Ιωάννης Ν. Νασούφης

Ελληνες λογοτέχνες


Στιγμές μιας παρέας
Fact and Fiction
Όταν γράφει κανείς ένα βιβλίο, το κάνει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Οι ικανοί για να διαδηλώσουν έτσι ότι μπορούν, οι αργόσχολοι για να γεμίσουν το χρόνο τους, οι άγνωστοι για να γίνουν γνωστοί και οι ατάλαντοι για να αποδείξουν το αντίθετο. Υπάρχουν και μερικοί, που παράλληλα με κάποιον από τους παραπάνω λόγους, γράφουν για να ξαναθυμηθούν όμορφες στιγμές που πέρασαν, αλλά και για να τιμήσουν το ευγενέστερο αίσθημα και αγαθό, τη φιλία ανδρών. Και αν το αφήγημα απομακρύνθηκε πολύ ή λίγο από τα γεγονότα, μικρή η ζημιά, αρκεί να φαίνεται συνεπές και να ταιριάζει σε ό,τι διαδραματίστηκε. Ό,τι συνέβη είναι πραγματικό, όμως ό,τι δε συνέβη αλλά μπορούσε κάλλιστα να έχει συμβεί, δεν είναι εξωπραγματικό.
Η τέχνη, η διεθνής πολιτική κατάσταση, η αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία, η σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη, η νεοελληνική πραγματικότητα, η γευσιγνωσία παρελαύνουν μέσα στις σελίδες του βιβλίου «Στιγμές μιας παρέας», γεμίζοντας με εικόνες και παραστάσεις τον αναγνώστη. Ο κόσμος των συγγραφικών εμπειριών γίνεται έτσι ένας κόσμος εύκολα προσεγγίσιμος στους ταξιδευτές που φεύγουν πέρα από τα όρια της καθημερινότητας.

Απόψεις
Οι απόψεις είναι γνώμες που διαμορφώθηκαν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Νέες εμπειρίες
είναι δυνατόν να μεταβάλουν λίγο, πολύ, ή ακόμη και καθ’ ολοκληρίαν τις απόψεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα αστάθεια. Είναι αποτέλεσμα ωριμότερων σκέψεων και δεν απαιτεί θάρρος αλλά
αποτελεί λογική και ηθική υποχρέωση.
Με βάση τα παραπάνω, ας διαβαστούν οι “Απόψεις” του βιβλίου.

Η κλεμμένη ευτυχία
Αν ο Μαυρίκος είχε κρεμάσει το δικό του αμπέχονο τελευταίος, τότε φεύγοντας θα το έπαιρνε μαζί του και η έκβαση θα ήταν διαφορετική.
“Παιχνίδια της Μοίρας” ίσως, όπως έλεγε Γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας, πρόκειται για ψευδώνυμο του Θεού όταν δεν θέλει να υπογράψει ο ίδιος.

Νουβέλες
Η κλεμμένη ευτυχία (2016)

Αφηγήματα
Στιγμές μιας παρέας (2007)

Δοκίμια – Μελέτες
Απόψεις (2009)

Πηγές: BIBLIONET, Ιωλκός, Εκδόσεις Σιδέρη Μιχάλη