Ειρήνη Παπαδοπούλου

Ειρήνη Παπαδοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη.
Έχει καταγωγή από την Τραπεζούντα και τη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης, στο Διοικητικό Δίκαιο και στη Δημόσια Διοίκηση. Εργάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κι ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο. Το θεατρικό της έργο “Ο Εγκέλαδος”, που έχει λάβει έπαινο από τον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ κι έχει παρουσιαστεί στη θεατρική σκηνή του θεάτρου ΜΩ, στην Κατερίνη. Της αρέσει να γράφει παραμύθια για λουλούδια, τη μουσική και την ομορφιά της ζωής.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο μάγος Μαεστρίνο και οι κλεμμένες νότες (2021), Βιβλιοπωλείο 1900
Η ντετέκτιβ Ρόζα (2023), Εκδόσεις Κομνηνός

Θεατρικά έργα
Ο Εγκέλαδος (2017), Δωδώνη

Η ντετέκτιβ Ρόζα – Ειρήνη Παπαδοπούλου

Η ντετέκτιβΤο ημερολόγιο των μυστικών


Η πρώτη μου συνάντηση με τη Φόνη ήταν επεισοδιακή, αφού με πέρασε για αλεπού κι άρχισε να τσιρίζει. Και κάπως έτσι γνώρισα τη νέα μου οικογένεια και τους φίλους μου: Τη Φόνη, τον αδερφό της τον Θανάση, τον Γιάννη, τον Ορέστη και την Έλλη.
Εγκαταστάθηκα στο μεγάλο, γαλάζιο σπίτι, έξω από το χωριό «Περίσταση» της Πιερίας. Και τότε άρχισαν τα μυστήρια: Περίεργοι θόρυβοι, βιβλία και μολυβένιοι πολεμιστές να πέφτουν από τη βιβλιοθήκη, το κόκκινο ημερολόγιο της γιαγιάς Περσεφόνης, μία διάρρηξη, αλλά και η εξαφάνιση του ηλικιωμένου γείτονα, του κυρίου Αγησίλαου.
Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου ανακαλύψαμε στοιχεία για την ιστορία της περιοχής και για τη γνωριμία της γιαγιάς της Φόνης μ’ έναν νεαρό διερμηνέα των Γερμανών, την περίοδο της Κατοχής. Μάθαμε για την ύπαρξη της εικόνας της Παναγιάς Πανσέληνου, πολύτιμου κειμήλιου της οικογένειας, που η προσφυγοπούλα προγιαγιά της, η Ευγενία, είχε φέρει από τον Πόντο. Ποια ήταν άραγε, η σχέση αυτής της εικόνας με την ιστορία δύο καλών φίλων, του Εμμανουήλ από τη Θεσσαλονίκη και του Ρωμανού από την Τραπεζούντα, την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας; Κι επιτέλους, πού ήταν κρυμμένη και πόσοι γνώριζαν την κρυψώνα;
Είμαι η Ρόζα, ένα κόκκινο κοκόνι που μοιάζει με αλεπού, και μαζί με τους φίλους μου καταφέραμε ν’ ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά, που συνδέονται με την ιστορία της οικογένειας μέσα στους αιώνες.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2023, 172 σελ.

Ο μάγος Μαεστρίνο και οι κλεμμένες νότες – Ειρήνη Παπαδοπούλου

Ο μάγος Μαεστρίνο


Ο μάγος Μαεστρίνο, που είναι μουσικός, εδώ και καιρό δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε μία σονατίνα. Αναγκάζει τις καημένες νότες του να χορεύουν μέχρι να εξαντληθούν. Πολλές από αυτές εξαφανίζονται μυστηριωδώς κι οι υπόλοιπες τρέμουν μήπως έλθει κι η δική τους σειρά.
Μία μέρα τρεις νότες το σκάνε από το παράθυρο, για να γνωρίσουν τον Ορφέα, το αγόρι που μένει στο απέναντι σπίτι. Τον πείθουν να τις ακολουθήσει σε μία περιπέτεια στο δάσος κι εκεί συναντούν τον Μαεστρίνο, που έχει βγει να κλέψει τις νότες των αηδονιών. Κι έτσι ο μάγος θα αναγκαστεί να τους αποκαλύψει το μυστικό του.
Ένα παραμύθι για την αξία και την ομορφιά της μουσικής, της ζωής και της συντροφικότητας.

Εικονογράφηση: Δομνίκη Καράντζιου

Παιδική λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείο 1900, 2021, 28 σελ.

Ο Εγκέλαδος – Ειρήνη Παπαδοπούλου
Το έργο μάς τοποθετεί σε μια εφιαλτική μετεξέλιξη της εποχής μας, σε καθεστώς παγκόσμιας διακυβέρνησης, με περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, μέτρα φορολογικής παράνοιας και ασφυκτικού ελέγχου μέσω της τεχνολογίας των Η/Υ και της επιβολής τής χρήσης του πλαστικού χρήματος. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σε μια μικρή επιχείρηση, ένα κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων, άνθρωποι καθημερινοί μπλέκονται σε καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια της καθημερινότητάς τους και του “πολιτικώς ορθού”.

Ένας σεισμός που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα, μία υπό εξέλιξη απεργία -που υποσκάπτει τα θεμέλια της απόλυτα ελεγχόμενης κοινωνίας- και η ύποπτη εξαφάνιση ενός εκ των ηρώων θα καθορίσουν τη μοίρα τους. Θα αντέξει τελικά το σαθρό οικοδόμημα απέναντι στις ισοπεδωτικές δυνάμεις του Εγκέλαδου, του οποίου τα προειδοποιητικά μηνύματα όλοι φαίνεται να περιφρονούν…;

Το έργο έχει λάβει έπαινο από τον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” στα πλαίσια του 94ου Καλοκαιρίνειου Θεατρικού Διαγωνισμού 2015.

Θεατρικό, Δωδώνη, 2017, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Βιβλιοπωλείο 1900, Εκδόσεις Κομνηνός