Ιωάννα Δαμηλάτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιωάννα Δαμηλάτη γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά και κατάγεται απο τη Μυτιλήνη.
Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε πολυεθνικές εταιρίες και για αρκετά χρόνια σε μεγάλο εκδοτικό οίκο. Οι μέχρι τώρα δουλειές που έχει κάνει δεν έχουν καμία σχέση με την συγγραφή, εκτός το ότι τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την στιχουργία. Διατηρεί ένα Καφέ στο Καματερό. Αρθρογραφεί στο Loveletters. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2018 με τον τίτλο “Ξεχασμένο άλογο”. Το δεύτερο βιβλίο της με τον τίτλο “Το σπασμένο φτερό της πεταλούδας” κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019.
Μυθιστορήματα
Ξεχασμένο άλογο (2018), Όστρια Βιβλίο
Το σπασμένο φτερό της πεταλούδας (2019), Εκδόσεις Ζενίθ

Το σπασμένο φτερό της πεταλούδας – Ιωάννα Δαμηλάτη
Η Άννα, η Ειρήνη, η Δήμητρα κι εγώ περιμέναμε να χτυπήσει η πόρτα από στιγμή σε στιγμή για να μας συλλάβουν. Δεν ξέραμε πότε θα βλέπαμε πάλι το φως της ημέρας.
Η Ελένη είχε φύγει για πάντα και μας ήταν αδύνατον να αφήσουμε τον ένοχο ατιμώρητο. Ποτέ κανείς δεν έμαθε ποιος είχε διαπράξει το έγκλημα. Έμεινε επτασφράγιστο μυστικό ανάμεσά μας.
Έντεκα χρόνια μετά η καθεμία τράβηξε τον δρόμο της. Η ζωή μάς έδινε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουμε ξεχνώντας όλα όσα είχαν διαδραματιστεί. Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως σε μία από τις συναντήσεις μας κάποιος κατά λάθος θα άκουγε τη συζήτησή μας και σαράντα ένα χρόνια αργότερα θα κινδύνευαν όλα να ανατραπούν. Το κεφάλαιο αυτό της ζωής μας είχε κλείσει οριστικά. Είχε κλείσει όμως;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ζενίθ, 2019, 387 σελ.

Ξεχασμένο άλογο – Ιωάννα Δαμηλάτη
Μυτιλήνη γύρω στα 1942. Η Ρηνούλα όταν έμεινε μόνη της αναγκάστηκε να βάλει τον Στρατή της στο ορφανοτροφείο για να έχει τροφή το παιδί της να μην πεθάνει από την πείνα.
Ο Στρατής προσπαθούσε να επιβιώσει μετά όλα αυτά που γίναν στην ζωή του που τον σημάδεψαν και του άνοιξαν πληγές αγιάτρευτες όταν έμεινε μόνος του.
Ακόμα και ο έρωτας που τόσο πολύ τον σημάδεψε ήρθε σαν τυφώνας στην ζωή του και τον ισοπέδωσε τον άφησε μισό.
Το στήριγμά του η εγγονή του Μαρία, εκείνη τον κρατούσε ζωντανό και ζούσε μόνο για να την καμαρώσει όταν θα έφτανε η ώρα να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, με την δική του βοήθεια αφήνοντας στην άκρη τις πληγές του θέλησε να γίνει το σκαλί της για να ανέβει. Αυτή θα ήταν η ανταμοιβή του για όλα αυτά που τον διαλύσανε.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2018, 388 σελ.

Πηγές: BiblioNet, Όστρια Βιβλίο, Εκδόσεις Ζενίθ