Ιριδα Αικατερίνη Καμπέρογλου

Ιριδα Αικατερίνη Καμπέρογλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ίριδα Αικατερίνη Καμπέρογλου είναι 19 ετών και μένει στην Αθήνα.
Είναι φοιτήτρια της Νομικής σχολής του ΕΚΠΑ, στην οποία εισήχθη το 2020 στην πρώτη θέση μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα: Euroscola, European Youth Parliament και σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ. Είναι μέλος της ομάδας της Νομικής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό εικονικής δίκης για το δίκαιο της θάλασσας (NILOS moot court 2022).
Ασχολείται με τη συγγραφή από πολύ μικρή ηλικία και έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, «Αισιοδοξία» (2014) και «Λευκή Σελίδα» (2017).
Διηγήματά της έχουν βραβευτεί στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό των ΕΛΤΑ (2017), του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών (2016, 3ο βραβείο και 2018, 1ο βραβείο), του Δήμου Βύρωνα (1ο βραβείο, 2019), ενώ δοκίμιό της έχει λάβει έπαινο στον παγκόσμιο διαγωνισμό φιλοσοφικού δοκιμίου του Συλλόγου Λόγου, Μουσικής και Τέχνης «Λίνος» (2020). Τα παραπάνω έργα έχουν εκδοθεί στις συλλογές «Όσα φέρνει ο Ταχυδρόμος», «Τα ρόδα της αυγής», «Ρινόκερος και Φοίνικας» και «Πολύπτυχον: απάνθισμα πνεύματος» αντίστοιχα. Επίσης, το διήγημά της με τίτλο «Τάρτα Λεμόνι» έχει εκδοθεί στο «Ανθολόγιο διηγήματος 2020» από τις εκδόσεις Όστρια.
Ποίηση
Η αλήθεια μου (2022), Εκδόσεις Κέφαλος

Η αλήθεια μου – Ίριδα Αικατερίνη Καμπέρογλου

Η αλήθεια μουΈνα ημερολόγιο σε καιρό πανδημίας


«Η αλήθεια μου» είναι μια συλλογή ποιημάτων και δοκιμίων, τα οποία παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά στη λογική ενός δημιουργικού ημερολογίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάθε επιμέρους έργο αναφέρεται σε συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς που γεννιούνται με την εξέλιξη της πανδημίας.
Είναι ένα ταξίδι στον μπερδεμένο συναισθηματικό κόσμο ενός νέου κοριτσιού που ενηλικιώνεται εν μέσω του κορωνοϊού, ακροβατεί ανά-μεσα στα όνειρα και τις απογοητεύσεις, τον φόβο και την αγάπη για τη ζωή, τη νοσταλγία για το «πριν» και την ελπίδα για το «μετά».
Όσο περνούν οι μήνες, τα συναισθήματα ωριμάζουν και μέσα από τις δυσκολίες χτίζεται σταδιακά η ψυχική ανθεκτικότητα και η αισιοδοξία για ό,τι πρόκειται να φέρει η αυριανή μέρα.

Ποίηση, Δοκίμια, Εκδόσεις Κέφαλος, 2022, 46 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κέφαλος