεις στην συμπρωτεύουσα και την Αθήνα. Εκτός από το βασικό του πτυχίο έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, την Επικοινωνία και το θέατρο. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο, ως Σύμβουλος Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αποκορύφωμα τη “χρυσή εποχή” της συνεργασίας του με πολιτικά πρόσωπα. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με το βιβλίο “Ο Μακιαβέλι Δήμαρχος” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Προπομπός. Τα κείμενα του Ιουλίου Αύγουστου, που απευθύνονται σ’ ένα ευρύ κοινό, έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της κοινωνικής τρομοκρατίας κάθε μορφής.

Αγορά Εργασίας και Μάνατζμεντ, Προπομπός, 2002, 299 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Μολύβι, Προπομπός