Ηπειρώτης στην καταγωγή, από την Κεραμίτσα Φιλιατών Θεσπρωτίας (Μουργκάνα). Δημοσιογράφος, φωτογράφος, λογοτέχνης. Πρώην Ειδικός Γραμματέας & Γενικός Γραμματέας της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών». Σήμερα, Ειδικός Γραμματέας της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών». Ιδρυτής της «Πρωτοβουλίας καλών προθέσεων με σεβασμό στον Κώστα Καρυωτάκη και το έργο του», η οποία συνέδραμε στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Δήμου Πρέβεζας για τα 90 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη, ομιλητής στις εκδηλώσεις αυτές. Έχει χρηματίσει, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ειδικός Γραμματέας τοπικών και πανελλήνιων Συλλόγων. Για πολλά χρόνια Εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, με κυκλοφορία σε Ελλάδα & Κύπρο. Βραβευμένος, για το δημοσιογραφικό – φωτογραφικό του έργο. Κριτής πανελληνίων / διεθνών διαγωνισμών λογοτεχνίας και φωτογραφίας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας «Πανηπειρωτική».
Στο πέρασμα της καρδερίνας (2022), Οσελότος
Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
Το κράτος των αδυνάτων στη χώρα των λιπόσαρκων (2020), Οσελότος
Έλληνες Φωτογράφοι
Γρηγόρης Βλασσάς (2003), Ioniki Net
Στο πέρασμα της καρδερίνας – Ιωάννης Β. Βέλλης
«Τις σοκολάτες, τα μπισκότα, τα σαπούνια, ό,τι φαγώσιμο έχουμε τώρα θα τα μαζέψουμε για τα παιδιά της γειτονιάς. Ακόμα και τσιγάρα για τους γέρους». Κάθε μήνα οι Άγγλοι μας έδιναν ένα πακέτο σοκολάτες και ένα κουτί μπισκότα. Ο Καπετάνιος συνέχισε:
«Από αυτά φάγατε, φτάνει!». Άνοιξε την αποθήκη. Έφερε ένα σχολείο. Παιδάκια, με καλαμένια πόδια, κατακίτρινα. Τα μοιράσαμε όλα, άδειασε η αποθήκη. Τρόφιμα, κονσέρβες, σαπούνια. Κλαίγαμε όλοι, καθώς πέρναγαν τα παιδάκια και προσπαθούσαν να μας φιλήσουν το χέρι.
«Ευχαριστώ», «Ευχαριστώ», ακούγονταν από τους μικρούς αγγέλους, χτύπαγε σαν μαχαιριά μέσα μας. Αυτό ήταν ο πραγματικός πόλεμος, για τη ζωή. Ένα παιδί, με τη βοήθεια δασκάλου, προσπαθούσε να πλησιάσει στο φαγητό ενώ έτρεμε, ακόμα το θυμάμαι να κλαίει από χαρά. Την άλλη ημέρα φώναξε δύο αξιωματικούς, έναν υπαξιωματικό και δύο από το πλήρωμα να υπογράψουν ότι έσπασε μια νταμιτζάνα με υγρά μπαταρίας στην αποθήκη και κατάστρεψε όλα τα τρόφιμα. Σοκολάτες, μπισκότα, σαπούνια, κλπ. Υπέγραψαν όλοι μετά χαράς.
Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2022, 260 σελ.
Το κράτος των αδυνάτων στη χώρα των λιπόσαρκων – Ιωάννης Β. Βέλλης
… σαν παραμύθι
… Όπου και αν περνούσα έβλεπα απώλειες. Άνθρωποι που από παιδιά γυρίζαμε μαζί, σήμερα δεν υπήρχαν εκεί. Οι περισσότερες πόρτες κλειστές, κρατούσαν παγιδευμένο τον πόνο στα στενά παράθυρα που μετά βίας ο ήλιος πάλευε να περάσει λίγο από το φως του. Μανάδες με παγωμένα πρόσωπα, μετά βίας χαιρετούσαν κάποιον πριν χαθούν πάλι στο ταξίδι τους στο κενό. Ίσως στο κενό να κλείνουν πιο εύκολα οι πληγές. Οι εικόνες που επιστρέφουν είναι παγίδες, παγίδες γλυκές. “Που τον έχετε; Που είναι ο γιός μου; Τι του κάνατε;” φώναξε, πίσω μου, μια νέα γυναίκα. Tην είχα δει ξανά στην αγορά, να φωνάζει, να κλαίει. Είχε τρελαθεί όταν βρήκε το μωρό της νεκρό στο κρεβάτι, με τα μάτια ανοικτά να την κοιτούν. Δεν άντεξε. Για δύο ημέρες με το παιδί στα χέρια είχε φύγει στην πλαγιά και του μιλούσε. Οι φωνές της έφτασαν μέχρι την άλλη πλευρά του λόφου, όταν της το στέρησαν για να μη κολλήσει από την αρρώστια. Σαν το αγρίμι, έψαχνε το παιδί της. «Μου το κλέψανε. Ήταν καλά και μου το κλέψανε. Ο γιός μου, θα γινόταν στρατηγός! Σε ξέρω εσένα. Ήσουν στο κάστρο. Θα είδες το παιδί μου». Την πήγα σε ένα ίσκιο. Δεν άντεχα να της πω την αλήθεια. Πώς να πεις την αλήθεια για ένα παιδί;… «Θα στο φέρουν, στο γιατρό είναι με άλλα παιδιά και παίζει, είναι καλά. Σύντομα θα στο φέρουν στο σπίτι». Μια αγωνία στο βλέμμα της, μου έσκισε την καρδιά. Έσκυψε και έφυγε. Δεν την ξαναείδα. Έμαθα ότι ανέβηκε στο ναό του Συμπαντικού Ήλιου, κρεμάστηκε με τη ζώνη που έφερε στη μέση της. Ίσως ξύπνησε από τον λήθαργο της τρέλας και είδε την πληγή της ζωής της… κρίμα να χάνονται νέοι άνθρωποι, κρίμα. Έπρεπε να συνεχίσουμε. …
Αφηγήσεις, Οσελότος, 2020, 100 σελ.
Γρηγόρης Βλασσάς – Γιάννης Β. Βέλλης
20 χρόνια δουλειάς
Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Βλασσά
Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας
Φωτογραφικός Κόσμος
Οι “Ημέρες Φωτογραφικής Δημιουργίας -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” αποφάσισαν, στα πλαίσια του Φωτογραφικού Φεστιβάλ, την Έκδοση αφιερώματος στον Γρηγόρη Βλασσά.
Ο καθηγητής Γ Γρηγόρης Βλασσάς διαθέτει πλού- σιο φωτογραφικό και θεωρητικό έργο, αναγνωρισμένο σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Πιστεύουμε ότι με αυτή την έκδοση θα βοηθήσουμε στην συμπλήρωση της βιβλιογραφίας για την σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία και τους δημιουργούς της.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι επόμενες σελίδες να αποτελέσουν αφετηρία για μία πιο συστηματική και ολοκληρωμένη μελέτη του έργου του.
Επιμέλεια: Γιάννης Β. Βέλλης
Έλληνες Φωτογράφοι, Βιογραφία, Ioniki Net, 47 σελ.
Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Ioniki Net