Ιωάννης Ν. Νασούφης

Ιωάννης Ν. Νασούφης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ιωάννης Νασούφης γεννήθηκε το 1932 στην Καβάλα.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και εργάστηκε αρκετά χρόνια στη Γερμανία. Όταν γύρισε στην Ελλάδα διετέλεσε γενικός διευθυντής κρατικής επιχείρησης μεταλλικών κατασκευών, ασχολήθηκε ως εργολάβος με βιομηχανικά έργα και συνεργάστηκε με διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες. Από το 2003 είναι συνταξιούχος και το “Στιγμές μιας παρέας” είναι το πρώτο του έργο που εκδίδεται.

Στιγμές μιας παρέας – Ιωάννης Νασούφης

Στιγμές μιας παρέαςFact and Fiction


Όταν γράφει κανείς ένα βιβλίο, το κάνει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Οι ικανοί για να διαδηλώσουν έτσι ότι μπορούν, οι αργόσχολοι για να γεμίσουν το χρόνο τους, οι άγνωστοι για να γίνουν γνωστοί και οι ατάλαντοι για να αποδείξουν το αντίθετο. Υπάρχουν και μερικοί, που παράλληλα με κάποιον από τους παραπάνω λόγους, γράφουν για να ξαναθυμηθούν όμορφες στιγμές που πέρασαν, αλλά και για να τιμήσουν το ευγενέστερο αίσθημα και αγαθό, τη φιλία ανδρών. Και αν το αφήγημα απομακρύνθηκε πολύ ή λίγο από τα γεγονότα, μικρή η ζημιά, αρκεί να φαίνεται συνεπές και να ταιριάζει σε ό,τι διαδραματίστηκε. Ό,τι συνέβη είναι πραγματικό, όμως ό,τι δε συνέβη αλλά μπορούσε κάλλιστα να έχει συμβεί, δεν είναι εξωπραγματικό.
(Ο συγγραφέας)

Η τέχνη, η διεθνής πολιτική κατάσταση, η αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία, η σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη, η νεοελληνική πραγματικότητα, η γευσιγνωσία παρελαύνουν μέσα στις σελίδες του βιβλίου «Στιγμές μιας παρέας», γεμίζοντας με εικόνες και παραστάσεις τον αναγνώστη. Ο κόσμος των συγγραφικών εμπειριών γίνεται έτσι ένας κόσμος εύκολα προσεγγίσιμος στους ταξιδευτές που φεύγουν πέρα από τα όρια της καθημερινότητας.

Αφήγημα, Ιωλκός, 2007, 173 σελ.

Απόψεις – Ιωάννης Ν. Νασούφης

Απόψεις


Οι απόψεις είναι γνώμες που διαμορφώθηκαν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Νέες εμπειρίες
είναι δυνατόν να μεταβάλουν λίγο, πολύ, ή ακόμη και καθ’ ολοκληρίαν τις απόψεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα αστάθεια. Είναι αποτέλεσμα ωριμότερων σκέψεων και δεν απαιτεί θάρρος αλλά
αποτελεί λογική και ηθική υποχρέωση.

Με βάση τα παραπάνω, ας διαβαστούν οι “Απόψεις” του βιβλίου.

Δοκίμιο, Μιχάλης Σιδέρης, 2009, 150 σελ.

Η κλεμμένη ευτυχία – Ιωάννης Ν. Νασούφης

Η κλεμμένη ευτυχία


Αν ο Μαυρίκος είχε κρεμάσει το δικό του αμπέχονο τελευταίος, τότε φεύγοντας θα το έπαιρνε μαζί του και η έκβαση θα ήταν διαφορετική.

“Παιχνίδια της Μοίρας” ίσως, όπως έλεγε Γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας, πρόκειται για ψευδώνυμο του Θεού όταν δεν θέλει να υπογράψει ο ίδιος.

Νουβέλα, Μιχάλης Σιδέρης, 2016, 96 σελ.

Νουβέλες
Η κλεμμένη ευτυχία (2016), Μιχάλης Σιδέρης

Αφηγήματα
Στιγμές μιας παρέας (2007), Ιωλκός

Δοκίμια-Μελέτες
Απόψεις (2009), Μιχάλης Σιδέρης

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Μιχάλης Σιδέρης