Σπούδασε επίσης ιταλική τέχνη και γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο ως υπότροφος. Είναι υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο, όπου εργάζεται ως ειδικός καλλιτεχνικός συνεργάτις από το 1999. Εμπνεύστρια, δημιουργός και υπεύθυνη του Greek Play Project (GPP), της δίγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας για τη μελέτη, ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου (www.greek-theatre.gr). Διδάσκει Ιστορία Θεάτρου και Δραματολογία στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ έχει διδάξει και σε άλλες Σχολές. Δίδαξε Θέατρο επίσης στο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς “ΣΑΝ”. Το 2018 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με ερασιτέχνες (ΣΑΝ) και έχει συνεργαστεί ως δραματολόγος με σημαντικούς σκηνοθέτες. Είναι Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων Ελεύθερου Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού (2017-σήμερα), ενώ έχει υπάρξει μέλος σε πολλές επιτροπές θεάτρου. Το 2013 συμμετείχε στο International Visitors Leadership Program στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με θέμα “Promoting Social Change Through the Arts” προσκεκλημένη από το United States Department of State – Bureau of Educational and Cultural Affairs. Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.
Carlo Goldoni: Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα (2019), Αιγόκερως
Εντός, εκτός και επί τα αυτά (2020), Αιγόκερως
Εντός, εκτός και επί τα αυτά – Ειρήνη Μ. Μουντράκη
Κείμενα για τη νεοελληνική,
την παγκόσμια δραματουργία
και τη σκηνική πράξη
Στο βιβλίο αυτό επιλέχθηκαν κείμενα που, ενώ γράφτηκαν από τη συγγραφέα μέσα σε ένα διάστημα περίπου δεκαπέντε ετών και με διαφορετικές αφορμές, η σύνθεση τους διατρέχει όψεις της ιστορίας του θεάτρου και αποτυπώνει ανάγλυφα προσωπικές αναγνώσεις και θέσεις για τη δραματολογία και τους συγγραφείς αλλά και για το θέατρο γενικότερα.
Ο τίτλος, Εντός, Εκτός και Επί τα αυτά, υποδεικνύει την επιμέρους κατανομή των κειμένων σε τρεις ενότητες. Στο πρώτο μέρος, το Εντός, περιλαμβάνονται κείμενα για δεκαπέντε έλληνες συγγραφείς που σημάδεψαν με τη γραφή και το έργο τους το θέατρο του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και των δύο πρώτων δεκαετιών του 21 ου αιώνα.
Το Εκτός περιλαμβάνει δεκατέσσερα κείμενα για την παγκόσμια δραματουργία εκκινώντας από το ελισαβετιανό θέατρο και τον Σαίξπηρ για να φτάσει στον Ιρλανδό Κόνορ Μακφέρσον. Μια διαδρομή από τον 16ο αιώνα μέχρι και έργα της πρόσφατης εσοδείας του παγκοσμίου θεάτρου, με το κύριο βάρος στους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Το τρίτο μέρος, Επί τα αυτά, περιέχει δεκατρία κείμενα που καλύπτουν θέματα όπως η κριτική, το ελληνικό έργο, η λογοτεχνία στο θέατρο, το μουσικό θέατρο, το θέατρο δρόμου, το φαινόμενο της παρενδυσίας, ο ρόλος του δραματολόγου, η σημασία των επιχορηγήσεων.
Δοκίμια, Θέατρο, Αιγόκερως, 2020, 322 σελ.
Carlo Goldoni – Ειρήνη Μ. Μουντράκη
Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα
Η μελέτη αυτή, αποτέλεσμα πολύχρονης ερευνητικής ενασχόλησης της συγγραφέως με το θέμα στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής, έχει ως αντικείμενο τον μεγάλο ανανεωτή του δυτικού θεάτρου Carlo Goldoni. Ο Γκολντόνι, τρεις αιώνες τώρα παρών στις σκηνές του κόσμου, ήταν και είναι στο επίκεντρο της μελέτης, της σκηνοθετικής έρευνας και του πειραματισμού.
Η Βενετία που γέννησε και καθόρισε τον συγγραφέα, το θέατρο της εποχής του, η περιπετειώδης ζωή του, η δραματουργία του, οι ριζικές καινοτομίες του που αναμόρφωσαν το θέατρο και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις του. Η παρουσία του στις σκηνές της Ιταλίας τον 18ο και 19ο αιώνα καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του στον 20ό αιώνα, κυρίως μέσα από τις παραστάσεις του Giorgio Strehler και του Piccolo Teatro του Μιλάνο. Η παράλληλη πρόσληψή του στην υπόλοιπη Ευρώπη και οι διαφορετικές σκηνοθετικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν, με κυρίαρχες εκείνες των Στανισλάφσκι στη Ρωσία, του Κοπώ στη Γαλλία και του Ράινχαρτ στην Αυστρία.
Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται μια συνολική προσέγγιση της παρουσίας του Ιταλού δραματουργού στον ελληνικό χώρο: Ένα ταξίδι που ξεκινάει τον 18ο αιώνα μέσα από τις πρώτες μεταφράσεις έργων του, συνεχίζει με τις πρώτες σκηνικές δοκιμές του 19ου αιώνα, την καθιέρωσή του μέσα από τις παραστάσεις του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου και του Εθνικού Θεάτρου τον 20ό αι., τις σκηνοθεσίες στο εξωτερικό και τον αντίκτυπό τους στην Ελλάδα, καταγράφει τους εγχώριους σκηνοθετικούς προβληματισμούς και φθάνει στις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις του 21ου αιώνα.
Μελέτη, Αιγόκερως, 2019, 652 σελ.
Πηγές: Biblionet, Αιγόκερως