Ιωάννης Αντιώτης

Ιωάννης Αντιώτης

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ιωάννης Αντιώτης κατάγεται από τη Νάξο, ζει στην Αθήνα.
Το 2023 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων «Σμύρνα Μάνα Εικοσιτεσσάρων».
Διηγήματα
Σμύρνα Μάνα Εικοσιτεσσάρων (2023), Εκδόσεις Άνω Τελεία

Σμύρνα Μάνα Εικοσιτεσσάρων – Ιωάννης Αντιώτης

Σμύρνα


Η Σμύρνη συνεχίζει να υπάρχει στο ελληνικό συλλογικό υποσυνείδητο ως μια πόλη πανέμορφη, πλούσια, γοητευτική. Νιώθουμε όλοι ότι είμαστε ένα κομμάτι της, ασχέτως εάν έχουμε ρίζες από εκεί ή όχι. Πονάμε όλοι με το φριχτό τέλος της ως πολυπολιτισμικής πόλης το 1922.

Πώς να ήταν άραγε η ζωή των τόσο διαφορετικών μεταξύ τους κατοίκων τα λίγα χρόνια πριν την καταστροφή; Πόσες ιδιαίτερες ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων μπορεί να διαδραματίζονταν; Με τι πόθους, λαχτάρες, ελπίδες βίωναν την καθημερινότητα της εποχής τους; Τέτοιου είδους απορίες μού ενέπνευσαν τα είκοσι τέσσερα διηγήματα αυτής της συλλογής. Βασισμένος σε ιστορικά αρχεία από όλες τις διαθέσιμες πηγές, πρόθεσή μου είναι να ξεναγήσω τον αναγνώστη -όσο αυτό είναι εφικτό- πολιτισμικά, αρχιτεκτονικά, θρησκευτικά, ακόμα και πολεοδομικά, στην πλανεύτρα Σμύρνη. Όνομα που της δώρισε στην αρχαιότητα η Αμαζόνα Σμύρνα.

Οδηγός μου η αγάπη. Αγάπη για τη ζωή, τον έρωτα, τον Θεό, την απόλαυση, τη θάλασσα. Ποια είναι όμως η ύψιστη έκφραση της αγάπης; Μα η αγάπη της μάνας! Κάποιου είδους μάνα ήταν η Σμύρνη για τους κατοίκους της, κι εγώ γονιός των πολύπαθων ηρώων της και των βιωμάτων τους…

Ι.Α. – Ιούνιος 2023

Διηγήματα, Εκδόσεις Άνω Τελεία, 2023, 174 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Άνω Τελεία

Please wait...