Ειρήνη Μπόμπολη

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Ειρήνη Μπόμπολη γεννήθηκε στο Κεντρικό Άρτας (περιοχή Τζουμέρκων).
Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία (Ηθική) στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όλα τα χρόνια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας εργάζεται στη μέση εκπαίδευση ως Φιλόλογος. Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια και σεμινάρια ως ομιλήτρια και σε πολλές φιλολογικές δραστηριότητες. Επίσης έχει παρουσιάσει βιβλία συγγραφέων και ποιητών. Υπήρξε ενεργό μέλος σε εκπολιτιστικούς συλλόγους και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Στα σχολεία που έχει εργαστεί ώθησε και ωθεί τους μαθητές της στη λογοτεχνική γραφή και ασχολείται με τα κείμενά τους. Επίσης ασχολείται με το μαθητικό και ερασιτεχνικό θέατρο. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Πάτρα.
Μυθιστορήματα
Το πεπρωμένο μύριζε ορχιδέα (2007), Εκδόσεις Επιφανίου
Το γεύμα (2022), Εκδόσεις Πνοή

Ποίηση
Το τρίτο ημισφαίριο (2010), Πέτρα – Ηπειρωτικές Εκδόσεις
Ανιμολόγια (2014), Πικραμένος Γιάννης
Εκεί που ο κύκλος (2016), Το Δόντι
Με την αφή (2020), Σαιξπηρικόν

Το γεύμα – Ειρήνη Μπόμπολη

Το γεύμα


Πρωτοπρόσωπη αφήγηση κυρίως, εξομολογητική, υφαίνει βήμα βήμα το χρονικό της ματαίωσης ενός έρωτα, μέσω της γραφής. Ο χρόνος ενός γεύματος διαπλέκεται διαρκώς με ανάδρομες και πρόδρομες σχετικές αναφορές που τη φωτίζουν και τη συμπληρώνουν. Η καταλυτική δύναμη του ανεκπλήρωτου, η μετουσίωση του έρωτα μέσω της γραφής σε αρχέτυπο, η εκδίκηση των στιγμών που αφήσαμε να πάνε χαμένες, οι μεταλλάξεις των ανθρώπων στο διάβα του χρόνου, η διαφορετική ανταπόκριση των δύο φύλων στο θέμα του έρωτα αλλά και τα παιχνίδια της μοίρας που ανατρέπουν κάθε ανθρώπινο σχέδιο. Καμία ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά και καμία ιστορία δεν είναι ανεξάρτητη από κάποια άλλη. Γι’ αυτό και παλιοί ήρωες έρχονται να θυμίσουν ότι πολλές ιστορίες και ζωές είναι παράλληλες. Η σχέση πραγματικότητας και συγγραφής είναι αλληλοτροφοδοτούμενη και αμφίδρομη. Πίσω από τη συγγραφή μιας ιστορίας είναι παρούσα η μεταφυσική της εξιδανίκευσης.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2022, 156 σελ.

Με την αφή – Ειρήνη Μπόμπολη
ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ

Απρόσμενα
Όταν έφτασε στη θάλασσα το χιόνι
Ξύπνησε η πρώτη αμυγδαλιά
Και στολίστηκε
Το πάλλευκο δέος της.
Έτσι γεννιούνται οι έρωτες!
Σε τέτοιες απρόσμενες συναντήσεις.

Ποίηση, Σαιξπηρικόν, 2020, 64 σελ.

Εκεί που ο κύκλος – Ειρήνη Μπόμπολη
Πρόκειται για την τρίτη ποιητική συλλογή της Ειρήνης Μπόμπολη, μια συλλογή γεμάτη ταξίδια του νου, του σώματος και της ψυχής, σε τόπους, πάθη, στιγμές και εποχές. Μια συλλογή γεμάτη αφετηρίες, προορισμούς και επιστροφές.

Ποίηση, Το Δόντι, 2016, 54 σελ.

Ανιμολόγια – Ειρήνη Μπόμπολη
…εν είδει ευχών, προσευχών
ή “ευχών κατάραι”
εν είδει νανουρίσματος ή παραμυθιού,
ή ως ξόρκια, ευχέλαια και βασκαντήρια.
Μπορεί κι ως προφητείες κι επικλήσεις
για το Απρόσμενο.
Ακόμα ως μοιρολόγια και μνημόσυνα
για τις μεγάλες Απουσίες,
κυρίως όμως ως εγκώμια, ως «Άσματα Ασμάτων»
να νικηθεί το τρέμουλο
εν όψει του επερχόμενου Ωραίου.
Ως επί το πλείστον αναστεναγμοί,
βαθείς αναστεναγμοί…

Ποίηση, Πικραμένος Γιάννης, 2014, 64 σελ.

Το τρίτο ημισφαίριο – Ειρήνη Μπόμπολη
«Χρόνος»
Θα πεθάνουμε προτού προλάβουμε
να ζήσουμε το χρόνο μας
αυτόν που μας μοίρανε η φύση μας,
η παράλογη σκοτεινή μας πλευρά.

Θα πεθάνουμε λίγο μετά την ισημερία
του άχρονου πόθου μας για φεγγαράδα,
ανάμεσα στα νιόβγαλτα ρόδα και στις μυρτιές.
Ανάμεσα στα ελάχιστα θέλω
και στα άπειρα χρωστώ.

Ποίηση, Πέτρα-Ηπειρωτικές Εκδόσεις, 2010, 88 σελ.

Το πεπρωμένο μύριζε ορχιδέα – Ειρήνη Μπόμπολη

Ή Πράγματα μικρά


… Η Αρετή, γυναίκα με ιδιαίτερη καλλιέργεια, στα πενήντα δύο της τολμά να κάνει την “επανάστασή” της. Φεύγει μακριά από το “οικείο” περιβάλλον της, σε άγνωστο γι’ αυτήν τόπο, και αποφασίζει να παλέψει με τον εαυτό της, όσο γίνεται, πιο μόνη. Προστατευμένη και οπλισμένη με την έως τώρα εμπειρία της, θεωρεί πως μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της με επιτυχία σε ό,τι ενδέχεται να τη βλάψει και να την κάνει ευάλωτη στα γύρω ερεθίσματα και δρώμενα Ξεχνά όμως πως μέσα της κουβαλάει “τη γυναίκα”, “τη μάνα”, “τη ζωντανή, ευαίσθητη και σχεδόν εύθραυστη Αρετή”.
Ο Ανδρέας, δημοσιογράφος με πνευματικές και επαγγελματικές ανησυχίες θα τη ζεστάνει φιλικά τον πρώτο καιρό…
Ο γιατρός Μηνάς, με τον κτητικό έρωτα που της προσφέρει, τον αλαζονικό, εγωιστικό και δύστροπο χαρακτήρα του, θα την αποπροσανατολίσει από τη γλυκιά σιγουριά της μοναξιάς της και στο τέλος θα της κλονίσει και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της.
Ο νεαρός Αλέξανδρος με τον οποίο τυχαία συγκατοικεί, θα μοιραστεί μαζί της τα πιο δυνατά, όμορφο, πικρά και γλυκά συναισθήματα που χαρίζει η ζωή σε ανθρώπους που αγαπούν την ομορφιά και τη σέβονται.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Επιφανίου, 2007, 294 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σαιξπηρικόν, Το Δόντι, Πικραμένος Γιάννης, Πέτρα-Ηπειρωτικές Εκδόσεις, Εκδόσεις Επιφανίου, Εκδόσεις Πνοή