Απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας από τη Β’ Προπαιδευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός») και την ειδικότητα της Αιματολογίας από τη Βασιλική Μετεκπαιδευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Νοσοκομείο “Hammersmith”).
Ανακηρύχθηκε υφηγητής Παθολογίας και ακολούθως εξελέγη τακτικός καθηγητής Φυσιολογίας. Έχει διεθνώς πρωτοποριακό ερευνητικό έργο στον τομέα της Γενετικής Μηχανικής. Πρώτος μετέφερε γονίδια σε ανθρώπινα κύτταρα, στα πλαίσια θεραπείας της μεσογειακής αναιμίας. Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων. Συνέγραψε δύο βιβλία Αιματολογίας, μία δίτομη Φυσιολογία του ανθρώπου, εγχειρίδιο για τη θρόμβωση και ινωδόλυση, καθώς και μονογραφία με θέμα την οξείδωση, ως αιτιολογικό μηχανισμό της καρκινογένεσης (έκδοση springer). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών.
Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας. Ίδρυσε το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοτεχνολογίας. Είναι κάτοχος ευρεσιτεχνιών για βιολογικά φίλτρα. Οι φιλοσοφικές του ανησυχίες αφορούν τους μηχανισμούς δημιουργίας της ζωής (από τη γένεση μέχρι τη δημιουργία της ζωής).
Έχει εκδώσει πολλά επιστημονικά συγγράμματα στην ελληνική και αγγλική βιβλιογραφία, καθώς και λογοτεχνικά κείμενα σε βιβλία που αναφέρονται στη δημιουργία της ζωής.
Βασική και διαγνωστική αιματολογία (1998), Παρισιάνου Μαρία Γρ.
Γιατί, κύριε πρόεδρε; (2013), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Οι λέοντες, οι λέαινες και η “Ρεβάνς” (2022), Αγγελάκη Εκδόσεις
Οι λέοντες, οι λέαινες και η “Ρεβάνς” – Ιωάννης Κ. Σταυρίδης
Σύμφωνα με τα γραφόμενα στην Παλαιά Διαθήκη, πρώτος ο Θεός στον Παράδεισο εισέπραξε την πονηρία της γυναίκας. Όταν ο Αδάμ έφαγε τον απαγορευμένο καρπό, προκάλεσε την οργή του Θεού, ο οποίος με οργισμένη φωνή ρώτησε τον Αδάμ: «Γιατί, Αδάμ, έφαγες τον απαγορευμένο καρπό και παραβίασες την εντολή μου;» Ο Αδάμ έντρομος απάντησε: «Η Εύα με εξαπάτησε». Τότε ο Θεός ρώτησε την Εύα: «Γιατί, Εύα, εξαπάτησες τον Αδάμ;» «Ο όφις με εξαπάτησε» απάντησε εκείνη. Τότε ο Θεός είπε: «Αυτό ήταν το λάθος μου. Την έφτιαξα πονηρή». Έκτοτε η πονηρία της γυναίκας είναι η αυτοπροστασία της από την οργή του Θεού και από τον αυταρχισμό των ανδρών.
Δοκίμιο, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2022, 198 σελ.
Γιατί, κύριε πρόεδρε; – Ιωάννης Κ. Σταυρίδης
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική μελέτη σχετικά με τα γεγονότα της αμερικανικής επέμβασης εναντίον του Ιράκ, προ, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο. Ο συγγραφέας περιγράφει και αναδύει τα αίτια και τις αφορμές οι οποίες οδήγησαν τους Αμερικανούς σε αυτή την παράνομη και εγκληματική επέμβαση, καθώς και το είδος της προσωπικότητας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους του νεώτερου, αλλά και όλων εκείνων των Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι σχεδίασαν, αποφάσισαν και οδήγησαν το αμερικανικό έθνος σε έναν απάνθρωπο, βάρβαρο και ανήθικο πόλεμο.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Πολιτική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2013, 252 σελ.
Βασική και διαγνωστική αιματολογία – Ιωάννης Κ. Σταυρίδης
Μηχανισμοί βλάβης των αιμοποιητικών οργάνων και των στοιχείων του περιφερικού αίματος, λεπτομερείς μέθοδοι εργαστηριακής διαγνώσεως
Περιεχόμενα:
Μέρος Α: Αιμοποιητικά όργανα
1. Προέλευση και ανάπτυξη των αιμοποιητικών οργάνων
2. Μυελός των οστών
3. Σπλήνας
4. Λεμφαδένας
Μέρος Β: Έμμορφα στοιχεία περιφερικού αίματος
5. Ερυθρό αιμοσφαίριο
6. Κοκκιοκύτταρα-μονοκύτταρα
7. Λεμφοκύτταρα
8. Στοιχεία βασικής και κλινικής ανοσολογίας
9. Αιμοπετάλια ή θρομβοκύτταρα
Μέρος Γ: Πρωτεΐνες του αίματος γενικά
10. Πρωτεΐνες του αίματος γενικά
11. Ανοσοσφαιρίνες
12. Το συμπλήρωμα
13. Η πήξη του αίματος
14. Ινωδόλυση
Μέρος Δ: Ανοσοαιματολογία
15. Αντιγόνα και αντισώματα των ομάδων αίματος
16. Η πρακτική της μεταγγίσεως αίματος
17. Αιμολυτική νόσος νεογνών
18. Ανοσοτροποποίηση μετά από μετάγγιση
19. Προστασία των εργαζομένων στα εργαστήρια αιματολογίας και τα κέντρα αιμοδοσίας
20. Μονιμοποιητικά και χρωστικές
21. Αιμοσφαιρινομετρία
22. Παρασκευή ορού αίματος και πλάσματος. Αντιπηκτικές ουσίες για χρήση
23. Μελέτη έμμορφων στοιχείων περιφερικού αίματος
24. Κύτταρα Sel, κύτταρα λοιμώδους μονοπυρηνώσεως κ.λ.π.
25. Φασματοφωτομετρία – φυγοκέντρηση
26. Ρυθμιστικά διαλύματα (“buffers”)
Περιέχει Βιβλιογραφία
Αιματολογία, Παρισιάνου Μαρία Γρ., 1998, 1125 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Αγγελάκη Εκδόσεις