Ιωάννης Β. Mενούνος

Λογοτέχνες
O Ιωάννης Β. Mενούνος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει έκτοτε, με “εξόδους” την 2ετία των στρατιωτικών του υποχρεώσεων και την 25ετία της υπηρεσίας του στη δημόσια εκπαίδευση, αφού προηγήθηκε 2ετία στην ιδιωτική στον Νομό Καβάλας.
Υπηρέτησε ως καθηγητής φιλόλογος στην Μάνη, στην ορεινή Αρκαδία (Κοντοβάζαινα, Δημητσάνα, Μεγαλόπολη), στο Λαύριο, στη Μελβούρνη Αυστραλίας (με απόσπαση για ένα χρόνο) στον Πυργετό Ολύμπου (ως Λυκειάρχης) και στην Αθήνα (ως γυμνασιάρχης και λυκειάρχης).
Εγραψε-εξέδωσε περίπου 25 βιβλία, και για 21 έτη, ως τώρα, εκδίδει την εφημερίδα “Δημοσιογραφική” (ποικίλης ύλης), ενώ παράλληλα είναι βασικός συνεργάτης του περιοδικού “Τα Νειάτα”.
Το 1980 ενεκηρύχθη Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εν συνεχεία 3ετούς υποτροφίας, κατόπιν διαγωνισμού, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Κοσμά του Αιτωλού διδαχές και βιογραφία – Ιωάννης Β. Μενούνος

Το έργο αυτό, προϊόν έρευνας και μελέτης μιας δεκαετίας, πρωτοεκδόθηκε το 1979-80 και κυκλοφόρησε ήδη σε πέντε εκδόσεις – η 4η και η 5η με μία μάλλον λογοτεχνική παρουσίαση των βιογραφικών στοιχείων.

Η παρούσα 6η βελτιωμένη έκδοση, που ανέλαβαν οι “Εκδόσεις Ακρίτας’, αποτελεί την πιο πιστή απόδοση των λόγων -διδαχών- του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Είναι επίσης μοναδική ως προς το περιεχόμενο, την κατάταξη της ύλης, την επιστημονική τεκμηρίωση και την τυπογραφική αρτιότητα.
Στο βιβλίο αυτό, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τον αυθεντικό Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον συναντά σε κάθε του λόγο, σε κάθε εξακριβωμένη πτυχή του βίου του. Η επιστημονική έρευνα αγγίζει τη θέρμη των Διδαχών, και οι Διδαχές δίνουν πνοή στην ερευνητική οξυδέρκεια του συγγραφέα. Τελικά, όποια σελίδα κι αν κοιτάξει κανείς, δεν θα δει άλλο από τη χωρίς φτιασίδια φλογερή μορφή του πατρο-Κοσμά…

Βιογραφίες, Ακρίτας, 2002, 367 σελ.

Όταν ο Παύλος συνάντησε τον Σωκράτη – Ιωάννης Β. Μενούνος

Αποσπάσματα από αρχαίο ελληνικό πάπυρο που βρέθηκε στην Ακρόπολη
“Μα συνάντησε ο Παύλος τον Σωκράτη;” με ρώτησε ένας νέος άνθρωπος όταν άκουσε το θέμα μου.

Και μη το θεωρείτε παράξενο. Πολλοί ξέρουμε ότι οι δύο άνδρες· που έζησαν με διαφορά τεσσάρων και πλέον αιώνων, δεν γίνεται βέβαια να συναντήθηκαν. Στα σχολεία μας όμως, δεκαετίες τώρα, πολλοί μαθητές σχηματίζουν αόριστα την εντύπωση ότι ο Παύλος και ο Σωκράτης έζησαν στο μακρινό παρελθόν, άγνωστο για τους νέους πότε ακριβώς, άρα ίσως και να συναντήθηκαν… Και εννοείται ότι το θέμα μας αναφέρεται σε πνευματική συνάντηση, η οποία πράγματι συνέβη.
Πώς το εννοούμε;
Αυτό ακριβώς εξηγούμε σε τούτο το μικρό βιβλίο.

Απόστολοι, Δρόμων, 2007, 47 σελ.

Ο Πάτερ Κοσμάς ο Αιτωλός – Ιωάννης Β. Μενούνος

1714;-1779: Διηγηματική βιογραφία
Το να μιλήσεις στην εποχή μας για κάποιον απλοϊκό, μικροσκοπικό ανθρωπάκο, που με ένα ραβδί και χωρίς σακούλι γύριζε, πριν διακόσια χρόνια, στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα κηρύσσοντας “τον λόγο του Θεού”, μοιάζει να σπέρνεις στάρι στη θάλασσα.
Μοιάζει. Γιατί στην πραγματικότητα, είναι σα να ρίχνεις βάλσαμο σε πληγωμένο… Ο πληγωμένος είναι, γνωστό δα, ο άνθρωπος της εποχής μας, και το βάλσαμο η πίστη, η θρησκεία μας που σαν έρθει σε επαφή με την “πληγή” κάνει ν’ “αντιδρά”, αδιάφορο αν αρνητικά ή θετικά, κάθε οργανισμός που δεν πέθανε ακόμη…
Έτσι, το να μιλήσεις στις μέρες μας για έναν “Άνθρωπο” σαν τον πάτερ Κοσμά, είναι αληθινά χρήσιμο…

Βιογραφία, Δρόμων, 2007, 133 σελ.

Η επιστροφή του Δον Κιχώτη. Στη βιβλιοθήκη των αιώνων – Ιωάννης Β. Μενούνος

Τι είναι ο Δον Κιχώτης; Πάντως όχι μόνο ο κωμικός ιππότης που συγκρούεται με τους ανεμόμυλους και μένει πάντα νικημένος.
Είναι το σύμβολο τού αγώνα για τα ωραία και τα υψηλά που δεν είναι μάταιος.
Το παρόν βιβλίο είναι ένα εγχείρημα θρασύ ως προς την χρονική έκταση του, όμως ανθρώπινο και ζεστό, αφού στοχεύει στην επιτέλους, ελεύθερη και εγκάρδια παρουσίαση προσώπων, που είχαν, αδίκως, παραγκωνισθεί και άλλων που είχαν, αδίκως υπερυψωθεί, τα τελευταία 4000 χρόνια με ταξιδευτή μας τον Δον Κιχώτη.

Δοκίμιο, Bookstars – Γιωγγαράς, 2014, 515 σελ.

Ο κατάσκοπος Marco για τον Κοσμά τον Αιτωλό – Ιωάννης Β. Μενούνος

“Όχι, δεν πρόκειται για φαντασιοκόπο μυθιστόρημα, δεν πρόκειται για ιστορία κατασκοπείας προορισμένη να τραβήξει αναγνώστες και να δολοφονήσει την αλήθεια. Όχι. Εδώ γράφει ένας αληθινός κατάσκοπος, εγώ, ο Marco, την ιστορία της ψυχής του”. “Δούλεψα”, μας εκμυστηρεύεται ο Marco, “πολλά χρόνια για λογαριασμό των Ενετών στην Κέρκυρα, την πατρίδα μου. Τα μάτια μου είδαν πολλά, τ’ αυτιά μου άκουσαν περισσότερα. Έμαθα πόσο μικροί είναι, σχεδόν πάντοτε, οι ”μεγάλοι”. Πόσο μεγάλοι γίνονται, συχνά, οι ”μικροί”. Στους τελευταίους πιο μεγάλος, απ’ όσο ξέρω, ο Κοσμάς ο Αιτωλός”.
Ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει όχι μόνο μία εποχή αλλά και τη ζωή και το έργο του Κοσμά του Αιτωλού.
Μέσα από τα κείμενα-αναφορές του καχύποπτου κατασκόπου Marco από την Βενετία, ακολουθούμε τα βήματα ενός ανθρώπου που με την παρουσία και το έργο του σφράγισε την πνευματική αφύπνιση του λαού μας.
Το βιβλίο είχε αρχικά εκδοθεί από τις εκδόσεις Ακρίτας.

Μυθιστόρημα, Πορφύρα Εκδόσεις, 2019, 225 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο κατάσκοπος Marco για τον Κοσμά τον Αιτωλό (2019), Πορφύρα Εκδόσεις

Δοκίμια-Βιογραφίες Αγίων-Απόστολοι
Κοσμά του Αιτωλού διδαχές και βιογραφία (2002), Ακρίτας
Όταν ο Παύλος συνάντησε τον Σωκράτη (2007), Δρόμων
Ο Πάτερ Κοσμάς ο Αιτωλός (2007), Δρόμων
Η επιστροφή του Δον Κιχώτη. Στη βιβλιοθήκη των αιώνων (2014), Bookstars – Γιωγγαράς

Συλλογικά έργα
Μονοτονικό: Εμπειρία 24 ετών (2007), Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πηγές: Biblionet, Ακρίτας, Δρόμων, Bookstars-Γιωγγαράς, Πορφύρα Εκδόσεις

27 views