Ιωάννα Πετρίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιωάννα Πετρίδου ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι Ψυχαναλύτρια.
Αρχικά σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Σαν Αρχιτέκτονας έχει βραβευτεί σε 5 περιπτώσεις συμμετοχής της σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς (1985-1990). Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές (2007-2009) στο Πανεπιστήμιο Paul-Valéry Montpellier III απέκτησε δίπλωμα Μάστερ Ψυχανάλυσης (Spécialité Communauté et Identité en Psychanalyse). Είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Πολλά κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό ΕΝΕ ΚΕΝ. Έχει μεταφράσει τα περισσότερα κείμενα του Γάλλου ψυχαναλυτή Claude Duprat των βιβλίων του Ψυχαναλυτικές Διαδρομές (2013) και Ψυχαναλυτικές Διαδρομές ΙΙ (2017), καθώς και το δοκίμιο Ο Κλοσσόφσκι με τον Λακάν του Claude Duprat (2016), που δημοσιεύθηκαν από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 2015 συλλογή κειμένων της στο βιβλίο “Η Ψυχαναλυτική Απορία”.

Η ψυχαναλυτική απορία – Ιωάννα Πετρίδου

Η ψυχαναλυτική απορία


“Η ψυχή είχε, από πάντα”, λέει ο Λακάν, “και μ’ έναν τρόπο αμνημόνευτο, αποθηκευμένο αυτό που την έχει διαμορφώσει, σε σημείο να την κάνει ικανή να γνωρίζει”. Είναι ακριβώς αυτό που βρίσκεται στην αρχή της ιδέας της πλατωνικής ανάμνησης, δηλαδή ότι ο άνθρωπος μπορεί να βρει πρόσβαση σε μια γνώση που έχει ήδη. Ο Φρόυντ αποκάλεσε “σκοτεινή γνώση” αυτήν την εσωτερική πραγματικότητα και χαρακτήρισε την “ενδοψυχική αντίληψη” ως έναν τρόπο γνώσης της. Το υποκείμενο είναι ο τόπος μιας ασυνείδητης γνώσης, που ταυτόχρονα παραγνωρίζει θεμελιακά…
Ο αναλυτής, και στο τέλος της διαδικασίας ο αναλύων, τοποθετούνται στη θέση της Απορίας, που δεν έχει τίποτε να δώσει, παρά μόνο την έλλειψή της. Η αγάπη, σύμφωνα με μια λακανική διατύπωση, είναι να δίνεις αυτό που δεν έχεις. Είναι προφανές, λέει ο Λακάν, “ότι πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό, αφού η φτωχή Απορία εξ ορισμού και δομής δεν έχει τίποτε να δώσει, παρά μόνο την συστατική της έλλειψη, απορία. Η έκφραση να δίνεις αυτό που δεν έχεις βρίσκεται γραμμένη ολογράφως στο σημείο 202α του κειμένου του Συμποσίου, “άνευ τον έχειν λόγον δούναι”.

Ψυχανάλυση, Ένεκεν, 2015, 96 σελ.

Ούτε λέει ούτε κρύβει – Ιωάννα Πετρίδου

Ούτε λέει ούτε κρύβειΨυχαναλυτικά κείμενα λακανικού προσανατολισμού


Η αλήθεια και το ασυνείδητο, ο έρωτας και η αγάπη, το μίσος, η επιθυμία του παιδιού, το σύμπτωμα, η προδοσία, ο θάνατος και η ζωή, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύονται τα κείμενα του βιβλίου. Η αλήθεια αναζητείται συνήθως μέσα από την ψυχαναλυτική ερμηνεία κάποιου μύθου, επειδή η μυθική γλώσσα είναι γλώσσα ασυνειδήτου.

Ψυχολογία, Αρμός, 2020, 142 σελ.

Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχανάλυση
Η ψυχαναλυτική απορία (2015), Ένεκεν
Ούτε λέει ούτε κρύβει (2020), Αρμός

Πηγές: Biblionet, Ένεκεν, Αρμός