Ιωάννα Κύρου

Ιωάννα Κύρου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιωάννα Κύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κρόκο Κοζάνης.
Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζεται στη Δημόσια Εκπαίδευση από το 2001. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και ασχολείται με τον χορό, το θέατρο και τη λαογραφία. Αγαπά τη συγγραφή και έχει εκδώσει το πρώτο της βιβλίο το 2020, που ονομάζεται «8 μικρές ιστορίες με 121 λέξεις». Αρθρογραφεί στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο με θέματα λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου. Αποτελεί μέλος της οικογένειας του πολιτιστικού συλλόγου του Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας» και είναι εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό. Ζει στον Κρόκο Κοζάνης, είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά.
Δημοτικά τραγούδια-Λαογραφία
Τώρα Μαγιά, τώρα δροσιά (2022), Αποστακτήριο

Τώρα Μαγιά, τώρα δροσιά – Ιωάννα Κύρου

Τώρα ΜαγιάΤα τραγούδια της Πρωτομαγιάς στον Κρόκο Κοζάνης


Το βιβλίο «Τώρα Μαγιά, τώρα δροσιά» αποτελεί μια σημαντικότατη καταγραφή των τραγουδιών, που οι στολισμένες γυναίκες του Κρόκου Κοζάνης τραγουδούν κάθε Πρωτομαγιά, έξω στην πεντάμορφη φύση. Ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου αλλά και που ο ζήλος του κόσμου για τη διατήρηση της τοπικής του παράδοσης, το κρατάει ζωντανό και μοναδικό. Τραγούδια που μιλούν για την αγάπη και την ανθοφορία της γης, τραγούδια βγαλμένα από τη ζωή των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, διαφορετικής και αρκετά πιο δύσκολης από τη δική μας. Τραγούδια που αντικατοπτρίζουν μια κοινωνία αξιών και άμεμπτης ηθικής, η οποία βασιζόταν στην αλληλεπίδραση και τη συνεργατικότητα των μελών της.

Το δημοτικό τραγούδι, ως κύριο γρανάζι της ελληνικής προφορικής παράδοσης, φέρει στα κύτταρά του όλα εκείνα τα συστατικά που ορίζουν την ταυτότητά μας ως έθνος. Και αυτού του είδους οι εργασίες είναι άκρως απαραίτητες ώστε να μην χαθεί ούτε λέξη από τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό μας.

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών -Συγγραφέας

Επιμέλεια: Ελένη Παπακώστα

Δημοτικά τραγούδια, Λαογραφία, Αποστακτήριο, 2022, 40 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αποστακτήριο