Ιωάννα Κρητικού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιωάννα Κρητικού γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1981 στην Αθήνα όπου και ζει.
Είναι παιδαγωγός και έχει εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς και στον χώρο της ψυχικής υγείας. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με το θεατρικό παιχνίδι. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφής μυθιστορήματος με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο και θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη. Κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα.
Ο “Μπαμπάς φάλαινα” είναι η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.
Διηγήματα
Ο μπαμπάς φάλαινα (2014), Κοροντζής

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Πετάει, πετάει … (2023), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Πετάει, πετάει … – Ιωάννα Κρητικού

Πετάει


Πετάει, πετάει το γεράκι; Ναι, το γεράκι πετάει!
Πετάει, πετάει ο Πασχάλης; Όχι, ο Πασχάλης δεν πετάει!
Τι κι αν είναι πουλί! Ο Πασχάλης όμως περπατάει, κολυμπάει, σκαρφαλώνει!
Θα μπορέσει, άραγε, να σώσει την Καλλιόπη, την καλύτερή του φίλη, όταν αυτή θα κινδυνεύσει;

Εικονογράφηση: Francesca Rossi

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2023, 32 σελ.

Ο μπαμπάς φάλαινα – Ιωάννα Κρητικού
Ο “Μπαμπάς Φάλαινα” είναι μια συλλογή από 9 μικρά διηγήματα, γραμμένα σε πρωτοπρόσωπη γραφή.
Μιλάνε για τον έρωτα, τις σχέσεις, τον αποχωρισμό -πραγματικό και μη- κυριολεκτικά και μεταφορικά σε ένα αλληγορικό έγκλημα, σε μια ψυχοθεραπευτική συνάντηση 45΄.
Η Άλκη Ζέη αναφέρει στον Πρόλογο του βιβλίου:
“Να γράφεις με φροντίδα, αλλά όχι υπερβολικά. Μην τα χαϊδεύεις, μην τα στιλβώνεις, να είσαι άκομψος και θρασύς. Η συντομία είναι αδελφή του ταλέντου”, λέει ο Τσέχωφ. Κι η Ιωάννα είναι σύντομη. Οι φράσεις της είναι απλές και κοφτές χωρίς όμως να στερεί τίποτα από αυτό που θέλει να μεταδώσει στον αναγνώστη.

«Το ημερολόγιο του τέλους»׃ Τηλεφωνούν στην ηρωίδα ότι η μητέρα της πεθαίνει. Μέχρι να φτάσει σε εκείνη, θυμάται κ περιγράφει στιγμές που είχαν ζήσει μαζί.
«Το τελευταίο προσκύνημα»׃ Ταξίδι προς το νησί της Μεγαλόχαρης. Εκείνος που πάει για να προσευχηθεί, να ικετεύσει ίσως και να ευχαριστήσει, αλήθεια Πιστεύει σε Εκείνη; Ένας άνθρωπος που Πιστεύει σε κάτι είναι αυτός που τρέχει να προλάβει μια θέση στην σειρά που τρέχει να φάει και να πιεί μετά από τις ικεσίες του;
«Ανώνυμο»׃ Ξεκινάει με έναν διαπληκτισμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και τη δολοφονία της κοπέλας από τον άνδρα. Το τηλέφωνο του σπιτιού χτυπάει ο συγγραφέας εμπλέκεται στην ιστορία.
«Ο μπαμπάς φάλαινα»׃ Είναι η ιστορία ενός μπαμπάς που έχει μεταμορφωθεί σε φάλαινα! Καταπίνει μια ολόκληρη ζωή, στιγμές, εικόνες, συναισθήματα. Παρότι οι φάλαινες ζούνε περισσότερο από 100χρόνια, ο μπαμπάς φάλαινα βουτάει στα δικά του νερά μόλις στα 61 του.
«Ανδρέας Γκ.»׃ Ο χώρος είναι το γραφείο του ψυχοθεραπευτή. Τα πρόσωπα είναι ο θεραπευτής και η θεραπευόμενη και ο χρόνος αυστηρά 45΄.
«(Από) Χωρισμός»׃ Μια ερωτική σχέση έχει τελειώσει. Έχει σαπίσει, μυρίζει και ήρθε η ώρα η ηρωίδα να την πετάξει από επάνω της να την θάψει. Αλήθεια όταν κάτι ταφεί δεδικαίωται;
«Μαρία»׃ Μια κοπέλα που ζει στο σήμερα. Στην εποχή που μπορεί να έχει τα πάντα και δεν έχει τίποτα. Στην εποχή που κυριαρχεί η Κυρία μοναξιά.
«Στιγμή Vs Στιγμή»׃ Όταν η ίδια στιγμή απόλυτης ευτυχίας, γίνεται στιγμή πόνου γιατί την αναζητάς, την ανακαλείς, την είχες και την έχασες χωρίς να το καταλάβεις.
«Μ’ αγαπάς;»׃ Ένας μονόλογος μιας γυναίκας προς τον σύντροφό της.

Eικονογράφηση: Tàssies

Διηγήματα, Κοροντζής, 2014, 72 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κοροντζής, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη