Ειρήνη Παπαδοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Έχει καταγωγή από την Τραπεζούντα και τη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης, στο Διοικητικό Δίκαιο και στη Δημόσια Διοίκηση. Εργάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κι ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο. Το θεατρικό της έργο “Ο Εγκέλαδος”, που έχει λάβει έπαινο από τον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ κι έχει παρουσιαστεί στη θεατρική σκηνή του θεάτρου ΜΩ, στην Κατερίνη. Της αρέσει να γράφει παραμύθια για λουλούδια, τη μουσική και την ομορφιά της ζωής.

Παιδική λογοτεχνία
Ο μάγος Μαεστρίνο και οι κλεμμένες νότες (2021), Βιβλιοπωλείο 1900

Θεατρικά έργα
Ο Εγκέλαδος (2017), Δωδώνη

Ο μάγος Μαεστρίνο και οι κλεμμένες νότες – Ειρήνη Παπαδοπούλου

Ο μάγος Μαεστρίνο


Ο μάγος Μαεστρίνο, που είναι μουσικός, εδώ και καιρό δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε μία σονατίνα. Αναγκάζει τις καημένες νότες του να χορεύουν μέχρι να εξαντληθούν. Πολλές από αυτές εξαφανίζονται μυστηριωδώς κι οι υπόλοιπες τρέμουν μήπως έλθει κι η δική τους σειρά.
Μία μέρα τρεις νότες το σκάνε από το παράθυρο, για να γνωρίσουν τον Ορφέα, το αγόρι που μένει στο απέναντι σπίτι. Τον πείθουν να τις ακολουθήσει σε μία περιπέτεια στο δάσος κι εκεί συναντούν τον Μαεστρίνο, που έχει βγει να κλέψει τις νότες των αηδονιών. Κι έτσι ο μάγος θα αναγκαστεί να τους αποκαλύψει το μυστικό του.
Ένα παραμύθι για την αξία και την ομορφιά της μουσικής, της ζωής και της συντροφικότητας.

Εικονογράφηση: Δομνίκη Καράντζιου

Παιδική λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείο 1900, 2021, 28 σελ.

Ο Εγκέλαδος – Ειρήνη Παπαδοπούλου
Το έργο μάς τοποθετεί σε μια εφιαλτική μετεξέλιξη της εποχής μας, σε καθεστώς παγκόσμιας διακυβέρνησης, με περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, μέτρα φορολογικής παράνοιας και ασφυκτικού ελέγχου μέσω της τεχνολογίας των Η/Υ και της επιβολής τής χρήσης του πλαστικού χρήματος. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σε μια μικρή επιχείρηση, ένα κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων, άνθρωποι καθημερινοί μπλέκονται σε καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια της καθημερινότητάς τους και του “πολιτικώς ορθού”.

Ένας σεισμός που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα, μία υπό εξέλιξη απεργία -που υποσκάπτει τα θεμέλια της απόλυτα ελεγχόμενης κοινωνίας- και η ύποπτη εξαφάνιση ενός εκ των ηρώων θα καθορίσουν τη μοίρα τους. Θα αντέξει τελικά το σαθρό οικοδόμημα απέναντι στις ισοπεδωτικές δυνάμεις του Εγκέλαδου, του οποίου τα προειδοποιητικά μηνύματα όλοι φαίνεται να περιφρονούν…;

Το έργο έχει λάβει έπαινο από τον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” στα πλαίσια του 94ου Καλοκαιρίνειου Θεατρικού Διαγωνισμού 2015.

Θεατρικό, Δωδώνη, 2017, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Βιβλιοπωλείο 1900